Raudondvario dvaro žirgyno metamorfozei – ES milijonai

ES struktūrinių fondų ir Kauno rajono savivaldybės lėšomis šiuo metu restauruojamame Raudondvario pilies žirgyne Mindaugo karūnavimo dieną įkurtuves švęs Menų inkubatorius, kuris tęs buvusias šio dvaro kultūrinės raiškos tradicijas.

Margaspalvė praeitis

Nė vienas šiuolaikinis žmogus, įžengęs pro Raudondvario dvaro vartus ir kairėje pastebėjęs didingus raudonų plytų neogotikos stiliaus pastatus, neatspės jų buvusios paskirties. Ir tai nenuostabu, nes visame Baltijos jūros regione nebuvo antro tokio įspūdingo grožio žirgyno, kurį XIX amžiuje pastatė anuometinis dvaro savininkas Benediktas Emanuelis Tiškevičius.

Kadangi Lietuvos nepriklausomybės paskelbimą 1918 m. grafai Tiškevičiai sutiko neigiamai, Raudondvario dvaras buvo nacionalizuotas ir jame įkurta Lietuvos moterų globos komiteto įsteigta vaikų prieglauda. Karo metais vokiečiai susprogdino pilį ir oranžeriją, o žirgyno pastatai išliko. Po karo tarybų valdžia čia, žirgyne, įkūrė mašinų – traktorių stotį (MTS) ir naikino viską, kas tik priminė grafus. Net ir metalines žirgų galvas nuo žirgyno pertvarų stulpų nuplėšė. Anot vietos gyventojų, jos buvusios gipsinės, aplietos alavu, kurį MTS sunaudojo litavimo darbams.

Dabar, rekonstruojant pastatą, jos bus grąžintos į savo pirmykštę vietą.

ES parama – daugiau nei 4,5 mln. Lt

Sovietmečiu, 1970–1973 m., buvo susigriebta rekonstruoti ir restauruoti suniokotą žirgyną ir ratinę, kuriuose jau nebebuvo ir liedintų laiptų į palėpę. „Lietuvai atgavus nepriklausomybę, nuo 1993 m. Raudondvario pilis tapo kultūros centru, kuriame veikė įvairios ekspozicijos. Vienos jos pagrindu 2002 m. čia buvo įkurtas lietuvių muzikos patriarcho Juozo Naujalio memorialinis muziejus. Tai tiesioginis atsakas į buvusių dvaro savininkų kultūrinę raišką. Juk grafas B.E.Tiškevičius įvairiais būdais rėmė jaunus menininkus, tarp kurių buvo ir būsimas kompozitoriaus Juozas Naujalis.

Tokį patį tikslą – remti jaunus kūrėjus, sudarant jiems palankias sąlygas kurti, pristatyti jų darbus visuomenei, padėti jiems kurti smulkaus verslo pamatus – turės ir Menų inkubatorius, vasarą pradėsiantis veikti dabar restauruojamame žirgyne“, – sakė VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktorė Snieguolė Navickienė, iniciavusi projektą „Raudondvario dvaro sodybos žirgyno pastato pritaikymas meno inkubatoriaus reikmėms“.

Šio projekto vertė – beveik 6 mln. 656 tūkst. Lt, jam įgyvendinti iš ES struktūrinių fondų skirta 4 mln. 641 tūkst. Lt. Projektas įgyvendinamas pagal Ekonomikos augimo veiksmų programą.

Menų inkubatoriaus vizija

Anot Kauno rajono mero Valerijaus Makūno, naudojantis ES fondų parama, ketinama visą Raudondvario dvaro sodybą išsaugoti kaip kompleksinį vieną iš seniausių, originaliausią ir itin vertingą renesanso užstatymo pavyzdį Lietuvoje bei kompleksiškai pritaikyti jį turizmui ir visuomenės viešiesiems poreikiams. Dvaro atstatymo darbai numatyti 2007 – 2013 metų Kauno rajono savivaldybės Gyvenimo ir veiklos kokybės gerinimo strategijoje.

„Restauruotas dvaro žirgynas bus pritaikytas Menų inkubatoriaus veikloms. Bus sukurta infrastruktūra, leisianti organizuoti kultūros, meno renginius. Pastate bus įrengta apie 400 vietų mobili teatro ir koncertų salė, fotografijos ir meno galerija su ekspozicijų sale, kūrybinės ir gyvenamosios patalpos kūrėjams – rezidentams“, – vardijo žirgyno transformacijos idėjos autorė ir jos įgyvendinimui vadovaujanti S.Navickienė.

Pasak pašnekovės, Menų inkubatoriuje, kuris specializuosis plėtoti muzikos, scenos, fotografijos ir kitų vaizduojamųjų menų rūšis, vienu metu reziduos apie 40 jaunų menininkų, Meno inkubatoriaus reikmėms numatoma pritaikyti virš 2 tūkst. kv. metrų patalpų ploto, kurio beveik 70 proc. bus skirta dirbtuvėms, studijoms, dekoracijoms, repeticijų salėms.

Vietos bendruomenė laukia

Menų inkubatoriuje jauniems menininkams bus sukurtos palankios sąlygos ir infrastruktūra kurti, pristatyti savo darbus visuomenei, plėtoti su menu susijusius verslus. Į šį procesą ketinama įtraukti vietos bendruomenę.

„Kauno rajono savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Kauno nacionaliniu dramos teatru, Kauno valstybiniu muzikiniu teatru, Kauno filharmonija ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi, kurie čia organizuos kultūrinius renginius. Pavyzdžiui, Kauno Muzikinis teatras jau yra paruošęs spektaklį specialiai Raudondvariui – tai „Kazanovos barokas“, kurį teatras gali bet kada čia parodyti. Į Menų inkubatorių kviesime ir menininkus iš užsienio, kurie čia galės apsigyventi, kurti ir eksponuoti savo darbus“, – planus dėstė direktorė.

Kauno rajono gyventojai, be abejonės, laukia Raudondvario dvaro žirgyno atnaujinimo pabaigos, kai čia įsikurs Menų inkubatorius, į kurį jau šią vasarą turėtų atkeliauti Pažaislio muzikos festivalio renginiai, įvairios parodos, koncertai, šventės. O tai, anot V.Makūno, reiškia, kad gyventojai turės daugiau galimybių džiaugtis profesionaliuoju menu.

Raudondvario dvarui – ES parama

Tai, kaip apgalvotai Kauno rajone panaudojamos ES lėšos, byloja apie kryptingą socialinę ir kultūros politiką šiame regione. Kauno rajone ji formuojama, bendraujant su KTU sociologais ir tiriant gyventojų poreikius.

Atsižvelgiant į tai ir į kitas strategines Kauno rajono savivaldybės veiklos kryptis, 2012 m. Kauno rajone buvo vykdomi 163 ES remiami projektai, kurių bendra vertė siekė beveik 255 mln. litų. Šiemet vykdomi 127 projektai, kurių vertė sieks 238 mln. Lt.

Kauno rajono pasididžiavimas – Raudondvario dvaro sodyba kompleksiškai atnaujinama ir pritaikoma visuomenės reikmėms, pasinaudojus svaria ES parama. Pagrindinis dvaro pastatas jau sutvarkytas – jame įsikūrė Santuokų rūmai bei konferencijų salės, netrukus duris atvers Juozo Naujalio, Dvaro kultūros ir dailės muziejai, viešbutis, dvaro rūsiuose – pokylių menės, o ledainėje veikia Turizmo ir verslo informacijos centras, baigiama atnaujinti oranžerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raudondvarietis

Raudondvarietis portretas
Tarybiniais laikais arklides puošė metalinės žirgų galvos, bet tuometinis kolūkio pirmininkas liepė jas išlydyti, o į žirgyną sukišo traktorius. Buvo niokojami ir pagrindiniai dvaro rūmai, kurių rūsiai buvo tiesiog užpilti šiukšlėmis. Pagarba tiems, kurie ėmė tvarkyti dvarą.

Elze

Elze portretas
Puiki vieta renginiams. Labai jaukus parkas, bet ir jį reikėtų kažkaip sutvarkyti, įrengti daugiau suolelių, pastatyti skulptūrų. Galėtų čia vykti kokie nors nakties serenadų festivaliukai. Beje, dvaro vartai atrodo nekaip, reikėtų juos restauruoti arba pakeisti naujais.

jaučiasi

jaučiasi portretas
kad Kauno rajonas turi šeimininką, ko nelabai pasakysi apie Kauną.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių