Rankomis žaidžiamas futbolas – irgi sportas

Pusšimtis stalo futbolo entuziastų šeštadienį Kaune susirinko į keturių didžiųjų miestų turnyrą, kuriame nugalės daugiausiai įvarčių pelnę žaidėjai. Lietuviai lygiuojasi į pasaulio geriausiuosius.

Stalo futbolas kai kam tik laisvalaikio praleidimas, o daliai žmonių – rimtas sportas. Su tikruoju futbolu jis turi bendra tik tai, kad į vartus mušamas kamuolys. Tačiau stalo futbole kamuolį spiria dirbtinės žaidėjų figūros, valdomos rankomis.

Vienas iš turnyro organizatorių Jurgis Kameneckas tikino, kad žaidžiant stalo futbolą, dirba viso kūno raumenys. Įnirtingai judant prie stalo ypač daug darbo tenka riešams, reikia ištvermės ilgai stovėti.

Tačiau laimi ne vien stipriausius riešus bei geriausią reakciją turintys ar tinkamą taktiką pasirinkusieji žaidėjai. Pasak J. Kamenecko, lygiavertį priešininką dar reikia įveikti psichologiškai.

Kaune vykstančiame turnyre kartu su stipriosios lyties atstovais rungiasi ir kelios merginos. Kadangi jų užsiregistravo nedaug, atskirų moterų rungčių nėra.

Lietuvoje stalo futbolo turnyrai vyksta ne pirmus metus, šį sportą yra pamėgę 20-30 metų amžiaus žmonės. Lietuvoje taip pat yra jaunių sportininkų grupė, o pasaulyje prie tokio paties stalo varžosi ir senjorai.

J. Kamenecko teigimu, užsienyje šis sportas yra remiamas, lyderiams – tai pragyvenimo šaltinis. Geriausias Lietuvos stalo futbolo žaidėjas Rytis Mitkus yra patekęs į pasaulio pajėgiausiųjų žaidėjų 50-tuką.

Tačiau ne visi Lietuvos stalo futbolo entuziastai reguliariai treniruojasi. Pavyzdžiui, Vilniuje yra šios sporto šakos centras, o Kaune jie gali tobulėti keliuose baruose. Stalo futbolas populiarus ir Klaipėdoje bei Šiauliuose. Kaune startavęs keturių miestų turnyras keliaus ir į kitus miestus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių