PVM transportui sumažintas, bet kelionės kauniečiams neatpigs

Seimo sprendimas nuo kitų metų keleivių vežimui vėl taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą sužadino visuomeniniu transportu dažnai važinėjančių kauniečių viltis, kad pigs kelionės miesto autubusais ir troleibusais.

Tačiau ir vežėjai, ir jų paslaugų kainas reguliuojančios Kauno miesto savivaldybės atstovai sutartinai tvirtina, jog dėl lengvatos sutaupytus pinigus reikia skirti skoloms grąžinti, o ne ieškoti būtų paslaugoms piginti.

„Kauno autobusų“ direktorius Mindaugas Grigelis sakė nematantis nė menkiausios galimybės mažinti bilietų kainas. Jis viliasi, kad lengvata padės greičiau susigrąžinti skolas, nes dėl jų bendrovė verčiama įskolinti pati ir taip klimpti į vis didesnius nuostolius, pavyzdžiui, tenka daugiau mokėti už kurą, nes už jį negali laiku atsiskaityti.

„Kauno autobusai“ Valstybinei mokesčių inspekcijai skolingi 1 mln litų. „Už lengvatinį autobuso bilietą su pačia didžiausia nuolaida keleivis mums sumoka 20 proc. jo kainos, savivaldybės kompensacijos vėluoja, tad negauname net pakankamai lėšų sumokėti PVM, nes jis šiuo metu siekia 21 proc.”, – kuriozinį pavyzdį pateikė M.Grigelis.

Šiuo metu Kauno miesto savivaldybė „Kauno autobusams” įsiskolinusi apie 20 mln. litų, daugiau nei 10 mln. litų reikia grąžinti „Autroliui“. Pastarosios bendrovės direktorius Gintautas Činikas nesiėmė spėlioti per kiek metų pavyks atgauti skolas, tačiau norėtų, kad tai įvyktų kuo greičiau.

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Degutis aiškino, kad skolos susidarė ne tik dėl PVM lengvatos panaikinimo. Jos vis kaupėsi ir dėl to, kad brango kuras, kad laiku nebuvo padidinti važiavimo įkainiai.

Remiantis „Kauno autobusų" darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Broniaus Bučelio turima informacija, dėl viešojo transporto tarifų padidėjimo Kauno miesto savivaldybė vien per 2011 m. papildomai sumokėjo 18 mln. litų kompensacijų.

Lengvatinis PVM tarifas Lietuvos viešojo transporto vežėjams galiojo iki 2008 metų.


Šiame straipsnyje: viešasis transportaskaunasPVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Keleivis

Keleivis portretas
Kad zadna Kauno savivaldybes,"Kauno autobusai,"autotrolis" valdzia issproginetu....

teisingai

teisingai portretas
prezidente ir vetavo tas lengvatas sakydama kad zmonems tai jokios naudos neduos tik didesni pelna savininkams

the same shit as abroad

the same shit as abroad portretas
pelna pasiims naikintini valdininkai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių