Proveržis: „Nemuno žiedas“ sulaukė investicijų

  • Teksto dydis:

Lenktynių trasos Kačerginėje dalininkais tapus Kauno miesto ir rajono savivaldybėms, po tuputį pajudėjo ir trasos remonto darbai.

Skolų šleifas

Kačerginėje esantis "Nemuno žiedas" yra vienintelė žiedinių lenktynių trasa Lietuvoje, kurią būtų galima pavadinti ir viena didžiausių Lietuvos automobilių sporto žaizdų.

Dėl nesąžiningos veiklos 2001–2011 m., kai trasą prižiūrėjo Eduardas Jakas, "Nemuno žiedas" nugrimzdo į skolas. Pasibaigus buvusio vadovo kadencijai, "Nemuno žiedas" turėjo apie 3,5 mln. eurų (tuomet apie 11 mln. litų) skolų, kurios neleido įmonei vystyti pelningos veiklos.

Kad ir kiek pajamų įmonė gaudavo, beveik visos gautos pajamos nukeliaudavo įsiskolinimamas padengti. Prieš daugiau kaip metus "Nemuno žiedui" buvo paskelbtas bankrotas ir vietoje anksčiau buvusios įmonės buvo įsteigta nauja – VšĮ "Nacionalinis žiedas", kurios dalininkėmis tapo Kauno miesto ir rajono savivaldybės bei Kūno kultūros ir sporto departamentas.

Darbai pajudėjo

Atrodo, kad pagaliau reikalai Kačerginėje pajudėjo. "Nacionalinio žiedo" vadovas Artūras Samochinas teigė, kad trasoje jau vyksta pirmieji remonto darbai.

"Iš Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių gavome pirmąsias finansines injekcijas. Kiekviena savivaldybė skyrė po 100 tūkst. eurų, kurie jau investuojami", – kalbėjo A.Samochinas.

Už 100 tūkst. eurų, kuriuos skyrė Kauno rajono savivaldybė, bus parengtas VšĮ "Nacionalinis žiedas" komplekso techninis projektas, o už tokią pačią pinigų sumą, skirtą miesto savivaldybės, pradėti trasos remonto darbai.

"Šie pinigai, galvojant apie visą trasą, nėra dideli, tačiau tikiu, kad žingsnis po žingsnio Lietuvoje turėsime tokią trasą, kurios dabar pavydime kaimynams latviams ar estams", – tvirtino pašnekovas.

Pirmos investicijos saugumui

Daugiausia kritikos lenktynių trasa Kačerginėje sulaukia dėl saugumo, tad pirmiausia ir buvo imtasi bent minimalių darbų, kad būtų užtikrinamas didesnis lenktyniaujančiųjų ja saugumas.

Daugiausia lėšų skiriama trasos atitvarams keisti ir remontuoti – net 67 tūkst eurų, už 13,5 tūkst. eurų bus atlikta kelio remonto darbų. 6 tūkst. eurų bus skirta medžiams ir krūmams genėti, 4 tūkst. stabdymo zonoms išlyginti, žemei suakėti minkštai dangai, pylimams ir vidinei trasai formuoti. Už tokią pačią sumą bus įsigyta skaldos gesinimo zonai ir plėvelės dangai bei melioracijos vamzdžio – sausintuvui įrengti.

"Žinoma tai yra tie darbai, kurie minimaliai prisidės, kad situacija lenktynių trasoje pagerėtų, tačiau manau visi, kurie lankosi šioje trasoje pamatys bent menkutį skirtumą, o darbai ir bendradarbiavimas su abiem savivaldybėmis, tikiu, tęsis ir toliau", – tvirtino A.Samochinas.

Ambicingi planai

VšĮ "Nacionalinis žiedas" vadovas pasakoja, kad planuojamų parengti trasų projekto rengėjai turės atsakyti, ar mūsų turima plėtros vizija yra teisinga, ir visi norimi objektai integruosis "Nemuno žiedo" teritorijoje.

"Be žiedinių lenktynių trasos čia turi atsirasti vietos ir šiuolaikiškam kartodromui bei kitų automobilių sporto disciplinų trasoms", – kalbėjo A.Samochinas. Jis neslepia ambicijų ir teigia, kad "Nemuno žiedas" turi tapti FIA standartus atitinkančia žiedinių lenktynių trasa ir visuotiniu traukos objektu ne vien Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių mastu. Nepaisant to, istorinis lietuviškojo automobilių sporto lopšys, anot jo vadovo, privalės ir toliau puoselėti socialinę misiją, kad čia vietos atrastų ne vien profesionaliems lenktynininkams, bet ir visiems vairuotojams, siekiantiems geriau pažinti automobilio veikimą bei tobulinti vairavimo įgūdžius.


Komentaras

Dirkas Schneideris,

Kompanijos "Tilke", projektuojančios lenktynių trasas, atstovas

Tai nuostabi vieta. Tai tiesiog unikalu. Nesu matęs nieko panašaus, su kuo galėčiau šią trasą palyginti.

Tokia trasa – tikras išbandymas vairuotojui – reikalauja dėmesio ir koncentracijos. Tiesa, kol kas vietomis išties pavojinga, todėl čia reikia patobulinti ne vien pačią trasos trajektoriją, bet, visų pirma, užtikrinti jos saugumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilius

Vilius portretas
Tik nebesvaikit apie tą keliamą triukšmą. Kraustykites dar atokiau jeigu nepatinka :)

sportuojantis

sportuojantis portretas
dar vienas šaunus žingsnis iš dabartinės miesto valdžios [ kartu su kita savivaldybe], atstatant nugyventą buvusiųjų mūsų miestą bei jo apylinkes...

Darius

Darius portretas
Pagaliau kazkas prades judes. O oplinkinem jai nepatinka tegu kitur kraustosi gywent.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių