Prieš 100 metų Kaunas tapo laikinąja Lietuvos sostine

Trečiadienio pavakarę Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje rengiama diskusija, kurios metu žadama aiškintis, kuo šiam antrajam pagal didumą Lietuvos miestui, jo identitetui yra svarbūs 1919-ieji metai.

ELTA primena, kad tų metų sausio 2-ąją į Kauną iš okupuoto Vilniaus persikėlė Mykolo Šleževičiaus vadovaujama Lietuvos Respublikos vyriausybė, o kartu – ir kitos valstybei svarbios institucijos. Kaunas tapo laikinąja šalies sostine bei svarbiausiu Lietuvos miestu, inicijavusiu Lietuvos valstybės vystymąsi. Tuo pačiu sparčiai augo ir miestas, tad ikikarinis laikotarpis vėliau buvo pavadintas Kauno suklestėjimo laikotarpiu.

Kaip vyko valstybinių institucijų persikėlimas, krašto gynybos organizavimas Kaune, kaip skirtingos tautinės bendruomenės sugyveno tuometiniame Kaune? Ar galima 1919-uosius vadinti kone antruoju Kauno gimtadieniu, o gal tai – per drąsi provokacija?

Į šiuos bei kitus klausimus bus ieškoma atsakymų diskusijoje, kurią moderuos Kauno miesto muziejaus Kauno istorijos skyriaus muziejininkas Simonas Jazavita.

Joje dalyvaus Vytauto Didžiojo universiteto Kauno istorijos centro vadovas profesorius Jonas Vaičenonis, VDU prof. Aistė Lazauskienė, istorijos populiarinimo projekto „LT1918“ iniciatorius Justas Juras, Kauno istorijos draugijos pirmininkas Gediminas Kasparavičius, Kauno miesto savivaldybės, Kauno miesto muziejaus bei kitų įstaigų ir organizacijų atstovai.

Miesto muziejus rotušėje pristatys projektą „Prieš 100 metų“, kuris buvo įkvėptas ir pradėtas bendradarbiaujant su projekto „LT1918“ komanda.

Renginio pabaigoje Kauno miesto muziejaus bei Kauno regioninio valstybės archyvo vadovai pasirašys šių įstaigų bendradarbiavimo sutartį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Tai kad ir dabar Kaunas sostine
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių