Prie kieno kapo Petrašiūnuose tebeaidi eilėraščiai?

Artėjant Vėlinėms kapinės sulaukia vis daugiau lankytojų, kurie uždega žvakutę ne tik ant savo artimųjų kapų, bet ir aplanko žymių žmonių amžinojo poilsio vietas. Jų Kaune daugiausia Petrašiūnų kapinėse.

„Anksčiau žmonės gausiau lankydavo čia palaidotą kunigą Ričardą Mikutavičių, taip pat poetą Bernardą Brazdžionį. Daugiausia lankytojų beveik ištisus metus būna prie Salomėjos Nėries kapo. Čia ateina mokinių ekskursijos, prie kapo jie deklamuoja eiles“, – pasakojo kapinių direktorius Arvydas Pieniauskas.

Jis stebėjosi ištikimais poetės kapo tvarkytojais, kurie vietoje vis nudžiūstančio diemedžio pasodina naują.

„Diemedžiui čia kažkas netinka. Krūmelis paauga ir nudžiūsta. Bet, žiūrėk, kažkas vėl pasodina“, – kalbėjo A. Pieniauskas, priminęs garsųjį 1945 metais mirusios poetės eilėraštį „Diemedžiu žydėsiu“.

Petrašiūnų kapinėse taip pat palaidotas kalbininkas Jonas Jablonskis, kompozitoriai Mikas Petrauskas, Juozas Naujalis, inžinierius architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, gydytojas akušeris ginekologas Pranas Mažylis, poetai ir rašytojai Pranas Mašiotas, Lazdynų Pelėda, Kazys Binkis, archeologė ir antropologė Marija Gimbutienė, daugelis kitų.

Tačiau, pasak kapinių vedėjo, per Vėlines žvakučių liepsnelės labiausiai nušviečia alpinistų kalnelį. Čia palaidoti šeši alpinistai, tarp jų – Lietuvos alpinizmo pradininkai Vytautas Vosylius ir Gediminas Akstinas, Kauno alpinistų klubo steigėjas Eugenijus Bajoras.

Šiame kalnelyje taip pat įamžintas atminimas penkių alpinistų, dingusių be žinios Tian Šanio kalnuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rim

Rim portretas
Jobana pizda unitazo formos veidu...Kaip ir visi kiti komuniagos...

      portretas
DIEMEDŽIU ŽYDĖSIU Ir vienąkart, pavasari, Tu vėl atjosi drąsiai - O mylimas pavasari, Manęs jau neberasi - - Sulaikęs juodbėrį staiga, Į žemę pažiūrėsi: Ir žemė taps žiedais marga ... Aš diemedžiu žydėsiu - - 1936.III.3.

nuostabi

nuostabi portretas
poetė, lietuvių tautos perlas, suklaidinta venclovos ir cvirkos, bet širdyje liko tikra lietuvė, kuri kituose eilėraščiuose beviltiškai atgailavo.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių