Prie Kauno pilies – naujas amfiteatras ar šlapinimosi taškas?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Jau šį pavasarį Kauno pilies dauboje iškils naujas amfiteatras, neabejotinai tapsiantis traukos vieta. Kaimynystėje esančios dvasinės erdvės ir kavinės gali tapti išvietėmis, nes tualetų prie amfiteatro nebus.

Nenormali situacija

"Svarstau, ar man kaip Kauno garbės piliečiui nereikės nunešti ir atiduoti tas regalijas. Visai negalvojama priimant sprendimus", – neslėpdamas kartėlio kalbėjo Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius. Dvasininkas nenormalia situacija vadina tai, kad nuo seno Kauno Senamiestyje susiformavusią religinę ir kultūrinę erdvę vis labiau spraudžia į kampą abejotinos pasilinksminimo vietos.

S.Tamkevičius neslepia – Kauno arkivyskupijos rūmuose, kur gyvena jis ir kiti aukščiausi dvasininkai, dabar ramybės nebeliko. "Liūdna. Dvi naktis per savaitę reikia klausytis naktinio klubo būgnų", – apie tai, kad savaitgaliais tapo nebeįmanoma pailsėti, prabilo arkivyskupas emeritas.

Anot jo, situacija pasikeitė iš esmės, kai buvusio Ryšių istorijos muziejaus patalpose įsikūrė naktinis klubas. Pasak dvasininko, kol kiemelyje veikė kavinė, muzika skambėdavo iki 22 val. vakaro, bet naktimis būdavo ramu. "Dabar 10 val. viskas prasideda ir baigiasi tik apie 5 val. ryto", – apie triukšmingą kaimynystę pasakojo vyskupas.

S.Tamkevičius sako numanantis, kad problemų kils ir prie pilies įrengus amfiteatrą. "Galiu prognozuoti, kad reikalas bus prastas. Ten pašonėje – ir Kunigų seminarija, ir Šv.Jurgio Kankinio bažnyčia. Renginių metu garsiakalbiai bus nukreipti į tą pusę. Vasarą seminarija neveikia, bet bažnyčioje aukojamos šv.Mišios. Nežinau, kaip reikės tuos dalykus suderinti", – svarstė arkivyskupas emeritas.

(Nuotraukoje – S. Tamkevičius)

Prakalbo apie nuostolius

Arkivykupijos dvasininkai būgštauja ne tik dėl triukšmo. Jau aišku, kad naujasis amfiteatras prie Kauno pilies suprojektuotas visiškai neįvertinus realios situacijos – čia nenumatyta statyti jokių viešųjų tualetų.

Kol kas galima tik įsivaizduoti, kaip atrodys ir kuo dvoks tvarkomos ir gražėjančios Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios prieigos, Kunigų seminarijos tvora ir kiemelis prie arkivyskupijos kurijos salės.

Svarstau, ar man kaip Kauno garbės piliečiui nereikės nunešti ir atiduoti tas regalijas. Visai negalvojama priimant sprendimus.

"Esame labai sunerimę. Kultūrinę ir religinę erdvę iš visų pusių bandoma apstatyti šlapinimosi taškais", – arkivykupo Liongino Virbalo ir Kunigų seminarijos rektoriaus Aurelijaus Žukausko poziciją perdavė arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas.

Anot jo, arkivyskupija jau patyrė ir apčiuopiamų nusotolių dėl kaimynystėje, Rotušės aikštėje, įsikūrusio naktinio klubo. "Turime nuostolių – mūsų Svečių namuose apsistoję svečiai dėl naktinio triukšmo susirinko daiktus ir išsikraustė kitur", – apgailestavo D.Chmieliauskas.

Nauji amfiteatrai

"Šiuo metu atliktas bene svarbiausias darbas – įrengti pamatai, prie kurių bus tvirtinamos žiūrovų tribūnų konstrukcijos. Amfiteatro Papilio gatvėje statyba prasidėjo 2016 m. pabaigoje ir bus užbaigta ankstyvą šių metų pavasarį, kai tik leis oro sąlygos", – komentavo Kauno miesto savivaldybės tarybos Sporto, turizmo ir laisvalaikio komiteto pirmininkas Andrius Palionis.

Planuojama, kad ant šių konstrukcijų bus įrengta maždaug tūkstantis sėdimų vietų. Žiemą amfiteatrą žadama išardyti.

Ir tai dar ne viskas. Šiemet planuojama Kauno pilies gynybiniame griovyje pradėti statyti antrąjį lauko amfiteatrą. Jis turėtų atsirasti ties pėsčiųjų tiltu, vedančiu Kauno pilies link. Pasak A.Palionio, šis objektas turėtų iškilti iki šių metų pabaigos.

"Pirmojo amfiteatro statyba finansuojama Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšomis. Šio projekto kaina – 169 tūkst. eurų. Reikalingos lėšos jau numatytos šių metų miesto biudžete. Antrojo amfiteatro statyba didžiąja dalimi bus finansuojama ES programos "Lietuva–Lenkija" lėšomis", – paaiškino Kauno tarybos narys.

Gali ir nesuspėti

Kauniečiams gal ir smagu, kad Senamiestyje atsiras dar viena vieta, kur jie galės nerūpestingai pasėdėti ir pasimėgauti saulės spinduliais, tačiau netoliese įsikūrę verslininkai sezono laukia su nerimu, nes prie amfiteatro nenumatyta įrengti viešųjų tualetų. Verslininkai baiminasi, kad lankytojai užguls jų tualetus arba gamtinius reikalus atliks tiesiog prie Kauno pilies, Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios, Kunigų seminarijos prieigose, Santakoje.

Valdininkai atkerta, kad problemų nebus, nes žmonės galės naudotis netoli esančiais mokamais viešaisiais tualetais. Auksiniu pramintas viešasis tualetas stovi Kauno pilies automobilių aikštelėje. Savivaldybės atstovų tvirtinimu, šis tualetas tikrai veikia, nors kauniečiai ne kartą skundėsi, kad skandalingoji išvietė lankytojus pasitinka užrakintomis durimis.

Kitas mokamas viešasis tualetas veikia Rotušės aikštėje. Labai prispyrus reikalams, iki šių civilizacijos išradimų lankytojai gali ir nespėti nueiti, ypač su mažais vaikais. A.Palionis užsiminė apie dar vieną alternatyvą, tačiau atrodo, kad ji bus tik tada, kai pilies prieigose bus rengiamos šventės ar koncertai. "Masinių renginių metu, kaip ir iki šiol, bus pastatomi mobilieji biotualetai", – sakė Kauno tarybos narys.

Problemų nemato

Palei Nemuną įrengus Daugirdo amfiteatrą, šią vietą itin pamėgo jaunimas. Šiltuoju sezonu kauniečiai čia susitinka su draugais, pasimėgauja garuojančia kava arba alkoholiniais gėrimais, tad Kauno policijos pareigūnams ten tenka užsukti dažniau.

Į Daugirdo amfiteatrą pareigūnai vasarą važiuoja ne tik dėl alkoholio vartojimo viešoje vietoje, bet ir dėl keliamo triukšmo ar kitų viešosios tvarkos pažeidimų, tad tikėtina, kad ir naujuosiuose amfiteatruose Kauno pilies prieigose pareigūnams teks apsilankyti.

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius tikino, kad skyriaus specialistai viešąją tvarką amfiteatre planuoja užtikrinti ir į pažeidimus reaguoti lygiai taip pat, kaip ir kitose miesto viešose vietose. Be to, jo nuomone, renginiai neturės įtakos šalia įsikūrusiai Šv.Jurgio Kankinio bažnyčiai ir čia melstis ateinantiems žmonėms.

"Dienos metu bus patruliuojama, renginių metu Viešosios tvarkos skyriaus specialistai nuolat prižiūri tvarką, jeigu reikia, dirba ir naktimis. Iki šiol Kauno pilies prieigose vykę renginiai, tokie kaip "Operetė Kauno pilyje", Kauno Hanzos dienos, problemų greta esantiems maldos namams nekeldavo, tad apie apribojimus nereikėtų kalbėti", – tikino V.Jurkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Nejaugi negalima buvo to amfiteatro perkelti giliau i parka,kad nebutu prie pat baznycios? Kodel apie tai niekas negalvoja?: Pridaro tu amfiteatru,o vietinaims paskui jokios ramybes naktimis. Tikras absurdas. Jeigu daro,tai daryti toliau nuo gyvenamu pastatu ar baznyciu,o ne pasoneje. Proto visai neturi tokie sumanytojai.

taigi

taigi portretas
Gal as ka nors praleidau, bet garsiai buvo skalambijama, kadvietoj Rysiu muziejaus bus isskirtine mokykla ar kolegija, ar ne? O dabar gi naktine girdykla. Idomu, kam ji priklauso?

pritariu

pritariu portretas
sitam projektui ,nes is tikro norisi pasedeti ne tik kavinese.Vien tik vaikscioti mieste kojas paskausta ,nera kur prisesti. Butina tik nemokama ,gal is to pacio projekto finansuojama tualeta irengti ,o gal ir kelis ,tuomet bus tvarka.Jeigu godumas nugales ir tualetai bus mokami ,tai bus ir smarve.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių