Prie Kauno marių – undinėlės gelbėjimo akcija

Kauno marių pakrantėje šiandien popietų žvejoję žvejai sulaukė netikėtos draugijos. Prie kiekvieno priėjo ir kalbinti ėmė tikrų tikriausia undinėlė. Ją lydėjo keli kiti Kauno marių regioninio parko direkcijos atstovai bei savanoriai tvarkdariai.

Aplinkosaugos akcija „Išgelbėk undinėlę“ bandoma paskatinti žvejus elgtis atsakingai – bendraujant asmeniškai siekiama atkreipti dėmesį į Kauno marių pakrančių taršą kartu surenkant rastas šiukšles.

Ir šiemet undinėlė į krantą tradiciškai išlipo ties Pakalniškių piliakalniu ir kartu su akcijos dalyviais pajudėjo link Girionių poilsiavietės.

Keliaujant pakrante sutikti žvejai buvo draugiškai kviečiami prisijungti prie „undinėlės gelbėjimo“ misijos. Žvejai turėjo progą pasikartoti žvejybos taisykles bei žvejo etikos kodeksą ir buvo pasivaišinti skanėstais „iš marių dugno“.

Per tris valandas akcijos dalyviai spėjo ne tik pabendrauti su žvejais, bet ir surinko nemažai šiukšlių. 

Šiukšlės yra ne tik estetinė bėda. Jos išskiria į aplinką toksines medžiagas, atliekomis gali apsinuodyti gyvūnai, tad net ir žuvis, kuri galiausiai patenka ant mūsų pietų stalo. Išmesti stikliniai ar plastikiniai buteliai, maišeliai, įvairi kitokia tara dažnai tampa mirtinais spąstais naudingiems vabalams, kitiems mažiems ir didesniems gyviams, pasakojo parko direktorė Nijolė Eidukaitienė. Braidydami pakrante rizikuoja užlipti ant šukės ir susižeisti ir žmonės, ir gyvūnai.

Parko atstovus džiugina, kad šiukšlių kasmet randa vis mažiau. "Tačiau radome kelis labai negražius vaizdus - vienoje vietoje pakrantėje buvo tiesiog sąvartynėlis", - apgailestavo N. Eidukaitienė.

Į pagalbą aplinkosaugai būna pasitelkti net „kerai“. Perspėjama, kad, undinėlei paliepus, karšiui panorėjus, šiukšlinantiems žvejams žuvys nekibs mažiausiai penkerius metus, o tvarkingus lydės sėkmė. Undinėlė pareigingiems žvejams buvo pasiryžusi „išduoti“ paslaptį, kaip sužvejoti kuo didesnę žuvį.

Vandens telkiniams ypač pavojingos šiukšlės yra nuorūkos. Jose yra švino, gyvsidabrio, vario, kadmio, cinko, chromo. Net vienoje nuorūkoje yra tiek žalingų medžiagų, kad jų pakaktų tūkstantyje litrų vandens išnaikinti žuvis ir mikroorganizmus. Vandenyje nuorūka nesuyra apie 15 metų, o gamtoje – ir dar ilgiau, apie 20-30 metų.

Beje, prieš pat akcijos maršruto pabaigą undinėlė su palyda sutiko kelis, panašu, kad girtus žvejus. Vienas jų pusiau rimtai išsigando, kad bus padauginęs alkoholio, nes jau vaidenasi undinėlė. "Kai kurie kiti žvejai juokavo, kad apie susitikimą su undinėle negalės prasitarti žmonai, kitaip ji nebeišleis jo žvejoti", - pasakojo N. Eidukaitienė. 

Ši kasmetinė teatralizuota gamtos švarinimo akcija organizuota jau ketvirtą kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pesciuju tiltas i Panemunes sila

Pesciuju tiltas i Panemunes sila portretas
O stovinciu ant dviraciu tako ir zvejojanciu nieks nenuvys?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių