Prie baseino jau rikiuojasi verslininkai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Profesionalūs plaukikai nuogąstauja, ar nebus jiems užtrenktos Kauno plaukimo centro baseino durys, savivaldybei išrinkus privatų valdytoją visam kompleksui. Pati savivaldybė kol kas nedrįsta prognozuoti, kuo baisis koncesininko paieškos.

Profesionalūs plaukikai nuogąstauja, ar nebus jiems užtrenktos Kauno plaukimo centro baseino durys, savivaldybei išrinkus privatų valdytoją visam kompleksui. Pati savivaldybė kol kas nedrįsta prognozuoti, kuo baisis koncesininko paieškos.

Bando nuraminti

"Baseinas yra tam, kad jame būtų plaukiama, o ne kas kita daroma. Iki sausio 30 d. lauksime pasiūlymų, o tada jau plėšime vokus, sėsime ir žiūrėsime, kas ką siūlo", – apie tai, kaip vyksta "Girstučio" kultūros ir sporto rūmų pramogų dalies koncesininko paieškos, pasakojo savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Paklaustas, ar Lietuvą garsinantiems profesionaliems plaukikams ir plaukti besimokantiems vaikams ir toliau bus sudarytos sąlygos naudotis ilguoju baseinu, savivaldybės administracijos vadovas ramino, kad jų teisės nesikeis.

"Plaukimo federacija ir dabar nevaldo baseino. Valdytojas yra Kauno plaukimo centras, su kuriuo ir tariamasi dėl plaukimo takų nuomos. Jeigu išrinksime operatorių, viską reikės derinti su juo", – dėstė D.Ratkelis.

Lietuvą garsinantiems plaukikams abejonių sukėlė politikų ir savivaldybės darbuotojų kalbos, kad pirmenybė konkurse bus teikiama tam dalyviui, kuris kartu su pramogų dalimi norės išsinuomoti ir 50 m plaukimo baseiną.

Pasak D.Ratkelio, konkurso sąlygose yra numatyta, kokie plaukikų poreikiai, kada ir kiek plaukimo takų reikia profesionaliems plaukikams ir vaikų mokymui plaukti.
"Aišku, operatoriui už plaukimo takus reikės mokėti. Labdaros savo lėšomis jis nedalys, bet ir dabar plaukimo takai yra mokami", – užsiminė savivaldybės administracijos direktorius.

Ne paslaptis, kad tris kartus be rezultatų pasibaigę konkursai ieškant valdytojo atnaujintam kultūros ir sporto centrui "Girstutyje" buvo nemenkas galvos skausmas savivaldybei ir miesto valdžiai, nes nesuradus koncesininko Verslo paramos agentūra reikalaus grąžinti 5 mln. litų, kurie iš Europos Sąjungos fondų buvo skirti baseino rekonstrukcijai.

Jaučia susidomėjimą

Savivaldybės atstovai neslepia, kad šį kartą besidominčiųjų šiuo konkursu yra ne vienas. Neoficialiomis žiniomis, "Girstučio" kultūros ir sporto rūmų pramogų dalimi domisi Klaipėdos "Švyturio" arenos valdytojas ir bilietai.lt.

Lietuvos plaukimo federacija taip pat neslėpė besidairanti į šį objektą, tačiau jų užmojus pristabdė konkurso sąlyga į jau veikiantį ir rekonstruotą kompleksą investuoti dar apie 1 mln. litų.

"Dar prieš konkursą buvo besidominčiųjų, bet kas ką pateiks ir ką pasiūlys, matysime. Iš anksto nėra ko spręsti", – pridūrė savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Mockus.

Jis taip pat buvo linkęs raminti plaukikus – esą konkurso sąlygose numatyta, kad, koncesininkui išreiškus pageidavimą valdyti ir didįjį baseiną, maksimalus plaukimo takų nuomos įkainis turės būti mažesnis, nei nustatyta dabar.

"Ar plaukikai moka biudžetinei įstaigai, ar mokės privačiam operatoriui, didelio skirtumo nematau. Tik gal kaip su biudžetine įstaiga buvo kitaip, aš nežinau", – užsiminė A.Mockus.

Jis neatmetė ir to, kad galbūt ne visi konkurso dalyviai norės išsinuomoti 50 m baseiną, nes jo išlaikymo sąnaudos yra nemažos. A.Mockus svarstė, kad konkursą gali laimėti ir toks dalyvis, kurį domins tik rūmų pramogų dalis, tačiau tai paaiškės tik atplėšus vokus su konkurso dalyvių pasiūlymais.

Dar turės skaičiuoti

"Gal bus pasiūlytos tokios sąlygos, kad reikės spręsti, kas pigiau: ar prarasti visą ES skirtą paramą, ar vis dėlto išrinkti privatų operatorių ir tada patirti nemenkų išlaidų. Reikės skaičiuoti, o kol kas negalime nieko nei skaičiuoti, nei lyginti", – dar vieną galimą scenarijų nupiešė savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Jis abejoja, ar savivaldybei bus naudinga atiduoti tokį objektą į privačias rankas, jeigu konkurso dalyviai pasiūlys mokėti tik simbolinį mokestį, tačiau sprendimą turės priimti miesto taryba.

Pasak A.Mockaus, paprastai savivaldybė koncesininkui moka tam tikrą mokestį, o šiuo atveju ieškoma valdytojo, kuris savivaldybei mokėtų, nes objektas jau baigtas renovuoti ir veikia. "Vienintelis reikalavimas – kad investuotų 1 mln. litų į pagerinimą to, kas jau yra. Tam dalyviui dar reikės gerai pasukti galvą, kur ten investuoti tą milijoną", – pastebėjo savivaldybės atstovas.

Miesto vadovai ne kartą yra užsiminę, kad renovuotas "Girstutis" nėra tinkamai išnaudojamas – ten galėtų įsikurti ir kavinė, ir treniruoklių salės, ir atsirasti kitos kauniečiams reikalingos paslaugos – tai ir galėtų pasiūlyti koncesininkas.

Koncesija viską sujauks?

"Konkurso sąlygose turi būti tvirti saugikliai, kad, atėjus koncesininkui, 50 m baseine galėtų treniruotis plaukikai", – įsitikinęs miesto tarybos Švietimo ir sporto komiteto narys Rimantas Mikaitis.

Jis neabejoja, kad ieškoti "Girstučio" kultūros ir sporto rūmų pramogų dalies koncesininko reikia, nes tokia sąlyga buvo numatyta pretenduojant į ES finansinę paramą. "Kaunas garsėja plaukikais ir jau yra vadinamas Rūtos Meilutytės miestu, turime puikių plaukimo trenerių, todėl turi būti besąlygiškai užtikrinta galimybė baseinu naudotis plaukikams", – sakė R.Mikaitis.

Miesto plėtros, investicijų ir turizmo komiteto narys Arvydas Garbaravičius kritiškai vertina savivaldybės užmojį surasti "Girstučio" kultūros ir sporto rūmų pramogų daliai privatų valdytoją.

"Žinant koncesijos sutartį su "Kamesta", kai savivaldybė sudarė su ja taikos sutartį ir padovanojo 40 mln. litų, kyla įvairių minčių. Jeigu dabar aš norėčiau tapti tuo koncesininku pačiomis geriausiomis sąlygomis, visi rėktų, kad čia mafija, o dabar savivaldybė keičia konkurso sąlygas, kad tik pavyktų tą valdytoją surasti", – palygino A.Garbaravičius.

Anot jo, natūralu, kad koncesininkas norės kuo daugiau iš to objekto uždirbti, ir dėl to verslo kaltinti nereikia. Politiko nuomone, didžiausią sumaištį kelia pati savivaldybė. "Atrodo, kad, norėdami išsaugoti tuos ES skirtus pinigus ir tuo teisindamiesi, sujauksime viską, kas jau padaryta: atiduosime viską į neaišku kieno rankas, paskui mokėsime, mokėsime ir mokėsime, o jeigu paklausime, kiek kas kainuoja, tai dar ir įžeisime. Kaunas jau nelabai turi ką prarasti, tad prarasti šį gerą baseiną būtų labai gaila", – pastebėjo A.Garbaravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

naujo baseino

naujo baseino portretas
atiduokit tiem verslininkam , o miestas tegu stato nauja baseina atitinkanti visus standartus (10 taku ir su tribunom bent 2000 vietu) Bus konkurencija tada,..Girstutis liks pramogoms, o turnyrams, tarptautiniams cempionatams butu naujas modernus super modernus baseinas,..pavadinimu- KAUNAS. Tegu pavydi kiti miestai nesugebantys susiremontuot senu, o mes turesim 2 baesinus 50m ilgio ir Surengsim Europos plaukimo cempionata! Valio!!!

ruletas

ruletas portretas
miesto taryboj yra ne vienas milijonierius,tai kodel jie negali tapti koncesininku?patriotizmo nesugeba darbais irodyt?idomu i kurios partijos nagus paklius baseinas?

Naras

Naras portretas
Nesikarsciuokit - VSIO DAVNO PRODANO!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių