Prezidentė: S. Tamkevičiaus laikysena sovietmečiu yra tautos pasipriešinimo simbolis

  • Teksto dydis:

Jubiliejaus proga sveikindami Kauno arkivyskupą metropolitą Sigitą Tamkevičių, šalies vadovai ketvirtadienį pabrėžė jo antisovietinę veiklą okupacijos metais ir nuopelnus Katalikų Bažnyčiai.

Prezidentė D.Grybauskaitė sakė, kad S.Tamkevičiaus laikysena sovietinės okupacijos metu yra tautos pasipriešinimo simbolis.

Pasak prezidentės, įsteigęs ir redagavęs "Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką", kovojęs už tikinčiųjų teises ir dalyvavęs antisovietinėje veikloje, S.Tamkevičius Nepriklausomybę pasitiko ir iki šių dienų išliko vienu ryškiausių mūsų šalies dvasininkų ir visuomenės veikėjų.

"Gyvenime esate patyręs sunkių išbandymų, sovietinės valdžios persekiojimų, trėmimų, draudimų žengti savojo pašaukimo keliu, tačiau tikėjimas visada Jus vedė pirmyn, suteikdavo ryžto, drąsos ir vilties. Jūsų laikysena sovietmečiu - visos mūsų tautos pasipriešinimo simbolis", - sakoma šalies vadovės sveikinime.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad ketvirtadienį 75 metų jubiliejų mininčio S.Tamkevičiaus dėka atgimė ir sustiprėjo Kauno arkivyskupija, atstatyta istorinė Kristaus Prisikėlimo šventovė, Šiluva tapo piligrimystės centru, krikščioniškąsias vertybes skleidžia Marijos radijas.

"Prasmingą Jūsų gyvenimo ir dvasinio pašaukimo kelią puošia tvirtas tikėjimas, drąsa ir ryžtas kovoje už laisvę, meilės ir tiesos liudijimas", - teigiama premjero sveikinime.

Už nuopelnus Lietuvai arkivyskupas S.Tamkevičius yra apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi, Vyčio Kryžiaus ordinu, Lietuvos nepriklausomybės medaliu ir Sausio 13-osios atminimo medaliu.

S.Tamkevičius 1972 metais pradėjo leisti pogrindinį leidinį "Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kroniką", kurią redagavo 11 metų.

1983 metais jis buvo suimtas, ir apkaltinus antisovietine propaganda ir agitacija, nuteistas dešimčiai metų laisvės atėmimo. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 metais ištremtas į Sibirą, tačiau po pusmečio, prasidėjus "perestroikai", paleistas į laisvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STASYS stanislovas96@one.lt

STASYS        stanislovas96@one.lt portretas
LABA DIENA, PAS MANE AS ESU MIKROVISATOS ABONENTAS , BET LABAI LETAI DIRBA INTERNETAS IR AS SIUO METU NEPATENKINTAS JOS DARBU AS PASIRUSES KREIPTIS KAI PAGERINTI KOMPIUTERIO DARBO SPARTA , MANO TEL 867533116 STANISLOVAS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių