Prezidentė linki, kad teismai įgytų daugiau žmonių pagarbos

Kaune penktadienį vyko kas ketverius metus šaukiamas Visuotinis šalies teisėjų susirinkimas. Jame dalyvauvo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Į susirinkimą atvykusi prezidentė pabrėžė, kad pasitikėjimas teisine sistema ir valstybe priklauso nuo pačių teisėjų kompetencijos, reputacijos ir žmogiškumo.

„Pastaruoju metu jau tapo įprasta girdėti frazę „lėtas teisingumas – blogas teisingumas". Tai griauna visuomenės pasitikėjimą ne tik teismais, bet ir valstybe. Šiandien galiojantys procesiniai įstatymai leidžia bylas spręsti greitai. Tereikia, kad teisėjai drąsiau naudotųsi jau suteiktomis teisėmis ir jautriau žvelgtų į žmonių lūkesčius laukiant teisingumo“, – sakė prezidentė.

„Geras ir darbštus žmogus“. Sakydama šiuos žodžius prezidentė leido suprasti, kad tai, ar byla bus vilkinama, pirmiausia priklauso nuo teisėjo noro dirbti.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad pastarieji metai teismų sistemoje buvo didelių pokyčių metai – buvo pakelta teisėjų profesionalumo ir etikos kartelė, įdiegtos naujovės objektyvesniam bylų skirstymui bei spartesniam jų nagrinėjimui užtikrinti, į teismų sistemą atėjo naujų žmonių. Taip pat buvo sugriežtinta atsakomybė už teisėjų aplaidumą: padaugėjo drausmės bylų, buvo atleista daug teisėjo vardą pažeminusių asmenų, teismų savivaldos institucijos pradėjo veikti ne kaip savigynos organizacijos, o kaip reikli ir reali savivalda.

Prezidentė palinkėjo teisėjams valios padaryti viską, kad Lietuvos teismai įgytų daugiau žmonių pagarbos ir pasitikėjimo bei išsirinkti sąžiningai ir garbingai dirbsiančią Teisėjų tarybą.

„Jūs esate šios valstybės namo pamatai, mes (politikai – red. past.) esame tik sienos, šiek tiek į dešinę, šiek tiek į kairę, todėl labai svarbu, kad būtų pasitikėjimas šiais pamatais“, – teisėjams linkėjo premjeras Andrius Kubilius.

Susirinkime dalyvaujantis teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigė, kad per pastaruosius ketverius metus įvyko pokyčių: pasikeitė nemažai teisėjų ir jų požiūris.

„Matau teisėjus, paaiškinančius vieną ar kitą sprendimą žmoniškai ir paprastai. To negalėčiau pasakyti apie prokurorus. Jeigu aš, turintis teisinį išsilavinimą, nesuprantu prokurorų motyvų, ką gali suprasti paprastas žmogus?“ – retoriškai klausė ministras.

Teisėjų Tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius pažymėjo, kad gausus teisėjų dalyvavimas Visuotiniame susirinkime rodo pasikeitusį požiūrį į teismų savivaldos institucijas ir Teisėjų tarybą.

„Šiandien susirinkę jūs balsuosite už naujos sudėties Teisėjų tarybą, kurią patys išsirinkę galėsite ir kritikuoti, ir kelti jai reikalavimus“, – sakė dabartinis Teisėjų tarybos pirmininkas.

Visuotinis teisėjų susirinkimas vyksta kas ketverius metus. Šiuo metu šalyje yra 777 teisėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Labai sveikintinas renginys kokio iki šiol nėra buvę, kai abi pusės be žiniasklaidos pagalbos galės tiesiai išsakyti savo problemas.

Didžiausia

Didžiausia portretas
problema yra teismuose įteisintas reketas: tyrėjai, prokurorai, advokatai ir teisėjai tai yra reketo komanda. kuri žmogų, ypatingai verslininką ar kokią įmonę prievartauja nuo pirmos dienos, susidūrus su teisėsauga. Argi ne dėl to teismai tęsiai 1-2-3-7-10 metų ??? Jei būtų akivaizdus nusikaltimas, tai teismas sprendimą gali priimti per mėnesį. Bet jeigu per pusę metų, metus ir ilgiau teismas nepriima sprendimo, tai tik dėl to, kad vyksta reketas, žmogus ar įmonė prievartaujama, tai yra teismų biznis ir jis vyksta plačiais, net neįsivaizduojamais mąstais. Ar gali kas nors tai sustabdyti???

ISLANDIJA

ISLANDIJA portretas
iR IS KUR TA PAGARBA PANELE,KAI JUS PATI SPJOVETE TEISESAUGAI I AKIS GINDAMA ZMOGZUDZIU KLANA,NUTRIJA VENSKIENE,O DABAR PASIUTLIGES SOKIS TESIASI IKI SIOL,VISI TIK IR SALINA TEISMUS,SI LIGA PASIRODO UZKRECIAMA!!! DABAR REIKETU IR JUS NUSALINTI!!!
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių