Prezidentė Kaune pasveikino priesaiką davusius kadetus

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šiandien Kauno Vienybės aikštėje, prie Karo muziejaus, priėmė Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus mokinių priesaikas ir juos pasveikino.

Šiemet kadetų priesaiką davė 96 jaunuoliai.

„Priesaika tarnauti valstybei – didelė galimybė ir garbė. Ištikimybės žodžiai Lietuvai visuomet turi išlikti širdyje. Tėvynei reikia patriotiškų, sąžiningų ir atsidavusių žmonių. Nes nuo kiekvieno mūsų atsakomybės ir garbingos tarnystės priklauso Lietuvos stiprybė, saugumas ir klestėjimas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, pasiryžimas tapti jaunuoju kadetu yra įkvepiantis jauno Lietuvos piliečio pasirinkimas. Prezidentė palinkėjo jaunuoliams siekti žinių, būti drąsiems ir visada siekti savo tikslo.

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus yra vienintelė tokio pobūdžio mokslo įstaiga Baltijos šalyse. Jaunieji kadetai mokomi teisinių žinių, įgyja viešojo saugumo ir krašto gynybos pradmenis, taip pat yra supažindinami su karine technika, ginkluote. Per atostogas kadetai atlieka praktiką policijos, pasieniečių, ugniagesių mokyklose, daugelis po licėjaus motyvuotai pasirenka karininko ar viešojo saugumo pareigūno karjerą.

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje mokosi 420 mokinių, licėjaus steigėjai yra Vidaus reikalų ministerija ir Kauno miesto savivaldybė. Mokyklos užuomazgos siekia 1994 metus, tuomet įkurtas jaunojo kario būrelis dabar išaugo iki licėjaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaimietė

Kaimietė portretas
Pritariu Taidai. Stebiu kadetų veiklas širdis džiaugiasi kai girdi paaugliuko ištariamą 《Tėvybės labui》Didžiulė pagarba Jos Ekscelencijai už šios idėjos palaikymą ir puoselėjimą. Istoriniu požiūriu dar LT ir PL Didžiojoje kunigaikštystėje gyvavo mokykla į kurią buvo priimami 8-12 metų vaikai mokomi aritmetikos užsienio kalbų istorijos poezijos iškalbos karybos. Buvo ugdomi kraštui atsidavę žmonės gebantys užimti vadovaujančius postus kariuomenėje krašto valdymo sistemoje. Ištakos kadetų licėjaus tikrai gilios. Pagarba kad nepriklausomoje Lietuvoje ugdoma jaunuolių patriotiškumas atsakomybė pagarba disciplina

Taida

Taida portretas
Džiaugiamės, kad Prezidentė palaiko dar XVIII amžiuje užgimusių kadetų mokyklų tradicijas. Juk jau tuo metu buvo įsteigtas kadetų korpusas, kuriame buvo numatytos vietos Lietuvos ir Lenkijos bajoraičiams ir rengiami jie buvo karininkais policijai. Didžiuokimės, kad yra žmonės, kuriems nesvetimas rūpestis mūsų vaikais, kad jie dega noru auginti teisingą jauną kartą.

Antanas

Antanas portretas
Tai prie Vidaus reikalų sukurta sukarinta mokykla auklėjama buvusių milicijos pareigūnų ir dabartinių tarnautojų vaikai, jaunuoliai, merginos. Manau, kad daugiau tai represinių struktūrų auklėtiniai, dėvintys kaukazietišką lūšies simbolį. "Kažkokia" tai manau institucija ,kad buvusiems sovietiniams VRM tarnautojams sukurti darbo vietą ir dar leisti auklėti lietuvišką jaunimą. Juk pagrindus būti šiai organizacijai padėjo visai ne VRM, bet Kauno miesto tarybos narys - pasaulietis. Bet kai šios organizacijos veikla išaugo, tai prireikė manau sovietiniams pareigūnams netekus darbo kažkaip įsidarbinti ir viską pamiršti kas buvo šios iniciatyvos vadovas ir auklėtojas. Jis į priesaikas nekviečiamas, o kviečiami "Nei prie ko"
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių