Prabangus būstas Kaune: moka ne tik už vietą

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad prabangaus būsto rinka Kaune pradėjo formuotis prieš keletą metų. "Kauno diena" pabandė išsiaiškinti, kiek kainuoja brangiausi namai mieste, tačiau specialistai iškart perspėjo – ne visi sandoriai skelbiami viešai.

Slaptas pirkėjas

Rugsėjo pradžioje internete pasirodė masalas prabangos medžiotojams – 1,99 mln. eurų įkainotas, su vaizdu į Neries skardį ir tekančią upę namas Vilniuje.

2006-aisiais architekto Audriaus Ambraso projektuotame erdviame būste įrengti penki miegamieji, trys drabužinės, darbo erdvė, penki vonios kambariai, svečių zona, terasa ir garažas, skirtas dviem automobiliams. Kieme – privatūs teniso aikštynai. Netrukus paaiškėjo, kad beveik 575 kv. m statinio Laurų gyvenvietėje šeimininkas – turtingiausias Lietuvos žmogus Nerijus Numavičius, čia gyvenęs, kol persikraustė į Didžiąją Britaniją. Prabangus namas vis dar stovi tuščias, tačiau skelbimas iš virtualios erdvės dingo. Buvo kalbama, kad milijardieriaus būstą ruošiasi pirkti europarlamentaro ir verslininko Viktoro Uspaskicho vaikų iš pirmos santuokos valdoma nekilnojamojo turto bendrovė "Edvervita". Dabar teigiama, kad namą nesiderėdamas įsigijo anonimu pageidavęs likti verslininkas.

Vilniaus nekilnojamojo turto asortimente ir daugiau VIP klasės būsto pasiūlymų: 2,5 mln. eurų įkainotas, istorinio filmo juostos vertas namas M.K.Čiurlionio gatvėje, vešlios tvoros apsuptas klasikinio stiliaus dviaukštis Valakampiuose ar 605 kv. m N.Numavičiaus kaimyno namas su daline apdaila ir įspūdinga 1,5 mln. eurų suma, kurios už jį norima.

Skurdus pasirinkimas

Kaune prabanga įkainota kone triskart pigiau. Pervertę įvairių nekilnojamojo turto agentūrų interneto puslapius, juose neradome nė vieno skelbimo, kuriame parduodamo namo kaina viršytų bent 1 mln. eurų.

Akys stabtelėjo ties 700 tūkst. eurų įkainotu namu Vytėnuose ir nuotraukomis, kuriose stilingai susipina klasika su modernia eklektika. Daug klausimų kėlė 100 tūkst. už pirmąjį brangesnis, tačiau savo beskonybe stebinantis vieno aukšto gyvenamasis namas Fredoje. Kvapą gniaužė 2000-ųjų statybos Žaliakalnio dviaukštis, su muziejaus erdves menančiu interjeru ir 650 tūkst. eurų suma skelbime.

Brangiausias radinys virtualioje erdvėje – 890 tūkst. eurų įkainotas, visiškai įrengtas vieno aukšto namas Vytėnuose. Kiek daugiau nei 400 kv. m erdvėse ketvirtadalį viso ploto užimanti svetainė, virtuvės zona, darbo kabinetas, trys miegamieji, du vonios kambariai, drabužinė ir, ko gero, mažiausia, bet itin svarbi namo erdvė – tambūras. Šeimininkų ir svečių patogumui poilsio zonoje įrengta pirtis, sūkurinė vonia, dušas, tualetas, priešpirtis su biliardo stalu ir lauko terasa su židiniu.

"Namo fasadas iš klinkerio plytų. Jos naudotos ir teritoriją juosiančioje tvoroje, kurią puošia dar ir kalvio rankomis kurti elementai. Stogas – keramikinės čerpės, židinys su išvedžiotais ortakiais. Preciziškai sutvarkyta namo aplinka", – lenkdamas pirštus prabangaus namo pranašumus vardijo nekilnojamojo turto "Capital" brokeris Giedrius Šmigelskis.

Svarbiausia – vieta

Per ketvirtus metus nekilnojamojo turto srityje dirbančio eksperto praktiką tokių laimikių kaip šis pasitaiko retai. Kur kas dažniau jam tenka rašytis ant kelis kartus mažiau kainuojančio nekilnojamojo turto pirkimo ir pardavimo sutarčių.

"Kodėl? Kaune prabangaus turto rinka pradėjo formuotis prieš keletą metų. Ypač tai pastebima šiais metais. Pavyzdžiui, yra sandorių, kai pirkėjai už išskirtinius butus moka nuo 2,5 tūkst. iki 3 tūkst. eurų už kvadratą", – kalbėjo G.Šmigelskis, "Kauno dienos" skaitytojams sutikęs išversti sąvoką "prabangus namas".

Litais, anot brokerio, tokio namo suma prasidėdavo maždaug nuo 2 mln. Pasikeitus valiutoms, o apyvartoje cirkuliavusį litą pakeitus eurui, prabangos kainą apibrėžė kitas skaičius – maždaug 500 tūkst. Ši suma esą susideda iš daugelio punktų, tačiau bene didžiausią įtaką galutiniam skaičiui turi vieta. Kaune prabangiausi namai kyla Vytėnuose, Vičiūnuose, dalyje Kleboniškio ir Lampėdžių rajonų.

"Prie jų dar priskirčiau centrą, tam tikras Žaliakalnio vietas. Tarkim, Minties Rato gatvė ar ribos ties Sporto hale yra prestižinės, to tikrai negalima pasakyti apie vadinamąjį kompoto rajoną – Vyšnių ar Braškių gatves", – sąrašą pildė nekilnojamojo turto agentūros "011" brokeris Mantas Jaruševičius, šiuo metu ieškantis pirkėjų prabangiam būstui Vytėnuose. Šiame rajone, kaip ir kitose išvardytose prestižinėse vietovėse, pasak jo, namas gali kainuoti net 30–40 proc. brangiau už analogišką statinį miegamajame rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varge

varge portretas
koks baisus akmenynas,primenantis Lenino mauzoliejų

žopa

žopa portretas
Iki kokių neamonių prieinama ieškant temos intriguojančiam straipsniui...

ekspertas

ekspertas portretas
nejuokinkit su savo nenormaliomis kainomis vokietijoje ar ispanijoje 1 kv irengtas kainuoja daugiausia 1000 e atsibuskite
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių