Prabanga ar būtinybė? Suimtieji nemokamai mokosi anglų kalbos

Kauno tardymo izoliatoriuje suimtieji ir nuteistieji jau ne pirmus metus mokosi anglų kalbos. Tai vienintelė įkalinimo įstaiga Lietuvoje, kurioje prasikaltusieji nemokamai gauna tokią paslaugą.

„Anksčiau tokių mokymų kitose įkalinimo įstaigose yra buvę, tačiau šiuo metu tik Kauno tardymo izoliatoriaus gyventojai mokosi užsienio kalbos“, – patvirtino Teisingumo ministerijos Informacijos valdymo ir visuomenės informavimo skyriaus patarėjas Audris Kutrevičius.

Kyla klausimas, ar pinigai užsienio kalbos pamokoms nešvaistomi vėjais, kadangi neretai įkalinimo įstaigose dienas leidžiantys asmenys neturi net vidurinio išsilavinimo.

„Į tokias įstaigas patekę žmonės turi daug laisvo laiko, tačiau neturėdami ryšio su išoriniu pasauliu ir negalėdami naudotis internetu jie neturi kuo užpildyti šią tuštumą. Stengiamės jų rutiną praskaidrinti šviečiamąja veikla, kuri ne tik praturtina laisvalaikį, bet ir leidžia tobulėti", – įsitikinęs Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Venclovas.

Jo teigimu, būtent todėl nuspręsta izoliuotiesiems suteikti galimybę mokytis anglų kalbos jiems patogiausiu būdu – interaktyviai.

Mokymo programa buvo įsigyta tardymo izoliatoriaus lėšomis. Kiek buvo išleista pinigų, A. Venclovas neatskleidė.

„Anglų kalbos pamokų paketą įsigijome beveik prieš trejus metus, tikrai neatsimenu, kiek jos kainavo“, – teisinosi A. Venclovas.

Anglų kalbos pamokos transliuojamos vietos TV kanalu pagal vienos kalbų mokyklos internete paruoštas pamokas. Iš viso Kauno tardymo izoliatoriuje suimtiesiems ir nuteistiesiems vedama 30 pamokų, kurios vėliau kartojamos. Vienos valandos trukmės anglų pamokos rodomos kartą per savaitę.

Kita mokymosi alternatyva – specialiai įrengta kompiuterių klasė, į kurią pareiškę norą suimtieji vedami eilės tvarka, 1–2 kartus per savaitę. Kai kurie įkalintieji anglų kalbos mokosi individualiai – ima knygas iš izoliatoriaus bibliotekos.

A. Venclovas teigė, kad artimiausiu metu tardymo izoliatorius nežada pirkti papildomų mokymo programų suimtiesiems.

„Tai buvo vienkartinė investicija, už kurią kiekvieną mėnesį nereikia mokėti, o šiomis pamokomis naudosimės dar ne vienerius metus“, – dėstė direktoriaus pavaduotojas.

Jis atmeta argumentą, kad visuomenei prasikaltę asmenys galbūt neverti tokių investicijų, kai tuo metu laisvėje esantys žmonės dažnai neįperka užsienio kalbų pamokų.

„Tikimės, kad įgytos žinios pravers jiems išėjus į laisvę, leis lengviau adaptuotis“, – tvirtino A. Venclovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kns

kns portretas
pagarba pagarba pavaduotojui.

nezinomas

nezinomas portretas
nu ka cia smulkmena.manau sedeti vertetu uz musu visu pinigeliu.tef kopiutrai bizniai raikalai .jiega.o dar sporto sales.nu gal ir papludini dirbtini padaris.juk jie nuskriausti.kaska nuzude.kaska sulosino nu tesieko priviliegijos.graitai ir basainas bus su pripuciomis lelemis.

666

666 portretas
turėtu straipsnis vadintis : noriu i kaleimą . turbūt darbo biržoje net to nemokina o jei mokina tai ruošia potencialius emigrantus . Ne kalbų mokint tuos nuosmaukas o katalikybės
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių