„Kauno švaros“ vadovas: atliekų tvarkymas turėtų kainuoti brangiau

  • Teksto dydis:

Bendrovės vadovo teigimu, Kaune už atliekų išvežimą ir tvarkymą mokama per mažai, todėl šią paslaugą reikėtų branginti.

Šiandien portale kaunodiena.lt svečiavosi „Kauno švaros“ generalinis direktorius Dalius Tumynas, sutikęs atsakyti į skaitytojų klausimus. Bendrovės vadovo teigimu, Kaune už atliekų išvežimą ir tvarkymą mokama per mažai, todėl šią paslaugą reikėtų branginti.

– Ar teisybė, kad Kaunas brangiausiai moka už atliekų tvarkymą?

– Kaune už atliekų tvarkymą mokesčiai vieni mažiausių Lietuvoje. Vieno kubinio metro buitinių atliekų sutvarkymas kauniečiams kainuoja 27 Lt 56 ct, tuo metu Marijampolėje – 64 Lt 33 ct.

– Kada piginsite mokestį už šiukšlių surinkimą? Juk mes daug rūšiuojame, o už atliekas vis tiek mokame daug.

– Paskutinį kartą įkainis už atliekų išvežimą Kaune tikslintas 2008 metais. Nuo to laiko pabrango energetiniai ištekliai, pakilo darbo užmokestis, padidėjo infliacija – ši našta gula ant bendrovės pečių. Vieno kubinio metro atliekų sutvarkymas Kaune, kaip minėta, yra vienas pigiausių Lietuvoje. Piginti šią paslaugą nėra galimybių. Tačiau manau, kad, atvirkščiai, už atliekų tvarkymą reikėtų mokėti brangiau. Tai spręs Kauno miesto taryba.

– Pati kasdien rūšiuoju atliekas, norėčiau, kad daugiau kauniečių neverstų visų atliekų į vieną konteinerį. Gal galite papasakoti, kur keliauja stiklas, plastikas ir kitos gyventojų išrūšiuotos atliekos?

– Visos išrūšiuotos atliekos keliauja į bendrovę "Kauno švara" (Statybininkų g. 3), ten jos yra perrūšiuojamos, tampa antrinėm žaliavom ir yra parduodamos. Pastebėjome, kad kauniečiai atidžiau rūšiuoja atliekas. Tai reiškia, kad į rūšiavimo konteinerius papuola mažiau komunalinių atliekų.

– Ar nemanote, kad Kaune turėtų būti pastatyta daugiau šiukšliadėžių?

– "Kauno švara" pritaria minčiai, kad miesto viešose erdvėse turėtų būti daugiau šiukšliadėžių, tačiau jų aptarnavimas yra apmokamas iš miesto biudžeto. Savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius nustato, kiek šiukšliadėžių reikia. Kuo daugiau šiukšliadėžių būtų mieste, tuo daugiau lėšų būtų išleista jų priežiūrai.

– Ar, jūsų nuomone, pasiteisino mintis įsteigti Avarinės tarnybos dispečerinę? Kiek pagalbos prašymų kasdien sulaukiama? Per kiek laiko reaguojama į skambučius?

– Mano nuomone, miestui būtina turėti Avarinės tarnybos dispečerinę. Čia susitelkia kone viso miesto problemos. Kiekvieną rytą Miesto tvarkymo skyrius gauna informaciją apie avarines situacijas, kilusias Kaune per vieną parą. Per patį pirmą veiklos mėnesį Avarinės tarnybos dispečerinė sulaukė 188 pranešimų apie įvykius, kurie pasitvirtino.
Tarnybos darbuotojai į pagalbos skambučius turi reaguoti per 4 valandas. Tarnyboje visą parą budi vienas dispečeris ir vienas ekipažas, kuris vykdo užduotį – nuvykęs į įvykio vietą ją aptveria, kad būtų išvengta nelaimės. Pavyzdžiui, gyventojai pasiskundžia, kad ant gatvės guli nuvirtęs elektros stulpas ar medis. Avarinės tarnybos ekipažas važiuoja į nurodytą vietą, ją aptveria ir kviečia atitinkamą tarnybą, kuri turėtų likviduoti avarijos padarinius. Įvykus avarinei situacijai, žmogui pakanka žinoti Kauno miesto Avarinės tarnybos dispečerinės telefono numerį, nereikia gaišti laiško ieškant kitų tarnybų numerių, juolab kad ne visos jos naktį dirba.

– Pastebėjau, kad po šeštadienio liūties Kauno gatvėse atsivėrė dar daugiau duobių. Ar jau pradėjote jas tvarkyti? Kaip apskritai sekasi lopyti avarines duobes?

– Avarines duobes mieste lopome pagal savivaldybės užsakymą. Negavę užsakymo, savarankiškai darbų nepradedame. Gyventojai turi registruoti avarines duobes per bendrovės Avarinės tarnybos dispečerinę, tuomet mūsų darbuotojai tą vietą aptveria, prie jos pastato įspėjamąjį ženklą, o per 24 val. Miesto tvarkymo skyrius nusprendžia, ar tą duobę reikia lopyti ir kas tą darbą atliks.

– Kodėl Šilainiuose savaitgaliais retai vežamos šiukšlės?

– Šiukšlės vežamos vienodai visuose miesto rajonuose. Vairuotojai laikosi atliekų išvežimo grafiko, dirba ir švenčių dienomis. Informacija apie atliekų išvežimą nuolat skelbiama spaudoje, mūsų bendrovės interneto puslapyje. Išvežimą kontroliuoja bendrovės Kontrolės skyrius, o apie neišvežtas atliekas galima pranešti bendrovės interneto puslapyje arba nemokamu telefonu 8 800 00111.

– Kodėl nepratinat kauniečių prie tam tikros mėnesio dienos, kada būtų išvežamos stambių gabaritų atliekos, pavyzdžiui, baldai. Juk žinodami datą ir laiką gal miestiečiai labiau tausos aplinką.

– Stambiagabarites atliekas vežame nuo konteinerių. Pirmadieniais jas renkame Centro, Žaliakalnio seniūnijoje, Senamiestyje, antradieniais –Šilainiuose ir Vilijampolėje, trečiadieniais – Panemunėje ir Šančiuose, ketvirtadieniais – Dainavos, Pramonės ir Petrašiūnų rajonuose, penktadieniais – Aleksote, Eiguliuose, Kalniečiuose. Taip pat nemokamai priimame iš gyventojų atvežtas stambiagabarites atliekas keturiose aikštelėse: Ašigalio g. 20A, Julijanavos g. 1A, Nemajūnų g. 15B, Raudondvario pl. 155D. Šiose aikštelėse taip pat iš gyventojų per metus priimame po penkias nebenaudojamas automobilių padangas, antrines žaliavas.

– Kaip Jūs pats vertinate praėjusios žiemos gatvių priežiūrą?

– Praėjusią žiemą Kauno gatvių priežiūrą vertinu neblogai. Mieste valomas ir barstomas gatvių plotas yra 3, 065 mln. kvadratinių metrų. Šaligatvių ir aikščių bendras valomas plotas – 1, 074 mln. kvadratinių metrų. Miesto savivaldybė viso šio ploto valymui ir barstymui praėjusį žiemos sezoną išleido per 5 mln. litų (5 148 996 Lt), tuo metu Vilnius tuo pačiu laikotarpiu – 20 mln. litų. "Kauno švara" valo ir barsto gatves tik gavusi Miesto tvarkymo skyriaus užsakymą.

Visą pokalbį su portalo svečiu skaitykite forume.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Josifas

Josifas portretas
Šią blatną firmą pašventino Josifas Stalinas 1944 metais.Korupcija savivaldybėje - AB Kauno svara monopolizuoja Kaune visą atliekų tvarkymo verslą - parazitai geria tautos kraują...

na

na portretas
kazkoki shuda mala, nuvert apsvietimo stulpas - vaziuoja apsvietimas, nuverte elektros stulpa - vaziuoja lesto, nuverte sviesofora ar zenkla ar prakiuro vandentiekio vamzdis - vaziuoja atatinkamos tarnybos, WTF kas cia dar per dispecerine? kiekviena tarnyba turi savo 24h per para veikiancia dispecerine ir avarine brigada, babkiu plovykla kazkokia

Nu jo

Nu jo portretas
Kuo sąžiningiau rūšiuoji, tuo daugiau moki...
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių