Politikų išspirtas V. Molis nepasiduoda

Kauno politinėje padangėje – neregėtas įvykis. Buvęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis apskundė miesto tarybos sprendimą atleisti jį iš pareigų, nors jos yra politinio pasitikėjimo, vadinasi, suteikiamos ar atimamos vien politine valia.


Sulaukė nepasitikėjimo


Kauno savivaldybės administracijos direktorius ir jo pavaduotojai yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Juos skiria ir atleidžia Kauno miesto taryba, šioms pareigoms nereikia skelbti viešo konkurso.
V.Molis į direktoriaus pavaduotojo postą buvo deleguotas Kauno tarybos frakcijos "Tvarka ir teisingumas". Ši pareigybė frakcijai atiteko pagal valdančiosios koalicijos sutartį.
Birželį Kauno taryboje slaptu balsavimu 27 politikai iš 35 dalyvavusiųjų pareiškė neapsitikėjimą V.Moliu ir atleido jį pareigų. Vis dėlto jis rankų nenuleido ir kreipėsi su skundu į Kauno apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti Kauno tarybos sprendimą.


Reikalaus motyvo


V.Molis teigė, kad kreiptis į teismą jį esą paskatino Kauno teisininkų draugija. "Kaip šios draugijos pirmininkas privalėjau sutikti, nes buvo procesinių pažeidimų. Jeigu taip daro su manimi, tai į kitus išvis valosi kojas", – pareiškė jis.
V.Molis aiškino, kad nepasitikėjimą pareiškę politikai nepateikė jokio paaiškinimo. "Turi būti koks nors motyvas dėl nepasitikėjimo, – įsitikinęs jis. – Iš pradžių buvau kaltinimas dėl taikos sutarties su "Kamesta", nors ten nerasta jokių pažeidimų. Po to šio kaltinimo neliko ir tapo visiškai neaišku, dėl ko man pareikštas nepasitikėjimas."
V.Molis sakė siekiantis, kad Kauno miesto taryba iš naujo svarstytų nepasitikėjimą juo ir pateiktų aiškius argumentus. "Tada tegul tvarkingai atleidžia. Neketinu grįžti į direktoriaus pavaduotojo postą, esu advokatas ir darbas man ne problema", – tikino jis.
V.Molis sakė žinantis, kad tai bus neįprasta byla. "Dėl atleistų politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų į teismą dar niekas nesikreipė, todėl bus suformuota nauja teismų praktika", – kalbėjo buvęs direktoriaus pavaduotojas.


Paaiškinimai nebūtini


Teisinį išsilavinimą turintį Kauno savivaldybės administracijos direktorių Dainių Ratkelį nustebino buvusio pavaldinio sprendimas. "Ateidamas į tokias pareigas turi žinoti, kad dirbsi be jokio termino ir bet kada gali būti atleistas. Man tokia mintis niekaip nekiltų", – tvirtino jis.
D.Ratkelis įsitikinęs, kad atleidžiant politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoją nebūtina pagrįsti, dėl ko taip buvo padaryta. "Tai yra politinės valios išraiška, nereikalaujanti jokio paaiškinimo. Jeigu jį būtų atleidę dėl kokios nors nuobaudos, tada galima ginčytis, ar ji skirta teisėtai", – mano D.Ratkelis.
Kauno meras Andrius Kupčinskas irgi netiki V.Molio sėkme teisme. "Mojuoti kumščiais po muštynių yra beprasmiška. Gal galima kabinėtis dėl kokio nors kablelio dokumente, bet esminis dalykas aiškus – miesto taryba išreiškė savo valią balsuodama už nepasitikėjimą ir atleidimą", – įsitikinęs meras.
Anksčiau A.Kupčinskas "Kauno dienai" yra sakęs, kad skandalinga istorija su "Kamesta", kaip įtariama, neskaidrūs troleibusų įmonės "Autrolio" ir Šilainių poliklinikos vadovų skyrimo perpildė koalicijos partnerių kantrybę. "Teismui patenkinus "Kamestos" prašymą, iškilo grėsmė, kad savivaldybė patirs didelių nuostolių. Tad priėmę šią taikos sutartį savivaldybės administracijos darbuotojai turi prisiimti ir politinę atsakomybę. Dėl to iš koalicijos partnerių ir atsirado iniciatyva atleisti V.Molį iš pareigų", – aiškino A.Kupčinskas.


Koalicija nesubyrės
Frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūnės Aušros Ručienės teigimu, Kauno taryba padarė procedūrinių pažeidimų, nes nepasitikėjimo V.Moliu klausimas į tarybos darbotvarkę buvo įtrauktas be mero teikimo. "Direktorius ir jo pavaduotojai skiriami ir atleidžiami mero tiekimu, todėl jo reikėjo ir įtraukiant nepasitikėjimo klausimą, – aiškino A.Ručienė. – Vietoje to buvo akivaizdus, akį rėžiantis įstatymo nepaisymas. Baisu, kai Kauno tarybos darbas darosi panašus į linčo teismą."
Vis dėlto ji patikino, kad V.Molio atleidimas ir dėl to pradėtas teismo procesas koalicijos nesuardys.
A.Kupčinskas taip pat tvirtino, kad valdančioji dauguma liks nepakitusi. "Nepasitikėjimas buvo pareikštas tik V.Moliui, todėl koalicija dirbs toliau", – kalbėjo meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dovile

Dovile portretas
Melagis ir aferistas!Zmogus be sazines!Linkiu niekam nesusidurti ir nenukenteti taip skaudziai ir brangiai kaip nukentejau as....

Rūtenė

Rūtenė portretas
Gasilionienės Bronės gynėjas. Teko bendrauti su ta senole nemažai, diagnozę teisingai nustatė medikai, gydytis psichinėj jai reikia.

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
ATEIS Į KAUNA TĄ DIENA ,KAIP BUS TVARKA IVESTA -SEKMES TT PARTIEČIAMS VALDANT NUSKURDINTA ,NUNIOKINTA MIESTA...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių