Politikas pabandė pasinaudoti mamomis?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Centralizuotu maisto produktų pirkimu Kauno vaikų darželiams ūmai susirūpinęs vicemeras Kazimieras Nausėda ir toliau nerimsta.

Centralizuotu maisto produktų pirkimu Kauno vaikų darželiams ūmai susirūpinęs vicemeras Kazimieras Nausėda ir toliau nerimsta: lyg tyčia inicijavo diskusiją tuo metu, kai Kauno mamų klubas sukvietė specialistus pakalbėti apie meniu ir alergiškų vaikų maitinimą darželiuose.

Visai kitos temos

"Absurdo teatras. Man nesuvokiama, kodėl taip nekorektiškai bandyta įsiterpti į susitikimą, kuriam taip kruopščiai pasiruošė Kauno mamų klubas", – stebėjosi Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas. Jis nustebo į diskusiją apie vaikų maitinimą ikimokyklinėse ugdymo įstaigose kvietimų sulaukęs ir iš Kauno mamų klubo, ir iš savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus darbuotojų, kurie informavo, kad diskusija rengiama vicemero K.Nausėdos iniciatyva.

Praėjusią savaitę Kauno savivaldybės mažojoje salėje buvo susirinkusios Kauno mamų klubo mamos, savivaldybės švietimo ir ugdymo klausimais besirūpinantys specialistai, kai kurių darželių vadovės, Visuomenės sveikatos centro ir Lietuvos tėvų forumo atstovai, Kauno politikai.

Mamos norėjo savivaldybėje suburti specialistus ir panagrinėti maisto kokybės ir produktų derinamumo, meniu sudarymo ir alergiškų vaikų mitybos problemas darželiuose, tačiau netrukus pasigirdo kalbų, kad diskusiją apie vaikų mitybą inicijuoja K.Nausėda. Tai privertė suklusti Lietuvos tėvų forumą ir kai kuriuos miesto tarybos narius.
"Kauno diena" rašė apie K.Nausėdos prieš Kalėdas tyliai inicijuotą siūlymą taryboje priimti sprendimą dėl centralizuoto maisto produktų pirkimo ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms. Dabar pasigirdo kalbų, kad vėl sklando idėja darželinukus maitinti centralizuotai gaminamu ir tiekiamu maistu.

Ragina rūpintis kontrole

Diskusiją pradėjęs Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas bandė diplomatiškai pristatyti situaciją, esą iniciatyva rengti diskusiją dėl darželinukų maitinimo vienu metu kilo ir iš aktyvių mamų, ir iš vicemero K.Nausėdos, tačiau diskusijos dalyviams Kauno mamų klubo parengta ir išdalyta medžiaga leido suprasti, kad iniciatorių tikslai visiškai skirtingi.

Aktyvios, vaikų maitinimu darželiuose besidominčios mamos, pasitelkusios į pagalbą specialistus, pasirūpino atlikti Kauno darželių meniu analizę, raštu pateikė ne tik statistiką, bet ir vertinimą bei pasiūlymus, kaip vaikų mityba gali būti gerinama, kaip organizuoti meniu sudarymą atsižvelgiant į alergiškų vaikų mitybos poreikius. Mamoms rūpėjo išgirsti įvairių sričių specialistų nuomones šiais klausimais ir sužinoti, kaip spręsti šiuos klausimus.

"Kuruoju švietimą. Daug teko gilintis į vaikų maitinimo klausimus. Tai tėvų pinigėliai, ir man labiausiai rūpi, kodėl skirtingi darželiai tą patį produktą perka skirtingomis kainomis. Turiu skaičius, kad tos kainos skiriasi 3–4 litais", – į pokalbį bandė įsiterpti vicemeras K.Nausėda.

"Ačiū, kad bandote sutaupyti tėvų pinigus, bet geriau padėkite organizuoti tėvų kontrolę iš apačios, kad būtų užtikrinama kokybė", – į politiko repliką sureagavo A.Murauskas. Jis išsakė Tėvų forumo poziciją, kad politikų taip inicijuojamas centralizuotas maitinimo tiekimas nereikalingas, priminė visuomenės pasipriešinimą tokiam darželinukų maitinimo būdui Vilniuje ir pažadėjo, kad į šį klausimą bus žiūrima pro didinamąjį stiklą.

"Kalbant apie produktų pirkimą reikia nepamiršti, kad už miesto tarybos nustatytą sumą turime nupirkti kokybiškų, vaikų mitybai tinkamų produktų. Politikai viešoje erdvėje žongliruoja skaičiais, kurie neatitinka tikrovės: jie teigia, kad agurkai kainuoja 12 litų pagal sutartinę kainą, bet realiai nei tiekėjai už tiek agurkų neveža, nei vaikai už tiek nevalgo. Sutartinė kaina ir reali tiekimo kaina yra skirtingi dalykai", – pabrėžė A.Murauskas.

Bandė raminti aistras

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybai vadovaujantis Virginijus Mažeika tikino, kad diskusija, koks būdas geriausias organizuojant vaikų maitinimą ikimokyklinėse ugdymo įstaigose, gali būti, tačiau, jo nuomone, svarbiausia, kokie sprendimai priimami. "Jeigu yra politinio lygio nurodymas rengti sprendimo projektą, mes rengiame. Kol kas tokio pavedimo nėra", – ramino V.Mažeika.

Pasak A.Murausko, tai, kad buvo bandyta pasinaudoti šia situacija, kai mamos nori spręsti mitybos kokybės klausimus, kelia įvairių minčių, nors pernai jau atrodė, kad aistros dėl centralizuoto produktų pirkimo ir tiekimo buvo nurimusios.

"Tik savižudis politikas prieš rinkimus gali bandyti pralįsti pro rakto skylutę, bet, matyt, tie politikai, kurie nebekelia savo kandidatūrų, nebeturi ko prarasti", – vaizdžiai palygino Lietuvos tėvų forumo atstovas.

Dar ne pabaiga

Miesto tarybos narys Stasys Buškevičius neslėpė nuostabos, kad papuolė į diskusiją visai ne ta tema, – jo žiniomis, diskusija buvo organizuojama apie centralizuotą produktų pirkimą. "Teko būti liudininku, kai vicemeras atėjo į mažąją salę, kur turėjo vykti diskusija, kalbėjo su A.Bagdonu, kuris iš jų turėtų vesti diskusiją. K.Nausėda nusipurtė šios pareigos", – pasakojo S.Buškevičius.

Jis nedrįso spėlioti, kas galėtų būti labiausiai suinteresuotas centralizuotu produktų arba maisto tiekimu darželiams, bet net neabejoja, kad prie šios temos tikrai bus bandoma sugrįžti. "Kai susiklostys palankios aplinkybės ir kada jau tikrai reikės, ta tema vėl bus ištraukta. Ji nenumirs tol, kol bus suinteresuotųjų", – pastebėjo tarybos narys.
S.Buškevičius paragino kauniečius tėvelius būti budrius ir neatsipalaiduoti. "Geresnio ginklo kaip visuomenės pasipriešinimas ir viešumas nėra. Tai priverčia politikus įsiklausyti ir susilaikyti nuo sprendimų, kuriems visuomenė aršiai priešinasi", – patarė politikas.

Grįš po rinkimų?

"Jau matėme, kaip galima žaisti su statistika, aiškinant, kad bulvės perkamos už 12 ar kažkiek ten litų. Centralizuotų būdų gali atsirasti po rinkimų, dabar tiesiog tempiamas laikas", – įžvelgė tarybos narys Arvydas Garbaravičius. Jo nuomone, labiausiai reikia ne centralizuoto produktų pirkimo ar centralizuoto maitinimo, o centralizuotos kontrolės, kaip ir už kiek viskas perkama.

Tėvai moka pinigus už vaikų maitinimą, o kažkas nori nurodyti, kur ir kaip juos padėti ir visus maitinti centralizuotai. Aš nemėgstu razinų ir grybų, tai jeigu taip mane centralizuotai maitintų, ilgai netempčiau", – pajuokavo A.Garbaravičius.


Komentaras
Kazimieras Nausėda, Kauno vicemeras

Man irgi iškilo klausimas, kas organizavo tą diskusiją. Aš nežinau. Mane informavo telefonu prieš tris dienas, kad bus svarstoma dėl darželių. Nesupratau klausimo, nes nei elektroniniu paštu, nei kitos pasiekiamos informacijos nežinojome. Kalbėjau su Kauno mamų klubo mamytėmis, jos sako, kad aš čia organizavau. Paprašiau protokolo. Iš manęs asmeniškai šitos iniciatyvos tikrai nebuvo. Žadu ateityje surinkti visus tėvelius, kad galėtume paprastai žmogiškai pasikalbėti ir kad nebūtų pažeidinėjami viešieji pirkimai. Už maisto produktus moka tėvai, o aš nežinau, kur tėvelių ir savivaldybės mokami pinigai nusėda. Aš tikrai nesu už centralizuotą pirkimą, o už tai, kad atskirai pirkdami darželiai dar labiau sutaupytų. Perpardavėjai siūlo viską. Jei prieisime prie vaisų ir daržovių, matysime, kad į šitą eilutę įtraukiami bananai, apelsinai, mandarinai. Lietuvoje šitų vaisių nėra. Nė vienas ūkininkas neaugina. Į pirkimą būtina pakviesti daugiau tiekėjų, pirkti tiesiogiai, taip galima sutaupyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apgautas

Apgautas portretas
Apgavikas net šlykštu.Gerau su tokiu žmogum reikalų turėti...

kaimynas jonas

kaimynas jonas portretas
Nausėda savo bulves iskist sugalvojo... Nepatikimas zmogus ir melagis jis !

U

U portretas
Mūsų valdžios protas pasirodo , jiems terūpi atkatai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių