Poliklinikoje – sudėtingi tyrimai ir net operacijos

  • Teksto dydis:

Kauno Centro poliklinika garsėja ne tik itin kvalifikuotais specialistais, bet ir tuo, kad čia atliekamos įvairiausios planinės operacijos, o chirurgas skubią medicinos pagalbą teikia ir poliklinikoje, ir pacientų namuose.

Tiksliau ir mažiau diskomforto

"Pavasarį ir rudenį paūmėja virškinimo sistemos ligos", – sakė poliklinikos gydytoja gastroenterologė Yuliya Viskachkenė.

Tai lemia bioritmų išsiderinimas, hormonų pusiausvyros persitvarkymas, bendras organizmo nusilpimas dėl saulės, vitaminų ir mineralų trūkumo. Po žiemos žmones kamuoja didesnis nei įprastai nuovargis, sudirgimas. O virškinimo traktas labai neigiamai reaguoja į stresą.

Ligoniams padeda aukštos kvalifikacijos gydytojai, taip pat vis modernėjanti aparatūra.

Y. Viskachkenė ir kiti poliklinikos gastroenterologai dirba su naujos kartos gastroskopais ir kolonoskopais, kurie monitoriuje parodo aiškesnį virškinimo trakto vaizdą, gydytojas gali gauti informacijos pagal daugiau parametrų. Svarbu ir tai, kad tyrimo metu pacientui sukeliama kur kas mažiau diskomforto.

"Yra labai didelis spektras tyrimų, kuriuos galime atlikti vietoje, čia pat poliklinikoje. Jeigu prireikia, telefonu pasikonsultuojame su kolegomis iš aukštesnio lygio įstaigų", – pasakojo gydytoja gastroenterologė.

Diagnozė nustatoma tiksliau ir greitai, tad pacientas gali daug greičiau sulaukti reikiamo gydymo. Belieka laikytis nurodyto mitybos, darbo ir poilsio režimo, gydymosi plano.

Yra labai didelis spektras tyrimų, kuriuos galime atlikti vietoje, čia pat poliklinikoje.

Komandinis darbas

Y. Viskachkenė atkreipė dėmesį, kad ateina nemažai pacientų, kuriems gydyti reikalingos kelių sričių gydytojų pastangos.

"Nemažai pacientų serga gretutinėmis ligomis, tad jų gydymas yra kelių sričių specialistų komandinis darbas", – sakė medikė.

Jai labai įsiminė nesenas atvejis, kai atvykęs pacientas niekuo nesiskundė. Vyras tiesiog atėjo išsitirti profilaktiškai, pasinaudodamas Valstybinės ligonių kasos finansuojama prevencijos programa. Pagal ją gyventojai, sulaukę 50 metų, kas dvejus metus kviečiami išsitirti dėl kolonorektalinio, tai yra, storosios žarnos vėžio.

"Atlikus išmatų tyrimą ir radus tam tikrų pakitimų, gastroenterologai atlieka žarnyno tyrimą. Minėtam vyrui visai netikėtai nustatėme kraujo ligą. Žarnyne radau polipą. Jo biopsijos rezultatai parodė, kad pacientas serga limfoma. Šiuo atveju ligos labai ankstyva stadija pasireiškė žarnyne", – pasakojo Y. Viskachkenė.

Kuo anksčiau aptinkama liga, tuo lengviau ją išgydyti, žmogus gali greičiau vėl visavertiškai gyventi.

Vertinamas gydymo efektyvumas

Apie gyvybiškai svarbią profilaktinių patikrinimų naudą iš savo praktikos gali daug papasakoti ir Centro poliklinikos urologas Jurijus Syrkaševas, turintis 30 metų gydymo patirtį.

"Net ir šiandien planinės patikros buvo atėję keli vyrai, kuriems laiku buvo aptiktas ir išgydytas prostatos vėžys", – išgelbėta pacientų gyvybe ir geresne jų gyvenimo kokybe džiaugėsi gydytojas.

Daug vyrų, kuriuos į profilaktinius tyrimus atlydi žmonos ar kurie ateina vieni, įsitikinę, kad yra visiškai sveiki, o atlikus tyrimus paaiškėja, kad reikia skubiai gydytis.

"Ypač daug tokių atvejų buvo tada, kai ši profilaktinė vėžio patikros programa tik prasidėjo. Dažniausiai nustatome gerybinį prostatos išvešėjimą – hiperplaziją. Į ją nekreipti dėmesio taip pat negalima", – akcentavo J. Syrkaševas.

Mes savo pacientams ir jų artimiesiems labai palengviname slaugą. Visą reikalingą pragulų priežiūrą atliekame jų namuose.

Prostatos vėžys labai sėkmingai pasiduoda gydymui. Prieš 20 metų, anot gydytojo, daugiausia būdavo diagnozuojama akmenligė ir panašios urologinės bėdos, kai pacientus pas medikus atvydavo skausmas.

Neskauda, vadinasi, esu sveikas. Tad J. Syrkaševas ir jo kolegos nelinkę pasikliauti vien tik paciento subjektyviu savijautos vertinimu. Kiekvieno paciento būklė įvertinama atliekant įvairius tyrimus, pavyzdžiui, ultragarso, urofloumetrijos, kuris padeda tiksliai išmatuoti šlapimo srovės stiprumą.

Toks tyrimas atliekamas prieš pradedant gydymą, jeigu jis reikalingas, ir po tam tikro gydymo laikotarpio objektyviai įvertinamas gydymo veiksmingumas.

J. Syrkaševas efektyviai padeda ir tiems, kuriems reikia karpų, augliukų, apyvarpės pavadėlio, apipjaustymų operacijų. Pastarųjų dažniausiai prireikia ne dėl religinių įsitikinimų, o dėl įvairių indikacijų, pavyzdžiui, sukeltų diabeto.

Imasi skubių operacijų

Centro poliklinikoje skubi medicinos pagalba teikiama ir atliekamos skubios operacijos visiems, nepaisant, prie kurios įstaigos jie prisirašę.

"Dažniausios patologijos, kurių gydymo negalima atidėlioti, ir dėl kurių skubiai į mus kreipiasi ligoniai, – infekciniai ir pūlingi susirgimai", – pasakojo Centro poliklinikos chirurgas Zigmantas Čekavičius. Jis kauniečius gydo jau tris dešimtmečius.

Supūliavus pirštui ar kur nors kitur atsiradus pūliniui ir jam vis didėjant, daugelis žmonių žino, kad nebūtina belstis į ligoninę. Z. Čekavičius dažnai gelbsti išsivysčius pūlingam prakaito liaukų uždegimui, lokaliam mastitui, supūliavus trauminei hematomai, atsiradus medikamentiniam abscesui, kuris, kaip teigė gydytojas, dažnokai pasitaiko po naklofeno injekcijų.

Z. Čekavičius pasakojo neretai sulaukiąs ir jaunų žmonių su supūliavusiomis pilonidinėmis cistomis. Tai odos struktūrų (plaukų, riebalinių bei prakaito liaukų, epidermio) vešėjimas poodyje, pūlingas uodegikaulio-kryžkaulio srities uždegimas, kai formuojasi fistulė.

Pernai per metus iš viso buvo atlikta 280 ambulatorinių chirurginių operacijų. Dažniausios procedūros – intrasąnarinės injekcijos, esant artrozei reikalingos skausmui sumažinti, pagerinti galūnės funkciją. Jų atlikta 507.

Procedūros namuose

Centro poliklinikos chirurgai sudėtingas pacientų pragulas gydo jų namuose.

"Tai dažniausiai būna labai sunkūs ligoniai, kuriems nuo ilgo gulėjimo, kitų patologijų dėl sutrikusios kraujotakos, deguonies ir audinių mitybos nepakankamumo spaudžiamose kūno paviršiaus vietose pažeidžiami odos, poodiniai ir gilesni audiniai. Jiems apmirus, atsiranda pragulos, atsiveria žaizdos, jos šlapiuoja, sunkiai gyja. Jas reikia išvalyti, praplauti. Naudojami slaugą palengvinantys hidrokoloidiniai tvarsčiai", – pasakojo Z. Čekavičius.

Kitų poliklinikų tokios būklės pacientai greitosios pagalbos automobiliu vežami į ligonines, kur po operacijų tą pačią dieną vėl išleidžiami namo.

"Mes savo pacientams ir jų artimiesiems labai palengviname slaugą. Visą reikalingą pragulų priežiūrą atliekame jų namuose, tad išvengiama kelionės į ligoninę ir atgal, kuri yra labai varginanti", – kalbėjo chirurgas, operuojantis ir gerybinius odos, paodžio auglius, randus, atliekantis delno fibromatozės operacijas. Po jos pirštų funkcija visiškai atkuriama. Pastarosios planinės operacijos, neskaičiuojant ligoninių, atliekamos irgi tik Centro poliklinikoje.

"Turime puikią mikrochirurgijos techniką, instrumentus, kurie palengvina gijimą po operacijos", – pasakojo Z. Čekavičius.

Poliklinikoje taip pat dirba alergologas, imunologas, ortopedas-traumatologas, kineziterapeutas, ergoterapeutas ir kitų specializacijų medikai. Teikiamos ambulatorinės slaugos į namus paslaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Yuliya"

"Yuliya" portretas
Prie tokios rašybos dviguba v visiškai nublanka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių