Policijos reformą įvertins nusikaltėliai?

Per kelias šeštadienio valandas, praleistas kalbinant tų Kauno mikrorajonų gyventojus, kuriuos jau tiesiogiai palietė šalyje vykstanti policijos reforma, paaiškėjo, kad dauguma jų, atsidūrę nusikaltėlių taikinyje ar atsitikus nelaimei, lengvai taptų šios reformos auka.

Pogrindžio reformos

Apie tai, kad Kauno Panemunės policijos komisariate nuo gegužės vykdomas eksperimentas – panaikintos Petrašiūnų ir Šančių-Panemunės nuovados, o buvę jų darbuotojai kartu su kolegomis kriminalistais susodinti į tarnybinius automobilius, kurie dabar jiems turės atstoti kabinetus – net ir per žiemos speigą, visuomenei buvo pranešta tik po poros mėnesių – per oficialų renovuotų šio komisariato patalpų atidarymą.

Apie tai, kad nuo rugsėjo jau tuščios ir buvusios Šilainių bei Vilijampolės policijos nuovadų patalpos, nes ir Santakos policijos komisariate pradėtas toks pats eksperimentas, kol kas žino tik buvę šių įstaigų kaimynai. Dauguma šių mikrorajonų gyventojų apie tai išgirdo tik iš "Kauno dienos" ir buvo šios žinios šokiruoti. Jie prisipažino, kad persekiojami užpuolikų, bėgtų pagalbos į šias, kaip paaiškėjo, jau nebeveikiančias policijos įstaigas, nes gatvėje jų pareigūnus, kaip ir anksčiau, retai sutiksi. Nors reformos sumanytojai tikina, kad pagrindinis pradėtų permainų tikslas – padidinti gatvėje patruliuojančių pareigūnų skaičių.

Nežinančiųjų laukia spąstai

Ne mažiau daugumą kalbintųjų pribloškė tai, kad jau pusė metų kaip visuose Kauno teritoriniuose policijos komisariatuose panaikintos budėtojų dalys.

"Nepasakyčiau, kad Šančiuose vakarais saugu – pradėjus temti jau baisu išeiti į gatvę. Prie "Šilo" buriuojasi jaunimo kompanijos, kurios kabinėjasi prie praeivių. Nors netrūksta jų ir kitur", – pasakojo minėtos parduotuvės prieigose sutikta šiuo metu vaiką auginanti viešojo administravimo mokslus baigusi 28-erių Martina. Ji teigė, esant kritinei situacijai, tikrai bėgtų į tame pačiame kvartale esantį Panemunės policijos komisariatą, nes nežino, kad ten jau nebėra budėtojų dalies, o kad Šančių gatvėse – daugiau policijos, nepastebėjusi.

"Būtų baisu tai sužinoti ne iš jūsų, o minėtomis aplinkybėmis", – prisipažino pašnekovė, baimindamasi ir dėl to, kad bendravimas su budėtojų dalį esą atstosiančiu mygtuku nebūtų toks, kaip skambinant telefonu 112, kurio operatoriai dažniausiai girdi tik savo užduodamus klausimus.

Be apsaugos į gatvę neina

A.Juozapavičiaus prospekte sutikti motina ir sūnus, nenorėję pasisakyti savo vardų – kad nesulauktų keršto, taip pat teigė, kad Šančiuose nesaugu.

Didžiausias, anot jų, kriminogeninis Šančių židinys – visą parą veikiantis baras. O policijos beveik nematyti. Pradėjus plačiai išreklamuotą jos reformą vietinės policijos pajėgas papildė tik vienas automobilis, kartkartėmis užsukantis ir į Krantus.

Iš tikrųjų per 45 minutes, praleistas šeštadienio vidurdienį Šančiuose, neteko matyti nė vieno policijos automobilio. Tačiau įtartinai svyruojančių, neretai ir agresyviai nusiteikusių asmenų buvo galima sutikti kas 100 m.

"Vakarais Šančiuose vaikšto pacukų gaujos. Čia daug visokių tarpusavyje nesutariančių grupuočių. Todėl aš be apsaugos priemonių į gatvę neinu", – teigė 24-erių metų sūnus. Anot jo, net Vilijampolė, kurioje jie anksčiau gyveno, – daug saugesnis mikrorajonas už Šančius. Sūnui pritarė ir mama – neįgalumą turinti namų šeimininkė.

Vienintelė tądien Šančiuose sutikta pašnekovė, kuriai čia – saugu, buvo pensinio amžiaus ponia Dalė. Nors ir ji teigė, kad retai čia pamatysi policiją. Savo saugumą ji siejo su tuo, kad jau nebėra sūnaus, dėl kurio jai anksčiau dažnai tekdavo bendrauti su pareigūnais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ady

ady portretas
nieks nesikeis, po siai dienai galioja felikso dzezinskio ir vladimiro lenino istatymai, nieks nepasikeis, nelaukit

Kainas

Kainas  portretas
Niekam tikusi reforma, o jas sugalvojusi o kompetencijos pakaktų vadovauti geriausių atveju nuovada rajone

tata

tata portretas
Ateis laikas ir sės į teisiamųjų suolą nuo 2015 m. policijos reforma (visiška policijos sugriovimą) pradėję polcijos departamento klerkai ir vietiniai policijos sugriovimo vykdytojai. Gėda.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių