Po vienu stogu – trylikos žmonių šeimyna

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po vienu stogu – trylikos žmonių šeimyna. "Savi jau užauginti", – šypsosi šešiems vaikų namuose augusiems vaikams močiute tapusi Eugenija Žilinskienė, kurios anūkės buvo pagrindinės iniciatorės pasirūpinti tėvų atstumtais mažyliais.

Kai savi užauginti

Aleksote pravėrus E.Žilinskienės kiemo vartus, išpuoselėtame kaunietės sode tarp margaspalvių gėlių žiedų, vazonuose derančių pomidorų kupstų šmirinėjo būrys panašaus amžiaus mažylių.

"Dienos stovykla mikrorajono vaikams", – šmėkštelėjo mintis. "Pasiėmėme globoti iš vaikų namų", – šyptelėjo E.Žilinskienė.

Pernai Kauno savivaldybės Gerumo kristalu už vaikų globos populiarinimą, begalinį švelnumą, meilę ir pasiaukojimą vaikams apdovanota moteris suskaičiavo, kad po vienu stogu dabar gyvena trylika žmonių.

E.Žilinskienė išvardijo šeimos sudėtį: ji su vyru, dukra Sonata su vyru, dvi anūkės, anūkas ir tikrų tėvų atstumti anūkėliai – dvi poros dvynukų ir brolis su sese. "Čia vidurinė Viktorija", – pristatė aštuoniolikmetę anūkę, kuriai ant kelių patogiai įsitaisė mažoji sesė Kamilė. Septyniolikmetė Elizabeta, namuose dar vadinama išprotėjusia virėja, ant stalo padėjo pačios keptus pyragus. Dvidešimtmetis anūkas Tomas studijuoja mediciną. Vyresniojo brolio pėdomis ketina sukti ir jaunesnės sesės.

Mažieji šeimos nariai saulėtą liepos rytą žaidimų aikštelę įsirengė ant terasos prie pat namo. Atsargiai žvilgčiodamos į atvykėlius mergaitės rikiavo lėles, berniukai dėliojo mašinėles, kubelius. Pakviesti fotografuotis mažieji kaip siena apjuosė močiute jiems tapusią E.Žilinskienę.

Idėjos autorės

Mažųjų brolių ir seserų būrio atsiradimas E.Žilinskienės namuose sunkiai įtikimas, nors absoliučiai akivaizdus. Mažųjų globos idėjos autorės – vyresnėlės anūkės. "Neturėjome ką veikti", – kvatojo abi. Greičiausiai tai tik fasadinė idėjos pusė. Puikūs mokslo rezultatai, užklasinė veikla – šokiai, muzikavimas, dainavimas, dailė, knygos – sunkiai dera su neturėjimu ką veikti.

Ir vis dėlto būtent Viktorija su Elizabeta, prisiskaičiusios apie vaikų namų auklėtinių globą, spaudė močiutę pasiimti globoti vaiką. Vaiko teisių apsaugos tarnyboje išklausyta paskaita, ko reikia, norint tapti globėju, išgąsdino mergaites.

"Parėjusios namo mergaitės puolė į ašaras – negaus jos jokio vaiko. Tada įkalbėjo, kad eičiau viena, viską išsiaiškinčiau ir susitarčiau. Taip ir padariau", – gerokai sutrumpintą pradžią nusakė E.Žilinskienė.

Šeima sutarė ieškoti mažylio, kuris nerūpi nei tėvams, nei seneliams ar dar tolesniems giminaičiams. Rado du. Dvynius – broliuką ir sesutę.

"Kai parsivežėme namo, jiems tebuvo metai ir mėnuo. Kadangi vaikučiai gimė anksčiau laiko, jų išsivystymas buvo kaip vienuolikos mėnesių kūdikio", – Viktorija apkabino ant kelių jai įsitaisiusią pirmąją globojamą sesytę. 2013 m. birželį E.Žilinskienės namai Aleksote suskambo vaikų balseliais.

Užsikrėtė globa

Dabar jau, ko gero, galima vadinti lemtimi, kad tais pačiais metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai E.Žilinskienės namuose apsigyveno pirmoji dvynių pora, anūkės Viktorija ir Elizabeta koncertavo senelių namuose. Koncerte taip pat dalyvavo vienų vaikų globos namų auklėtiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Kiek šeimų gali pasigirti anūkais? Buvau vakar pas vienus giminaičius , tai gali pasidžiaugti šuneliu.

Onutei

Onutei portretas
Gražiai parašėt " visi galvoja apie pinigus" - manau, tame ir esmė šio vaikų auginimo verslo, kad gerai moka. Onute, o pagalvok iš kur atsiranda tie " pamestinukai". Tai kam mokėti pašalpas " už vaikų gimdymą", kad po to pašalpiniai juos " pamestinukais" padarytų, o vadinamieji " geradariai" juos augintų už mokesčių mokėtojų pinigus. Dirbantieji ir patys augina vaikus ir uždirba ne tam, kad beveik pusę pinigų iš jų atimtų mokesčiams, iš kurių išlaikytų kažkokią vaikų gaminimo- auginimo sistemą. Onute, pasiskaityk LR Konstituciją- tėvai privalo vaikus išlaikyti iki pilnametystės. Tai kodėl tie " pamestinukų " tėvai, kurie dažniausiai yra žinomi, neprivalo mokėti alimentų savo vaikų išlaikymui?

onute

onute portretas
skaitau du paskutinius kentarus ir baisu darosi nejaugi nieko svento Lietuvoje neliko vaikai skirstomi i grupes pasalpiniai ar dar kokie visi galvoja apie pinigus o pagalvojot kiek vaiko islaikymas kainuoja dziugu ,kad yra tokiu seimu kurios nepaisant smeisto eina pasirinktu doros keliu augina mazus pamestinukus kurie irgi nori tureti mama-teti o tom anukem tai didelis aciu kurius savo jaunyste pasvente duok Dieve sveikatos sitai visai seimai .
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių