Po renovacijos pasikeitė ne tik vaizdas

Pernai lapkritį pradėję renovacijos darbus "Dainavos būsto" prižiūrimame viename Pramonės prospekto daugiabučių, statybininkai deda paskutinius štrichus. Kai kurie gyventojai sako, kad spėjo įsitikinti renovacijos teikiamais pranašumais.

Darbai užvirė

"Baimių nebuvo, nes viskas ėjosi gerai. Trukdžių ir stabdžių nepasitaikė, todėl ir nebuvo ko baimintis. Viskas gerai", – po pusmetį trukusių darbų ir kasdienio bendravimo su namą renovuojančia brigada pareiškė Pramonės pr. 95-ojo namo renovacijos komiteto pirmininkė Stasė Jakimavičienė.

Moteris užsiminė, kad sunkiau buvo iki prasidedant realiems darbams, kai teko derinti investicinį projektą, reikėjo daryti pakeitimus, spręsti finansavimo reikalus. Kai projektui buvo uždegta žalia šviesa ir darbai pajudėjo, gyventojai greitai pamatė, kaip jų namai virsta šiltesniais ir jaukesniais.

"Mano bute jau praėjusią žiemą buvo šilčiau, nors šildymo sistema dar nebuvo prijungta prie kompiuterio. Tiksliai nepasakysiu, tačiau, manau, kad išlaidos už šildymą sumažėjo trečdaliu. Per karščius įsitikinau, kad butas vėsesnis", – sakė daugiabučio vienos laiptinės įgaliotinė Stasė Daugėlienė.

Moteris tvirtino, kad į akis jai niekas nebamba nei dėl vykusių darbų, nei dėl dar kokių nors negerumų ar nepatogumų. Vykstant renovacijos darbams iš 72 butų gyventojų teko priimti vieną kitą kritikos strėlę, tačiau per šitiek žmonių esą būtų nenormalu, jei visiems viskas būtų tikę.

Didesni pasiekimai

Devynių aukštų namas Pramonės pr. 95, kaip ir daugelis šiame mikrorajone esančių sovietmečiu statytų daugiabučių, prašėsi renovacijos. Namas buvo modernizuotas: apšiltintas fasadas ir  pamatai, stogas, seni mediniai langai pakeisti naujais. Visi balkonai įstiklinti pagal bendrą projektą.

Vienas svarbiausių darbų – šilumos punkto modernizavimas. "Sustatyti balansiniai ventiliai, kad namą būtų galima subalansuoti. Butuose įdiegti termostatai. Įrengta daviklinė šildymo sistema. Nuo įprastos ji skiriasi tuo, kad gyventojai turės atsiskaityti ne pagal kvadratūrą, o pagal tai, ką jie suvartojo bute", – pokyčius vardiJo Dainavos būsto renovacijos projekto vadovas Mindaugas Ramelis.

Pasak jo, moderni šildymo sistema leido sumažinti šilumos tiekimą į namą ir paduoti tik tokį kiekį, kurio reikia, kad gyventojų butai prišiltų iki reikiamos temperatūros.

"Investiciniame projekte buvo numatyta, kad pasieksime C klasę, tačiau pavyko pasiekti aukštesnę B klasę. Valstybės parama suteikiama, kai namas pasiekia ne žemesnę nei C klasę", – pasakojo M.Ramelis.

Namas kvėpuoja

Renovuotas daugiabutis pateko tarp tų laimingųjų, kuriuose įrengtas ventiliuojamas fasadas – apšiltintas vata ir apdailos plokštėmis. "Toks fasadas laikomas sveikesniu, nes pastato sienos kvėpuoja. Šiltinant putplasčiu, gaunasi kitoks efektas – į pastatą niekas nepatenka ir niekas neišgaruoja", – aiškino M.Ramelis.

Rengiant investicinį namo renovacijos projektą, preliminariai buvo paskaičiuotas renovacijos išlaidų mokestis gyventojams. Galutinių apskaičiavimų, jau įgyvendinus projektą, žmonės dar laukia. S.Jakimavičienė prisimena, kad trijų kambarių butui dar senąja valiuta buvo apskaičiuota apie 130 litų. Moteris tikisi, kad suma eurais stipriai neišaugs, o mažesnės išlaidos šildymui kompensuos renovacijos mokestį.

Nepaisant didesnių būsimų mokesčių, renovacijos komiteto pirmininkė negailėjo ir gerų žodžių darbus vykdžiusiems rangovams, santechnikams ir administratoriui. M.Ramelis pastebėjo, kad namo gyventojai labai norėjo renovacijos pokyčių, operatyviai sprendė susidariusias problemas, todėl dabar gali džiaugtis šiuolaikišku, tarsi nauju namu.


Šiame straipsnyje: renovacijadaugiabučiaibūstas

NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Gausis dar papildomas ekonomikos skatinimo efektas !, nes žmonėms nereikės rūpintis kažkokiomis paskolomis, o tiesiog gaus mažesnius komunalkos mkjesčius, vadinasi turės dar daugiau pinigų ir juos kažkur išleis vadinasi ir daugiau visko vartos !. Ta vartojimo padidėjimą juk reikės visko daugiau gaminti, vadinasi reikės daugiau darbo vietų ! Tai visiems tik Į naudą ! Todėl reikia žaurai sukti nemokamą priverstinė infrastruktūros renovaciją !!!

DJ

DJ  portretas
Priverstinė renovacija reiškia kuomet valstybė ją apmoka pagal ekonomikos principus nes visi išleisti pinigai grįžta atgal į biudžetą per žmones ir kompanijas kurios tame dalyvauja, nes jie visi tuos pinigus išleidžia su algomis, statybinių prekių pirkimu ir taip toliau ! Jie beje irgi mokesčius moka kartu su darbininkų algomis !. Juk darbininkai gave geras algas juk tuos pinigus kažkur išleidžia, tai reiškia, kad valstybės finansuojama infrastruktūros atnaujinimą, skatina ekonomiką visais aspektais ! Todėl priverstinės renovacijos koncepcija yra labai geras dalykas !

X

X portretas
Trumai tik viena supratau nesu šio namo gyventojas, bet šalia kiekviena rytą ar vakarą vykdavau į darbą, mes ir renovavome namą per savivaldybę, savivaldybės įmonė pasaką apie tai kad nieks nieko nežino kiek mokėti reiks yra investicinis planas kurių sumų viršyti negali. Galiu tik tiek pasakyti Jūsų namą renovavo greit vizualiai kaip statybininkas esu vata buvo dedama kokybiškai gerai ir pusę metų padaryti namą tikrai rangovas nemiegojo o dirbo, o mūsų trunka 1metai 9 mėn ir galo nesimato. O dėl kainų kad ir butui 200 LT butu 58 Eur tuoj bus kas LT buvo bus eurais tai žmonės tik išlošė. Bet pesimistiška gaida jaučiasi esame tikri lietuviai, kad ir kas ką darytu kad butu gražiau ar geriau, surasim 100 priežasčių kodėl blogai. Gerai sakoma lietuvis gerai jaučiasi kai kaimynas dega arba ki jam blogai. O pikčiausia kad lietuviai tinginiai 30 eur dirbančiam žmogui į mėnesi rast kad nekiaulydėje gyventi tik visiškas degradavęs gali sakyti mūsų name atvirkščia jaunimas už renovacija nubalsavo
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių