Po pasaulį pasklidusius lietuvius vienija Kūčios

Kauno oro uoste vėl liejasi džiaugsmo ašaros – emigrantai Kalėdoms grįžta į namus. Daugiausiai – po vieną. Tie, kurie išvykę svetur su šeimomis, sės prie Kūčių stalo ir ten. Tai – bene svarbiausia emigrantų lietuviškumo tradicija atsidūrus toli nuo namų.

Ašaros trukdė kalbėti

Praėjusio šeštadienio vidurdienis. Kauno oro uoste pasirodė ką tik iš Londono atskridusio lėktuvo keleiviai. Daugiausiai – po vieną. Ir pateko tiesiai į pasiilgusių artimųjų glėbį.

Ne vienas susigraudino taip, kad net negali bendrauti su šias jautrias akimirkas fiksuojančiais žurnalistais. „Labai neturiu laiko“, – teisinosi ką tik iš vaikų glėbio išsilaisvinęs apie 40 metų vyras, veikiau gėdydamasis ištryškusių ašarų.

Savo vyrą, dirbantį Londone statybose, pasitiko ir Kristina su dviem sūnumis. „Prieš tai mes visi ten gyvenome – apie 10 metų. Anglijoje gimė ir abu sūnūs. Tačiau prieš porą metų, nepaisant to, kad vyresnysis pradėjo lankyti ten pirmąją klasę, aš grįžau su vaikais į Lietuvą“, – pasakojo sunkiai ilgai laukto susitikimo jaudulį suvaldanti Kristina.

Jos sutuoktinis Valdas teigė negalėjęs negrįžti Kalėdoms į Lietuvą, nes čia – šeima. 

„Gyvendami Anglijoje taip pat kasmet sėsdavome prie Kūčių stalo, nors anglai švenčia tik Kalėdas. Tačiau niekas iš jų Kalėdų tradicijų mums neprilipo“, – sakė Kristina, skubėdama su šeima į namus. Juk Valdas grįžo tik dviem savaitėms. 

Gyvendami Anglijoje taip pat kasmet sėsdavome prie Kūčių stalo, nors anglai švenčia tik Kalėdas. Tačiau niekas iš jų Kalėdų tradicijų mums neprilipo.

Indas įsimylėjo lietuvišką mišrainę

Buvusi kaunietė Vaiva traukė priešinga kryptimi – ji rengėsi išskristi į Londoną, kuriame gyvena jau 12 metų. Prieš penkerius metus ten ištekėjo už indo. Kartu su ja – ir ketverių metų dukra Heili. „Heili tautybė – lietuvė, nors ji – pusiau indė“, – teigė Vaiva.

Mergaitė kalba ir lietuviškai – išmokė taip pat Anglijoje gyvenantys Vaivos tėvai. Su jais Heili šneka lietuviškai, o su tėvais – angliškai. 

Vaiva su dukra viešėjo Lietuvoje 10 dienų – pardavė čia butą. Lietuvoje jos artimųjų jau beveik nelikę. Pirmasis į Angliją prieš daugiau kaip 20 metų išvyko Vaivos tėvas, vėliau pasikvietęs pas save ir žmoną su dukromis. Dabar ten prie Kūčių stalo susėda jau jų aštuonių asmenų šeima. Jų valgiaraštis – grynai lietuviškas. 

„Labai patinka lietuviškas maistas ir mano vyrui indui. Ypač žuvis, balta mišrainė ir kepta duona, kurių anksčiau jis nebuvo ragavęs. Nors silkė vyrui nelabai patinka“, – pasakojo Vaiva. Ji teigė iš angliškų tradicijų nusižiūrėjusį Kalėdų stalui kalakutą, kurio Lietuvoje jie niekada šia proga nekepdavo. 

„Kada nors mes su vyru tikrai grįšime į Lietuvą!“ – pažadėjo 29-erių Vaiva, skubėdama registruotis skrydžiui į Londoną. 

Kūčios Malaizijoje – lietuviškesnės

Laisvės alėjoje sutiktos Vidos teigimu, atsivėrusios mūsų valstybės sienos jos šeimos kalėdines tradicijas pakeitė, nes abi dukros gyvena užsienyje. 

Viena – jau 17 metų Anglijoje. Ten ištekėjo už vietinio ir padovanojo Vidai du anūkus. Vienam – 14 metų. Kitas – devynerių. Abu – anglakalbiai.

Kita duktė – Malaizijoje. „Ieško ten gyvenimo druskos. Baigusi Vytauto Didžiojo universitetą,  išvyko į Malaiziją stažuotis. Stažuotė truko pusę metų, o duktė ten – jau aštuoneri“, – pasakojo vaikų darželyje virėja dirbanti Vida.

Ar dukros grįžta Kalėdoms? Pašnekovė neslėpė, kad būna visaip. „Kai negrįžta, atsiunčia dovanas ir bendraujame per skaipą. Bet su Malaizija – šešių valandų skirtumas. Tačiau ten gyvenanti dukra visada pasidaro lietuviškas Kūčias iš 12 patiekalų. Netgi pyragėlius su grybais!“ – neslėpė pasididžiavimo jos motina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n...

n... portretas
širdį suspaudžia matant emigrantus... deja, tai jau tampa rutina... valdžia, darykit ką nors...

Aaa

Aaa portretas
Ispanijoje svenciame kucias.. Tik cia vadinama geroji naktis... Taip kaip ir lietuvoje turime tradiciniu patiekalu ir saldumynu skirtu kaledoms..Tik skirtumas,kad valgome viska, zuvi,mesa ir ypac is juros gerybiu padarytus patiekalus

Mastytojas

Mastytojas portretas
Mano galva , viskas biznelis.....pastoviai pries sventes bubnija radijas- valgiai, dovanos, egles puosimas....jau nebepakenciama...kad tik daugiau isleisti pinigeliu....kur liko susikaupimas, dvasingumas, ramus laukimas....net gamta supyko, , neliko sniego, tik purvas po koju ir vetra....su sv. Kaledom!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių