Po machinacijų Karaliaus Mindaugo mokymo centre – sujudimas ministerijoje

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) tikrins, ar profesinėse mokyklose nebuvo renkamos neteisėtos rinkliavos.

Pasak ministerijos pranešimo, nustačius neteisėtas rinkliavas Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre (KMPMC), bus vertinamos visos profesinio mokymo įstaigos, turinčios viešosios įstaigos statusą, t.y. planuojama patikrinti 2014-2016 metais įstaigose atliktų auditų dokumentus. Viešųjų įstaigų statusą turi 26 iš 70-ies profesinio mokymo įstaigų, pavaldžių ŠMM.

„Profesinio mokymo sistema ilgus metus nebuvo tinkamai prižiūrima, taigi norime įsitikinti, ar panašių atvejų negalėjo būti ir kitose įstaigose, todėl ministerija ėmėsi situacijai kontroliuoti būtinų veiksmų. Jei, atliekant vykdytų auditų dokumentų peržiūrą, būtų nustatyta signalų dėl galimai neteisėtų rinkliavų buvus, imsimės tolesnių veiksmų“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Planuojama, jog auditų dokumentų tikrinimas bus baigtas lapkričio pabaigoje.

Švietimo ir mokslo ministerija išsiaiškino, kad KMPMC su mokiniais yra sudaromos papildomo mokėjimo sutartys tokioms paslaugoms ir priemonėms, kurios nenumatytos mokymo programoje. Apie tokį mokestį mokiniai nebuvo informuoti iš anksto, informacija pateikta tik tada, kai jie atvyko pasirašyti mokymosi sutarties.

Šio mokesčio dydis svyruoja nuo 90 iki 1100 eurų. Iš stojusių dar buvo renkamas papildomas stojimo dokumentų tvarkymo ir įforminimo mokestis – 10 eurų. Taip pat nustatyta, kad centras taiko 14,48 eurų mokestį už baigiamųjų egzaminų perlaikymą.

Ministerija nurodė nutraukti šias sutartis ir pinigus grąžinti mokiniams. Mokiniai mokyklos administracijai gali teikti prašymus dėl mokėjimo sutarčių nutraukimo.

„Valstybės skiriamas finansavimas yra pakankamas profesinio mokymo programai mokyklose pilnai realizuoti bei, išklausius programą ir išlaikius baigiamąjį egzaminą, diplomams išduoti ar profesinei kvalifikacijai įgyti, – nurodo ministerija.

Profesinio mokymo sistema valstybei kasmet kainuoja beveik 85 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nekonservatore

nekonservatore portretas
Argi konservatoriai ? Ko ant ju visas pamazgas pilti? Per visus nepriklausomybes laikus, argi jie ilgiausiai valde ??? Pagalvokit ir kaltinkit kitus.

tautitis

tautitis portretas
Tai puikus ilgus metusvalstybe valdziusiu Konservatoriu palikimas

Feliksas

Feliksas portretas
Turime Vytauto Didžiojo universitetą ir Gedimino technikos universtetą. Tai -universitetai, aukščiausio lygio mokymo įstaigos.. Iš kažkur atsirado karališkasis Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrsas. Kas išdrįso tokio lygio įstaigai suteikti Karaliaus Mindaugo vardą.?"Karališkasis" visame pasaulyje reiškia, kad tai ypač aukšto lygio instancija.Tokio vardo suteikimas amatų mokyklai, be to dar nuolat neišlendančiai iš skandalų, yra neleistinas poelgis..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių