Po liūčių – purvo lavina

Pastaruoju metu gausiai palijus, Jonavos gatvės gyventojams kilo nemalonumų – Kauno klinikų teritorijoje susikaupęs lietaus vanduo nužliaugė šlaitu, paskui save palikdamas storą dumblo sluoksnį.


Nukentėjo prekyba


Dumblas gausiai užpylė ir Jonavos gatvėje įsikūrusį "Floros simfonijos" medelyną.
Penkiolika metų bendrovėje dirbantis vadybininkas Karolis Tautkus stebėjosi, kad anksčiau tokių nuošliaužų neteko matyti.


"Ir anksčiau būdavo tų liūčių, tačiau tokio kiekio žemių, molio, smėlio nuošliaužų nepasitaikė. Liūtis, sutinku, stichinė nelaimė, tačiau net ir  nesmarkiai palijus, nuo šlaito vėl pasipylė molis. Teko iš naujo tvarkyti aplinką", – guodėsi K. Tautkus.


Nors didesnė žala augalams nepadaryta, tačiau juos teko kruopščiai nuvalyti. Purvas išlaužė volelius, padengė parko takelius, savininkams teko nuomotis specialius konteinerius dumblui išvežti.


"Sunku suskaičiuoti, kiek klientų praradome. Kai kurie, pamatę parką, užlietą moliu, galbūt ir neatėjo?  Juk savaitgalį būna geriausia prekyba. Su viskuo būtų galima susitaikyti, bet jeigu ši problema nuolat kartosis, mums belieka užsidaryti", – teigė K. Tautkus.


"Ploviau viso kiemo trinkeles, apnešė ir kanalizaciją. Gal nėra lietaus kanalizacijos ir todėl taip atsitinka ? Matyt, ant kalno kažkur  vanduo kaupiasi, o paskui staiga srūva žemyn", – svarstė šalia gėlyno gyvenantis Laimutis Šuliauskas, taip pat nukentėjęs nuo šlaito nuošliaužų.


Vanduo nespėja susigerti


Jonavos gatvės gyventojai įsitikinę, kad problemų jiems kyla dėl Kauno klinikų teritorijoje susikaupiančio vandens. Nors čia ir yra mūrinė tvora, tačiau liūties metu ji neatlaiko stiprios srovės ir vanduo nuteka šlaitu, kuriuo ir pasiekia Jonavos gatvę.


"Anksčiau Klinikų teritorijoje buvo daug pievų, dabar pristatyta daug aikštelių ir vanduo nebesusigeria, o liūties metu visas srautas bėga į apačią. Visi vamzdynai seni – nuo Klinikų pastatymo nekeisti, gal ir to pralaidumo nebeužtenka", – svarstė Kauno klinikų vyr. inžinierius Vytautas Antanaitis.


Įrengtos nutekėjimo sistemos nespėja sugerti didesnio kiekio vandens. Prie tvoros išcementuotos apsauginės sienelės, tačiau jos taip pat ne visada padeda.


"Upelis susidaro keliuku, ganėtinai didelis srautas perteka per bortelį – lietaus kanalizacija vandens pertekliaus nebesugeria", – situaciją aiškino V.Antanaitis.


Problema – laikina?


Kauno klinikų Vandentiekio ir kanalizacijos skyriaus viršininkas Edvardas Urbonavičius pažymėjo, kad tokių problemų atsiranda tik ypač didelių liūčių metu.


"Kanalizacija nespėja sugerti. Vanduo bėga nebe į lataką, o ten, kur jam lengviau. Kai lyja, problemų  nekyla – jų atsiranda tik per liūtis", – sakė E. Urbonavičius.


Pašnekovai pasakojo, kad gyventojai dėl šlaito nuošliaužų kreipiasi pirmą kartą. Vis dėlto specialistai pripažino problemą ir žadėjo greitai ją išspręsti.


"Nutekėjimas yra, tačiau, pasirodo, per mažas, reikėtų rekonstruoti tinklus, o tai jau numatyta – yra naujas direktoriaus raštas, leidimas atlikti tyrimus ir rekonstrukciją", – teigė V. Antanaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių