Po apeliacijos egzaminas tapo neišlaikytas

Šiemet daugiau Kauno abiturientų Nacionalinio egzaminų centro prašė peržiūrėti brandos egzaminų darbus, tikėdamiesi, kad bus įvertinti geriau, tačiau maždaug kas septintam rezultatas buvo sumažintas.

Iš viso šiemet gautos 186, o pernai – 127 apeliacijos. Daugiausia – dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino vertinimo.

Trims iš keturių įvertinimas paliktas toks pats. Maždaug kas septinto (12 proc.) pagailėta. "Ryškių šuolių nėra, visur skirtumas 1–2 taškai", – komentavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Adaškevičienė. Tačiau vienu atveju net ir taškas ar keli tapo itin reikšmingi – fizikos egzaminas po apeliacijos tapo išlaikytas. Tiesa, dėl taškelio ar kelių, kuriais po apeliacijos buvo sumažintas kito abituriento darbo įvertinimas, jam lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas tapo neišlaikytas.

V.Adaškevičienė "Kauno dienai" teigė, kad lietuvių kalbos ir literatūros darbus prašė peržiūrėti daugiausia tie, kurie egzamino metu pasirodė kukliai. Po apeliacijų sumažėjo prastesnių rezultatų, padaugėjo darbų, įvertintų daugiau kaip 35 balais (trys darbai).

Padaugėjo anglų kalbos ir informacinių technologijų egzamino darbų, įvertintų 36–85 balų intervale (atitinkamai keturi ir vienas). Kas septintas skundęsis abiturientas tikriausiai pasigailėjo tokio savo žingsnio. 12 proc. darbų įvertinimai buvo sumažinti.

Pernai po apeliacijos vieno jaunuolio 98 balai buvo pakelti iki maksimumo – 100. Šiemet tokių atvejų, kai tokiu būdu pasiektas 100, nebuvo.

Statistikos, kiek brandos egzaminus šiemet laikiusiųjų Kauno atstovų atestato vis dėlto negaus, savivaldybė kol kas neturi. "Žinome tik atskirus atvejus, kai neišlaikiusieji valstybinio, neatvyko laikyti mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino", – sakė V.Adaškevičienė. Per pakartotinę egzaminų sesiją šio egzamino neišlaikė keturi jaunuoliai, todėl jie, kaip ir devyni neatvykusieji į egzaminą, tikrai negaus brandos atestato.

Pagal šį rodiklį neišsiskiria viena ar kelios Kauno mokyklos. "Nesėkmių pasitaiko ir gerai žinomose gimnazijose", – aiškino savivaldybės atstovė.

Visos šalies abiturientai šiemet pateikė 1 356 pagrindinės sesijos visų valstybinių brandos egzaminų apeliacijas. Daugiausia – 941 – manė geriau parašę lietuvių kalbos ir literatūros egzamino darbą, skelbia Nacionalinis egzaminų centras.

54 proc. visų teikusiųjų apeliacijas egzaminų buvo neišlaikę.

Prieš teikdami apeliacijas mokiniai elektroninėje rezultatų skelbimo sistemoje galėjo susipažinti su savo nevertinto darbo elektronine kopija ir su NEC interneto svetainėje skelbiamomis valstybinių brandos egzaminų užduočių vertinimo instrukcijomis. Mokiniams buvo sudaryta galimybė, rašant prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, nurodyti ir savo apeliacijos teikimo argumentus.

23 proc. darbų įvertinimai buvo pakeisti, tarp jų daugiau kaip ketvirtadaliui balai sumažinti.


Šiame straipsnyje: egzaminaibrandaatestatasmokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Neda

Neda portretas
Labai keistai skamba-pagailėjo. Vertintojai padarė klaidas, o sako, kad Mokinio pagailėjo. O kiek dar net nesikreipė neteisingai įvertintų.

Mokinė

Mokinė portretas
Manau, kad mažinti neturėtų. Arba palikti tokį patį arba padidinti. Bet čia matyt bijoma dėl to, kad bus daug apeliacijų. Neteikite, nes gali ir sumažėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių