Piktnaudžiavimu tarnyba kaltintas prokuroras – išteisintas

Apeliacinis teismas išteisino piktnaudžiavimu tarnyba kaltintą buvusį Kauno miesto apylinkės 43-ejų prokurorą Egidijų Blažį. Vilniaus apygardos teismas prokurorą buvo nubaudęs 13 tūkst. litų bauda.

Pažadai įtariamiesiems

Prokuratūros kaltinamajame akte buvo teigiama, kad E.Blažys, dirbęs Kauno miesto apylinkės prokuroru, 2009 m. žiemą buvo paskirtas kontroliuoti ikiteisminį tyrimą dėl studentės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo. Šioje byloje jis neva neoperatyviai ir aplaidžiai vykdė savo pareigas, negana to, per telefono pokalbius esą pažadėjo vienam iš įtariamųjų priimti jam palankų procesinį sprendimą bei suklastojo vieną dokumentą, o kitą pasikėsino suklastoti.

Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai užfiksavo, kad E.Blažys per telefono pokalbius vienam iš seksualine prievarta įtariamų verslininkų pažadėjo, kad jam ir dar dviem įtariamiesiems bus nutrauktas ikiteisminis tyrimas. Apie nutrauktą tyrimą prokuroras įrašė statistinėje kortelėje.

Tiesa, nutarimo apie tyrimo nutraukimą prokuroras nespėjo parašyti. Kompiuterį, kuriame E.Blažys dėstė savo motyvus, per kratą paėmė tuomet prokurorą stebėję STT agentai.

Piktnaudžiavimo nepastebėjo

Apeliacinis teismas, skelbdamas E.Blažiui išteisinimą, pabrėžė, kad buvusio prokuroro veiksmuose piktnaudžiavimo tarnyba, dokumento suklastojimo ir pasikėsinimo suklastoti dokumentą požymių nenustatyta.

Teismo kolegijos nuomone, ikiteisminį tyrimą prokuroru tuomet dirbęs E.Blažys kontroliavo tinkamai.

Be to, teismo gautais duomenimis, kai E.Blažys buvo atleistas iš prokuroro pareigų, bylą, kurią tirdamas jis neva piktnaudžiavo ir suklastojo dokumentą, perėmę kiti Kauno prokurorai ją tyrė dar ilgiau negu vienus metus. Ši aplinkybė rodo, kad ir vėliau ikiteisminį tyrimą kontroliavę prokurorai manė esant reikalinga atlikti veiksmus, kuriuos buvo suplanavęs E.Blažys.

Nekalti pokalbiai?

E.Blažys buvo nuteistas dar ir už tai, kad per telefono pokalbį pažadėjo vienam iš įtariamųjų nutraukti jo ir kitų įtariamųjų atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl išžaginimo ir seksualinio prievartavimo.

Apeliacinis teismas, išanalizavęs pokalbius, nenustatė, kad „buvęs prokuroras nusikalstamai pažadėjo užsienyje gyvenančiam ir jam nuolat apie bylą pasidomėti skambindavusiam įtariamajam nutraukti ikiteisminį tyrimą“.

Išteisinamasis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam Teismui.

Liudytojų priekaištai

Nagrinėjant E.Blažio bylą buvo apklausta nukentėjusioji studentė. Ji teisme guodėsi, kad prokuratūroje patyrė ne užuojautą, o pažeminimą. Esą ji visą laiką jautė, kad prokuroras labiau palaiko įtariamųjų pusę nei jos. Moteris tvirtino, kad policijoje tyrėjos ramino esant pakankamai įrodymų, kad įtariamieji sulauktų teisėto atpildo. O E.Blažys studentei užsiminė apie įtariamųjų išteisinimą.

Ne pačius gražiausius atsiminimus teisme išsakė ir dėl išžaginimo išteisintas verslininkas. Užsienyje gyvenantis vyras buvo priverstas dažnokai varstyti prokuratūros duris dėl leidimo išvykti. Verslininkas neslėpė, kad per vieną pokalbį E.Blažys jam pranešė apie teigiamą sprendimą, tačiau paklaustas apie 12 tūkst. litų užstatą, prokuroras esą liko nepatenkintas.


Šiame straipsnyje: teismasprokuroras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Teko susidurti asmeniskai su siuo veikeju... slykstu ir skaityti, kai tokie straipsniai kai nupirkti teisejai vien mirga marga... Ir visiems dzin, kaip ir kodel issisuko jis...

nezinomas

nezinomas portretas
nu tesiok pasaka musu lietuvoja turtolems gyventi,kas turi pinigu ir gera informacije tas nesdi uz grotu.galima dariti ka nori turtolai ir valdzos zmones o vargoli visada pasodino or ir nekaltas bet uz kasa raike atsedeti.tai kam suimineti jai jis nekaltas.jas cia per fintai.

LABAI IDOMU

LABAI          IDOMU portretas
Pasirodo , kad galima PANAIKINTI BET KOKI NUOSPRENDI ........... Kodel negalima Kedytes " palikt ramybej " , kol pedofilijos byla bus isnarpliota ???
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių