Pigesnio automobilio – į turgų

  • Teksto dydis:

Kur ieškoti automobilio – turguje ar internete? Automobilių rinkos ekspertai neturi vieno atsakymo, tačiau turgus pliusus renka vien dėl to, kad ne vieną dominantį automobilį galima rasti vienoje vietoje.

Turgus internete

Net ir didžiausią automobilių turgų Baltijos šalyse valdanti įmonė "Varanas" atidarė ir savo internetinius namus – puslapį automarkt.lt.

Kaip dienraščiui teigė įmonės vadovas Valentinas Naujanis, tai nereiškia, kad Taikos prospekte esančios aikštelės ištuštės, sprendimas sukurti internetinį turgaus puslapį kilo siekiant patenkinti pirkėjų ir pardavėjų interesus.

"Mūsų puslapį aplankęs žmogus žino, kad automobilis, kurį jis suras automarkt.lt, tikrai yra Kauno automobilių turguje, tad jis galės lengviau planuoti savo laiką, skirtą automobiliui apžiūrėti", – sako V.Naujanis. Dar vienas tokios organizuotos apžiūros pranašumas, kad internetiniame Kauno automobilių turgaus puslapyje yra ne vienas tos pačios markės automobilis, kuris eksponuojamas turgaus teritorijoje, tad žmogus gali susidėlioti maršrutą po pardavėjų aikšteles ir taip apžiūrėti vienoje nedidelėje teritorijoje net kelis jam patinkančius automobilius.

"Jeigu automobilį renkatės didžiuosiuose automobilių skelbimų portaluose, tai didelė pasiūla jus priverčia automobilio paieškai skirti ne pusdienį, o mažiausiai keletą dienų ar net savaitę, nes ne visi į akį kritę automobilai yra viename mieste", – mintis dėsto automobilių rinkos ekspertas. Padidėja ir išlaidos, skirtos norimam automobiliui surasti, – kelionė iš vieno miesto į kitą pareikalauja ne tik laiko, tačiau ir pinigų. Kai pirkėjas užsuka į turgų, kelis ar daugiau automobilių jis apžiūri vienoje vietoje.

"Pasitaiko atvejų, kai žmogus atsisako vykti į kitą Lietuvos galą, nors automobilis jam labai patinka, vien dėl to, kad nepasiteisinus lūkesčiams ir išleidus kelionei tam tikrą sumą pinigų, ji automatiškai išskaičiuojama iš automobiliui pirkti skirto biudžeto", – sako Kauno automobilių turguje automobiliais iš Italijos prekiaujantis Dainius.

Palanki vieta derėtis

Pardavėjas taip pat pastebėjo, kad dauguma turguje parduodamų automobilių į Lietuvą yra atkeliavę iš užsienio, o didžiuosiuose skelbimų portaluose vyksta aktyvi prekyba tais automobiliais, kuriais jau buvo važinėjama Lietuvoje.

"Tai normalu, nes žmogus, norintis parduoti savo automobilį, nestovės turguje siūlydamas jį pirkėjams vien dėl laiko stokos, o kita priežastis – automobilis, nors ir parduodamas, vis dar yra eksploatuojamas", – pasakoja dienraščio kalbintas Dainius. Jis neneigia, kad pats skelbimus deda ne tik į Kauno automobilių turgaus internetinį puslapį, tačiau ir į kitus, nes svarbu, kad automobilį pamatytų kuo daugiau jo ieškančių žmonių, tačiau tik atvykęs į turgų klientas galės įvertinti, ko vertas automobilis.

"Manau, kad kartais žmogus nusiperka ne tokį automobilį, kokio nori, vien dėl to, kad pavargsta nuo paieškų – važinėjimo, žiūrėjimo, tikrinimo. Turguje, kur parduodamas ne vienas tūkstantis automobilių, gali rasti sau patinkantį paieškoms sugaišęs apie porą valandų. Jeigu nepatiko vienas automobilis, gali nueiti prie kito tokio paties ar panašaus", – apie automobilio paieškų turguje patogumus kalbėjo prekybininkas.

Manau, kad kartais žmogus nusiperka ne tokį automobilį, kokio nori, vien dėl to, kad pavargsta nuo paieškų – važinėjimo, žiūrėjimo, tikrinimo.

V.Naujanis pabrėžė, kad kelių tokios pačios markės automobilių buvimas turguje visuomet pasitarnauja kliento labui.

"Automobilį norintis parduoti prekybininkas, pamatęs, kad pirkėjas gali iškulniuoti į kitą aikštelę pas jo kolegą – konkurentą, gali pritaikyti ir didesnę nuolaidą", – sako bendrovės "Varanas" vadovas. Tad turguje klientas vienareikšmiškai turi daugiau galių nusiderėti negu apžiūrėdamas vieną automobilį kažkur miesto stovėjimo aikštelėje.

Kainos sandara

Vertindami automobilį pardavėjai įskaičiuoja ir sumą, kurią yra pasiryžę nusiderėti. Sakykime, kad automobilis įvertintas 2 tūkst. eurų. Tad nusiderėti gali pavykti mažiausiai 100 eurų. "O jeigu prekyba sekasi sunkiau ir automobiliai užsistovi pardavėjas gali būti linkęs sumažinti kainą ir dar daugiau", – įsitikinęs V.Naujanis.

Vis dėlto pirkėjus jis ragina suprasti ir pačius pardavėjus – automobilių Voketijoje, Prancūzijoje ar Italijoje jie nemokamai negauna. "Reikia surasti mašinas, kurias būtų galima atgabenti į Lietuvą. Atgabenti automobilį kainuoja apie kelis šimtus eurų. Pardavėjas nuo vieno automobilio dažniausiai siekia užsidirbti apie 400–500 eurų, taigi susumavę minėtas sumas galime tikėtis, kad automobilis pabrangs maždaug 700–800 eurų, nei galima tokį patį pamatyti užsienio skelbimų portaluose", – pasakoja V.Naujanis.

Vis dėlto užsistovėjusiam automobiliui gali būti pritaikyta ir išimtis, tačiau pardavėjai tokius nepopuliarius automobilius tarp prikėjų atsigabena gana retai, nes nė vienam pardavėjui nereikia, kad automobilis įleistų šaknis jo aikštelėje.

Apskritai, pasak V.Naujanio, automobilių pardavėjai nuvykę į užsienį bando išsiderėti kuo geresnę kainą, kad ir į Lietuvą atgabentas automobilis būtų pigesnis. Deja, tai ne visada pavyksta, bet automobilių kainos, pasak "Varano" vadovo, išties mūsų šalyje yra geros.


Šiame straipsnyje: Kauno automobilių turgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
nera uzsieni durneliu:jei masina su defektu arba greitu laiku i ja reiks daug investuoti,tada ir parduoda jie pigiau tas masinas.O masinos ten skirstomos i parduodamas vietinei rinkai ir eksportui ir durnam aisku kodel...

Jurga

Jurga portretas
Liūdna ,jog mūsų šalyje maži atlyginimai ,norėtusi įsigyti naujutėlį ,kad ir paprastą automobiliuką , o ne kažkokį suvažinėtą ir už pinigus utilizuotą .....bet yra kaip yra.

senelis

senelis portretas
as perku pas viena pardaveja Lina jis manes nera apgaves jei masina turi defekta jis ji parodo ir pataria pirkti ar ne.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių