Pieno karas: pirkėjai graibsto pigesnį jogurtą

Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos "Rospotrebnadzor" vadovo Genadijaus Oniščenkos išbrokuoti lietuviški pieno produktai – jau Lietuvos prekybos centrų lentynose. Ar juos perka kauniečiai?

Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos "Rospotrebnadzor" vadovo Genadijaus Oniščenkos išbrokuoti lietuviški pieno produktai – jau Lietuvos prekybos centrų lentynose. Ar juos perka kauniečiai?

Atskirame šaldytuve

Garbaus amžiaus kaunietė stabtelėja ties geltonu akcijos ženklu pažymėtais produktais. Jų išvaizda – lyg ir įprasta, bet vis dėlto skiriasi. Moteris paima vieną grietinės indelį, įdėmiai tyrinėja rusiškus užrašus, galiausiai įsideda į pirkinių krepšelį. Jau lyg rengiasi eiti, bet nutaria paimti dar vieną indelį. "Pigiau, todėl ir perku", – paklausta, kodėl pasirinko šiuos produktus, sako kaunietė Rima Kirvelaitienė.

Ji purto galvą: ne, nežinojo, kad Rusijos rinkai skirti, bet dėl boikoto jos taip ir nepasiekę produktai bus parduodami mūsų prekybos centruose. Tiesiog "Vilkyškių pieninės" produkcijos jau yra pirkusi ir liko patenkinta. Sužinojusi, kad šie gaminiai buvo skirti Rusijos rinkai, moteris apsidžiaugia: pirkdama palaikys Lietuvos pieno perdirbėjus ir pieno gamintojus.

Kai kuriuose prekybos centruose jau pirmadienio vakarą, o kituose nuo antradienio ryto jau prekiaujama Rusijos rinkai skirtais pieno produktais. Prekybos ir pramogų centre "Akropolyje" Kaune esančiame prekybos centre "Maxima" "Vilkyškių pieninės" jogurtai, grietinė su rusiškais užrašais sudėti atskirame šaldytuve.

Reikia palaikyti savus

"Aš visada perku tik lietuviškus pieno produktus. O čia taip patogiai atskirai sudėta", – šyptelėjo kaunietė Aušra Valaitienė. Ji sakė žinojusi apie Rusijos rinkai skirtų pieno produktų prekybą mūsų šalies parduotuvėse.

Pakuotės rusiškais užrašais patraukė ir pensininko Juozo Barščevičiaus dėmesį. "Reikia palaikyti Lietuvos gamintojus, – susirūpino senjoras ir pridūrė: – Užsieniečiams gal ir geriau pagamino, be to, šie produktai ir pigesni." J.Barščevičius prisipažino dar niekad neragavęs šio gamintojo jogurto, tad akcija paskatino paskanauti.

Neabejojo kokybe

Prie akcinių pieno produktų stabtelėję pirkėjai gyrė visų Lietuvos pieno gamintojų tiekiamus produktus. Daugelis aiškino, kad jau yra atsirinkę savo mėgstamiausius dėl mažesnio kalorijų kiekio ar riebumo. Kiti tikino, kad daugiausia dėmesio skiria skonio ypatumams.

Beveik visi neabejojo, kad lietuviški pieno gaminiai yra aukštos kokybės ir apgailestavo, kad juos pamėgę rusai bus priversti laukti, kol jų šalies politikai vėl atvers sienas mūsų produkcijai.
Dėl produktų eksporto problemų kalbamasi su Europos Komisija, Pasaulio prekybos organizacija, taip pat Rusijos tarnybomis, Muitinės departamentu. Kol kas niekas nesiima prognozuoti, kiek užtruks Rusijos embargas lietuviškiems pieno produktams, todėl gamintojai nutarė išparduoti paruoštą produkciją vietos rinkoje.

Katinas – tas pats

"Vilkyškių pieninė" oficialiai iš Rusijos tarnybų nėra gavusi jokių priekaištų dėl produkcijos kokybės, tačiau šios bendrovės eksportas į Rusiją, kaip ir kitų Lietuvos pieno produktų gamintojų, yra sustabdytas.

"Iš Rusijos veterinarijos ir higienos tarnybų nesame gavę jokių oficialių ar neoficialių pareiškimų apie mūsų produkcijos kokybę. Vis dėlto nusprendėme parduoti Rusijos rinkai paruoštus produktus Lietuvoje ir Latvijoje", – sakė "Vilkyškių pieninės" generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

Lietuvos parduotuvėse išparduodama pieninės produkcija pažymėta prekės ženklu "Vilvi". Teigiama, kad šviežių pieno produktų linija "Vilvi", paženklinta tuo pačiu juodu "Vilkyškių pieninės" katinu, buvo ypač populiari Kaliningrado srityje, taip pat – mėgstama Maskvos, Sankt Peterburgo ir Jekaterinburgo gyventojų.

Akcija ir saviems

Rusijos rinkai skirtas pakuotes puošia užrašas "Moločnyje tradiciji Litvy" (rus. lietuviškos pieno tradicijos). Taip pat didelėmis raidėmis pabrėžiama – "Bez GMO" (liet. – be genetiškai modifikuotų priedų).

"Kiekvienai rinkai akcentuojama tai, kas jai svarbu. Išryškinome kai kuriuos užrašus, kurie Rusijos pirkėjui daro įtaką", – kai kuriuos tik ant rusiškų pakuočių esančius užrašus komentavo G.Bertašius.

Rusijos rinkai buvę skirti pieno gaminiai "Maximoje" sudėti atskirai, bet jų galima rasti ir prie Lietuvos rinkai skirtų produktų. Įdėmiau pasižvalgęs gali pastebėti, kad tuo pačiu geltonu akcijos ženklu pažymėti ir kai kurie Lietuvos rinkai skirti "Vilkyškių pieninės" gaminiai – tai tų pačių rūšių jogurtai ir grietinė, kaip ir skirtieji Rusijos rinkai.

Niekuo nesiskiria

Bendrovės "Maxima" komunikacijų vadovė Renata Saulytė aiškino, kad netrukus prekybos centrus pasieks ir kito didelio Lietuvos gamintojo – "Pieno žvaigždžių" – produktai. Ši bendrovė taip pat tieks Rusijai buvusius skirtus jogurtus, grietinę, sūrelius, varškę ir varškės gaminius.

"Mes esame lietuviško kapitalo įmonė, todėl prioritetą teikiame Lietuvos įmonėms. 20–30 proc. pigiau bus parduodami visi lietuvių įmonių pateikti gaminiai, kurie buvo parengti išvežti į Rusiją. Akcija truks tol, kol juos visus parduosime", – garantavo R.Saulytė.

Ant pieno produktų pakuočių rusiškais užrašais pirkėjai ras užklijuotas lietuviškas etiketes, kurias paskaitę galės įsitikinti, kad skiriasi tik pakuotės, o sudėtinės produkto dalys – tos pačios.


Ramunė Visockytė
Žemės ūkio ministerijos atstovė spaudai

Praėjusią savaitę Maskvoje vykusioje parodoje "Auksinis ruduo" prie Lietuvos stendo priėję žmonės ne politikavo, o ragavo lietuviškus pieno produktus ir juos gyrė. Pavyzdžiui, "Inter TASS" žurnalistė atvirai gyrėsi kiekvieną rytą pradedanti valgydama  lietuvišką varškę. Iš viso susidarė įspūdis, kad Maskvoje visi rytą pradeda tik su lietuviška varške. Mes tų lietuviškų produktų nepardavinėjome, jais tik vaišinome. Visi ragavo, gyrė ir apgailestavo, kad šių produktų nėra parduotuvėse. Sužinojome, kad tik nedaugelis parodoje pirmą kartą ragavo lietuviškų gaminių. Tie, kurie dirba Rusijos pieno pramonės įmonėse, apie lietuvišką produkciją ir jos kokybę žinojo dar daugiau. Parodos lankytojai buvo girdėję apie lietuviškų pieno produktų boikotą ir dėl to apgailestavo. Parodoje buvę Lietuvos žurnalistai pasakojo, Maskvos parduotuvėse dar matę lietuviškų gaminių (jie greičiausiai buvo įvežti iki lietuviškos pieno produkcijos boikoto pradžios). Rusai, nepaisydami kalbų apie jų esą blogą kokybę, noriai pirko lietuviškus gaminius.

Britų žurnalisto parama

Britų savaitraščio "The Economist" tarptautinio skyriaus redaktorius Edwardas Lucasas ragina pirkti lietuviškus pieno produktus, kuriuos įvežti uždraudė Rusija. "Parodykit solidarumą. Pirkite lietuvišką sūrį ir sužlugdykite Rusijos prekybos karą", – socialiniame tinkle "Twitter" rašo žinomas žurnalistas. Savo paskyroje jis platina informaciją, kur galima įsigyti lietuviškų pieno produktų, ir ragina ambasadas daryti tą patį.

Kainos

Anksčiau/ Dabar /Lt

Geriamieji jogurtai 1,99 /1,49
Grietinė 2,29 /1,79
Grietinė 2,89 /1,99
Grietinė salotoms 2,89 /2,19

Šių produktų galiojimo laikas baigiasi lapkričio 5 d.


Šiame straipsnyje: pienaspieno karaseksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

senipirdylos

senipirdylos portretas
isvisu pieno produktu buvo brangiausi --tai VILKYSKIU PIENINES,TODEL NIEKAD JU NEPIRKDAVOM!!! Dabar nukainavo,tai kainos vienodos su kitu pieniniu produktais...uzvakar pirkom VILVI "pigesne" grietine,tai siandien jau ishsiskyre isrugos!{1kg. kaina=9 lt],o pries SAVAITE PIRKTA DVARO grietine--puikiausia ir siandien stovi,[kaina=10 lt. su centais uz 1kg.]

LT

LT portretas
Tai, kad kainos kosminės visur pasidarė- jei nėra nukainuotų , apsisuki ir eini lauk.

L

L portretas
Jogurtų neperku, nes jie beveik visi su modifikuotu krakmolu. Kam man tas modifikuotas krakmolas reikalingas? Tad iš vis atsisakau tokių produktų.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių