Permainos: Kauno švietimo įstaigų buhalterija bus vienose rankose

Kauno neformaliojo švietimo įstaigos nuo kitų metų turės bendrą buhalterinę apskaitą, kuri bus atiduota į vienas rankas – specialiai įkurtai biudžetinei įstaigai. Permainų miestų valdžia žada ir daugiau – etapais nuolat bus vykdomas savivaldybės įstaigų ir įmonių optimizavimas, leisiantis joms efektyviau ir taupiau darbuotis.

Pasenę metodai išnyks

Kaune veikia septyniolika neformaliojo švietimo įstaigų, kuriose dirba per 20 buhalterių. Nuo kitų metų pradžios jų darbą ketinama centralizuoti ir patikėti biudžetinei įstaigai "Kauno biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita". Prognozuojama, kad buhalterių turėtų sumažėti beveik perpus.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas neabejoja, kad šiuolaikiški darbo metodai padės buhalterinę apskaitą ir finansų valdymą vykdyti daug efektyviau. "Kai kuriose įstaigose dirbdavo iki dviejų buhalterių, o kitur kildavo problemų dėl žmonių pakeitimo ligos ar atostogų atveju, – teigė G.Petrauskas. – Vienur dirbama su vienomis programomis, kitur – naudojamos kitos, visiškai pasenusios. Jos tarpusavyje nesuderintos. Dažnai keli žmonės priversti kartoti tą patį darbą, kad iš įstaigų gauti duomenys būtų suvesti į savivaldybės duomenų bazes. Daugiau tai tęstis negali – turime pamiršti akmens amžiaus metodus ir imtis elementaraus darbo optimizavimo."

Centralizavus buhalterinę apskaitą, nebereikės kiekvienos įstaigos buhalteriams atskirai pristatyti ataskaitų ir kitų dokumentų. Jie bus tiesiogiai pasiekiami realiu laiku su galimybe palyginti, kaip efektyviai tvarkomi finansai vienoje ar kitoje įstaigoje. Be to, šių procesų optimizavimas padės efektyviau rengti viešuosius pirkimus ir apsisaugoti nuo išlaidavimo įvairioms prekėms ir paslaugoms.

Kai kurių mokyklų buhalteriai vis dar patys atvyksta į savivaldybę su dokumentais, norėdami gauti pinigų vienai ar kitai veiklai, nors tai galima atlikti elektroniniu būdu. Ši pasenusi praktika irgi turės išnykti.

Mokyklos išliks savarankiškos

Įstaigos "Kauno biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita" vadovas Audrius Lukoševičius tvirtino, kad mokyklos ir toliau galės savarankiškai planuoti savo biudžetus, konsultuodamosi su Kauno miesto savivaldybes Finansų ir Ekonomikos skyriaus specialistais. "Mokyklose liks ir darbo vietos buhalteriams, kurie priklausys mūsų įstaigai. Tik dalis rutininių buhalterių funkcijų bus automatizuotos, pavyzdžiui, mokesčių už būrelius apskaita, kvitų formavimas ir pateikimas, taip pat centralizuotai bus vykdoma darbo užmokesčio apskaita, – pasakojo A.Lukoševičius. – Dėl to buhalteriams sumažės darbų, kai kuriais atvejais jie tvarkys ne vienos, o dviejų įstaigų finansus."

A.Lukoševičiaus teigimu, tik naudojant bendrą standartizuotą finansų valdymo ir apskaitos informacinę sistemą įmanoma efektyvi nuolatinė veiklos procesu rezultatų stebėsena, padidėja atliekamų operacijų skaidrumas bei operatyvumas, pagerėja apskaitos kokybė, sumažėja klaidų ir informacijos dubliavimo tikimybė.

"Įsigijome naują šiuolaikišką apskaitos programą, kurios duomenys pasiekiami tiesiogiai, nelaukiant mėnesio pabaigos ar kitų terminų. Ataskaitas galima analizuoti ir vertinti įvairiais skirtingais pjūviais. Daugelis procesų kompiuterizuota, todėl viskas vyksta kelis kartus greičiau ir paprasčiau", – tvirtino A.Lukoševičius.

Permainų bus ir daugiau

"Kauno biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita" nuo šių metų centralizuotu būdu valdo visų mieste veikiančių 8 sporto mokyklų apskaitą. Pirmojo pusmečio rezultatai rodo, kad toks sprendimas pasiteisino. Iš pradžių būta nesklandumų, bet jie tapo vertingomis pamokomis ateičiai.

G.Petrauskas sakė, kad savivaldybė planuoja ir toliau etapais optimizuoti miesto įstaigas ir įmones. "Sieksime centralizuoti visų 200 miesto švietimo įstaigų buhalteriją. Tai leis mokyklų vadovams daugiau koncentruotis į edukacijos procesus, o ne finansinius reikalus. Būtina išnaudoti technologinę pažangą, kuri leidžia efektyviau valdyti organizacijas", – įsitikinęs Kauno savivaldybės administracijos vadovas.

G.Petrauskas taip pat minėjo, kad permainų bus ir savivaldybės įmonėse. Pavyzdžiui, ketinama steigti vieną klientų aptarnavimo skyrių "Kauno švaros", "Kauno energijos", "Kauno vandenų", Kauno butų ūkio klientams, centralizuotai vykdyti daugelį komunalinių paslaugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Išauga darbuotojų, kuriems reikia viską apskaičiuoti skaičius, sistemos lūžinėja, žmonės atostoginių negauna, absoliutus bardakas, va kas laukia po tokios sistemos įvedimo. Dabar visos ministerijos lips ant to paties grėblio, kol guzas virs pūliniu. Tada puls gelbėti :) Svarbu imituoti veiklą ir užsidėti "paukščiuką" apie "optimizaciją", kuri neturi nieko bendra su lotynišku žodžiu optime. Kiek dar tai tęsis?

Auka

Auka portretas
Antradieni 8.30 prie savivaldybes piketas siuo klausimu taip pat, kvieciame

o kada

o kada portretas
naikins pavaduotojų ūkio reikalams pareigybes?Mokyklose reikalingi normalūs ūkvedžiai, mokantys lemputę įsukt, o ne povai, vaikštantys susidėję rankas už nugaros.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių