Pergalės dienos patosas – nemarus

Aukštųjų Šančių karių kapinėse kiekvieną gegužės 9-ąją renkasi Antrojo pasaulinio karo veteranai, jų vaikai, anūkai.

Po pernykščio girtų ir agresyviai nusiteikusių rusakalbių patriotų pasirodymo, šiemet prie kapinių budėjo policijos ekipažas.

Jau nuo 10 val. ryto kapinėse lūkuriavo pavieniai rusams didžios šventės gerbėjai. Nė vienas tikino tiksliai nežinantis, kada prasidės minėjimas, tačiau kantriai lauksiantis.

„Mes gi tiesiog pagerbiame žuvusius. Ar kas nors eilinio kareivio klausė – nori jis ar ne eiti kariauti? Už pakarpos – ir į frontą“, - savo poziciją pareiškė garbaus amžiaus veteranas.

Tarp susirinkusiųjų – ir buvęs Kauno meras, buvęs Seimo narys Vytautas Šustauskas. Jo švarko atlapą, kaip ir daugelio kitų, taip pat puošė Georgijaus juostelė.

Pasak veteranų, kasmet čia susirenka tie patys žmonės. Tiesa, kasmet jų gretos retėja. Veteranai skaičiuoja, kad Kaune gyvenančių kolegų vidurkis yra 90 metų.

Tačiau į kapines Pergalės dieną susirenka ne tik patys veteranai. Čia ateina Kaune likę gyventi jų vaikai, anūkai. Patys juokauja, kad jei ne asmeniškai, tai bent jau iš veidų, pažįsta kiekvieną ateinantį.

Karių kapinėse Kaune palaidota 15 Tarybų Sąjungos didvyrių. Antrojo pasaulinio karo veteranai čia susirenka pagerbti jų atminimo.

Atpratusį nuo rusams įprastos pompastikos, čia skambėjusios kalbos galėjo kiek šokiruoti. Rusai mini 72-ąsias Pergalės dienos metines.

„Visus su švente. Didi mūsų tauta išgelbėjo pasaulį nuo to juodo maro“, - fašizmą pasmerkė Rusijos ambasados Lietuvoje Ministras patarėjas Dmitry Masyuk.

Šiemetiniame Pergalės dienos minėjime jau neskambėjo muzika. Aukštųjų Šančių gyventojai, priešingai nei prie karių kapinių Vilniuje, nerodė jokio susidomėjimo vykstančiu minėjimu, nekėlė NATO vėliavų, tik patvoriuose paliko kibirus skintų tulpių nespėjusiems įsigyti gėlių anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Pasiskaitai komentarus ir galvoji,nejaugi tokie tamsūs,nekorektiški,visiškai nesuvokentys istorijos rašeivos yra tarp mūsų.O gal tai tik kelių kvailelių propaganda? Gerbiamieji,Pergalės dieną švenčia visas pasaulis,o ypač Europa.Matėte kokios žmonių eisenos ,pagerbiant šią dieną,visuose didžiuose miestuose?Tai Pergalės prieš fašizmą diena,o ne vėlesnių negandų diena.Ir nereikia šios dienos painioti su tautos tremtimi ir kitomis blogybėmis.Pasibaisėjau televizijos laidoje rodoma,pasivadinusiu gydytoju žmogaus pasakojimas,kad girdi tie seneliai,eidami į kapus,pasiramsčiuodami lazdele,su gėle rankoje,jam ir kitiems kelia nemalonumą.Su šypsena jis pasakė,kad anksčiau garsiai paleisdavo vokiškus maršus,kad veteranams būtų dar didesnis skausmas.Taigi,tokių individų dar yra.Bet televizijai į tokias provokacijas,tikrai veltis nereikia,nes tai daro gėda Lietuvai.Su Pergale mielieji.

Realistas

Realistas portretas
Manau, kad pagerbti žuvusius karius nėra nusikaltimas. Jie padėjo galvas kovodami prieš nacius, kaip ir kitų tautų kariai, įskaitant ir amerikiečius. Mes lygiai taip pat pagerbiam Lietuvos karius, žuvusius prie Giedraičių, 1 karo Vokietijos karius ir niekas iš to nedaro problemos. Visa bėda, kad tuo manipuliuoja arba aferistai, arba tam tikra politikų dalis, siekianti asmeninio populiarumo karo aukų sąskaita. Okupaciją įvykdė vadovai, o ne paprasti kareivėliai, padėję galvas. Pagerbkime juos, o okupaciją vykdžiusius, kurių vardai puikiai žinomi. Išmokime būti pagaliau korektiški ir atskirti pelus nuo grūdų...

šustausko sponsoriai išryškėjo ?

šustausko sponsoriai išryškėjo ? portretas
visada buvo neaišku, kas tokį stumia, už kokius pinigus piarina.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių