Pergalės dieną Kauno karių kapinėse atgijo amžinoji ugnis

Į Aukštųjų Šančių karių kapines trečiadienį rinkosi antihitlerinėje koalicijoje kovoję Antrojo pasaulinio karo dalyviai.

Gretos sparčiai retėja

„Deja, veteranų gretos Kaune sparčiai tirpsta. Dabar mūsų organizacijoje yra 260 narių. Iš jų daugiau nei šimtas – jau nevaikščiojantys. Karo, kuris baigėsi prieš 67 metus, veteranų amžiaus vidurkis yra apie 90 metų. Per pastaruosius dvejus metus Anapilin iškeliavo apie 70 mūsų organizacijos narių. Kiekvieną savaitę gauname liūdną žinią apie mus palikusį buvusį kareivį“, – sakė Kauno karo veteranų, kovojusių Antrajame pasauliniame kare antihitlerinės koalicijos pusėje, pirmininkė Virginija Židonienė.

Šventės dalyvius Kauno savivaldybės vardu pasveikino mero patarėjas Zenonas Abramavičius. Į karių kapines vainikus atsiuntė Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Kazachstano ambasados.

Kauno miesto savivaldybė gavo veteranų organizacijos prašymą, kad Pargalės dieną karių kapinėse būtų uždegta amžinoji ugnis.

„Sovietmečiu į kapines atvestas dujotiekis jau seniai išardytas. Gavę raštišką prašymą, gegužės 9-ąją jau keliolika metų iš eilės pajungiame gamtinių dujų balioną, ir amžinoji ugnis vienai dienai atgyja“, – sakė bendrovės „Kapinių priežiūra“ direktoriaus pavaduotojas Valdemaras Olšauskas.

Pagerbė prosenelius

Į šventės minėjimą susirinko apie du šimtai garbaus amžiaus žmonių. Matėsi ir jaunimo. Prie paminklo tarybiniam kariui raudonų gvazdikų puokštę padėjusi mergina sakė, jog į minėjimą atvyko viena ir taip daranti kasmet nuo to laiko, kai iš Klaipėdos atsikraustė gyventi į Kauną.

„Antrajame pasauliniame kare dalyvavo mano prosenelis. Aš manau, kad kiekvieno žmogaus pareiga yra pagerbti žuvusius karius, nes jie kariavo už mūsų ateitį“, – teigė 21 metų Olga Gribeškova.

Šventės minėjime skambėjo sovietmečiu legendinėmis tapusios karo metų dainos: „Tyli naktis“, „Gervės“ ir kitos.

Gegužės 9-osios renginio dalyviai buvo sveikinami lietuvių ir rusų kalbomis.

Pasak V. Židonienės, Pergalės dieną veteranų širdyse atgyja brangūs prisiminimai ir tai suteikia jiems džiaugsmo, pasididžiavimo.

Šturmavo Berlyną

Šventiniame veteranų susibūrime dalyvavęs kaunietis Stasys Janulevičius pasakojo, jog 1945 metais Pergalės dieną sutiko būdamas sužeistas.

„Buvau eilinis kareivis. Pavasarį, paaiškėjus, kad japonai neatakuos, mus iš Tolimųjų Rytų permetė į Vakarų Europą – šturmavome Berlyną. Tankų jau beveik neturėjo nei vokiečiai, nei rusai, tad mes, pėstininkai, buvome pagrindinė smogiamoji jėga. Rytą, po ilgo naktinio žygio, atakavome. Puolimo metu man į šlaunį įsmigo stambi skeveldra. Atsidūriau ligoninėje. Čia po kurio laiko ir sužinojau, kad fašistinė Vokietija kapituliavo“, – portalui 1kaunodiena.lt sakė S.Janulevičius.

Paklaustas, kaip sekasi kasdienybėje, 86 metų veteranas sakė, jog neypatingai: neseniai palaidojo žmoną. Daug mačiusio vyro akys sudrėko. Nelinksmas mintis išsklaidė jam ranką paspaudęs ir su švente pasveikinęs kitas veteranas. Tarp vyrų užsimezgė pokalbis apie Berlyno šturmą: veteranai minėjo mūšių vietas, armijos judėjimo maršrutus, žuvusių ir dar tebegyvanančių frontininkų pavardes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

garbina komunistine santvarka

garbina komunistine santvarka portretas
Koia zala padare nacistine vokietija ir fasizmas? o kokia zala dare ir tebedaro komunismas? putino smegenyse nesusiveda? kuo skyresi raudonoji armija ir nacistine armija? niekuo, ir tie ir tiek tokie patys zudikai, kurie veze ir zude zmones, nematau ko svesti nes abi santvarkos visiskai vienodos, tik kazkodel rusija kaip niekur nieko ir toliau garbina komunistine santvarka, nors is esmes Stalinas buvo ne ka geresnis uz Hitleri, du draugeliai buvo nepasidalino tai kariavo, o niekas nieko nevadavo, todel geruju sioje vietoje nera, ir matant tokius vaizdus Maskvoje norisi tik apgailestauti kad pasaulis nejuda is vietos ir niekas nesikeicia, komunizmas klesti

Olga

Olga portretas
man 21 :)

...

... portretas
o man geguzes 9 svente :) todel sveikinu visus svenciancius . didelis aciu veteranams , stiprios jiems sveikatos.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių