Pergalės dieną Kaune vis dar plevėsuoja Georgijaus juostelės

Aukštųjų Šančių karių kapinėse Pergalės dieną paminėjo Antrojo Pasaulinio karo veteranai ir jų artimieji. Tradicijos nesikeičia, daugelio atėjusių žmonių atlapuose buvo įsegtos Georgijaus juostelės.

Gegužės 9-ąją Vakarų valstybės mini Europos dieną, tačiau Rusijoje minima Pergalės diena, kuri pažymi laimėjimą prieš nacistinę Vokietiją. Kasmet į Šančių karių kapines suguža Antrojo Pasaulinio karo veteranai, jų vaikai ir anūkai. Ne išimtis ir šiais metais, tačiau, kaip patys veteranai pripažįsta, kasmet gretos retėja. Tikrų veteranų lieka vis mažiau.

Prie kareivio kapo gėles padėję kauniečiai tikino, kad nieko blogo nemato, kad mini tokią pat dieną, kaip švenčiama Rusijoje. Anot minėjime sutiktų veteranų, čia jie ateina pagerbti per karą žuvusių kolegų.

„Atėjome, prisiminėme draugus, kovojusius prieš nacius. Tuomet juk visus į armiją kvietė, negalėjai prieštarauti“, – sakė lazdele besiremiantis vyras, kuris būtinai norėjo įsimažinti prie nežinomo kario paminklo.

Kitas Pergalės dienos minėjimo dalyvis tikino, kad kasmet į Aukštųjų Šančių karių kapines ateina tie patys žmonės, visi vieni kitus pažįsta, tad tai yra proga pabendrauti. Gėles padėję vyrai sakė, kad norisi tokią dieną prisiminti ilgiau, todėl atsinešė fotoaparatus. Jaunesniosios kartos atstovai tikino, kad nuotraukas talpins ir socialiniuose tinkluose.

Kaip įprasta, daugelio Pergalės dienos minėjimo dalyvių atlapuose plevėsavo juodais ir oranžiniais dryžiais papuoštos Georgijaus juostelės. Jos simbolizuoja kautynes ir karių narsą mūšio lauke. Tokios juostelės Rusijos imperijoje buvo segamos kaip ordinai už nuopelnus kare. O Lietuvos Respublikos Seime vėl svarstoma šias juosteles uždrausti, nes jos siejamos su okupacijos metais.

„Mano senelis kariavo prieš nacius, buvo patyręs karys, todėl čia ir esu. Juostelę įsisegiau kaip senelio atminimą“, – kalbėjo taip pat gėlių į karių kapines atnešęs pusamžis vyras.

Be Antrojo Pasaulinio karo veteranų gėles Kaune padėjo ir Rusijos bei Baltarusijos diplomatai. Pergalės dieną prie Sovietų Sąjungos didvyrių gėlių krepšelį padėjo ir Afganistano karo veteranai. Įprastai šioje šventėje būdavo ir buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas, tačiau šiemet jis „Kauno dienai“ sakė, kad serga, todėl į Šančius atvykti negalėjo, tačiau jis patikino, kad per televiziją žiūri paradą iš Maskvos.

Karių kapinėse Kaune palaidota penkiolika Tarybų Sąjungos didvyrių. Šiemet minimos 73-osios Pergalės dienos metinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o juos isrenka

o juos isrenka portretas
psichiniai beretnykai...

Psihiatras

Psihiatras portretas
Baisu kai prie valdzios ateina psihiniai ligoniai.

vidmantas

vidmantas portretas
paklausius ka tie seimunai siulo ir juokinga ir verkti norisi .atrodo kad nera kitu ,svarbesniu reikalu kaiptik juostelias uzdrauti.elgiasi diktatoriskai ,to negalima to neziuret to nelausyt ,Zmogus pats pasirinks ka jam daryti .PRIEVARTA MIELAS NEBUSI
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių