Pažangus valgiaraštis: iniciatyvos imasi tėvai

Masiniai valdininkų reidai į švietimo ugdymo įstaigas pagerins maisto kokybę ar viskas greitai užsimirš? Kaune iniciatyvos ėmėsi pačios bendruomenės ir Lietuvos tėvų forumas (LTF).

Kritiški atsiliepimai

Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertų komanda jau ne pirmą savaitę vertina maistą šalies ugdymo įstaigose.

"Šia akcija siekiame ne tikrinti bei bausti, bet gerinti mokinių maitinimo sąlygas ir skatinti mokyklų administracijas bendradarbiauti su mitybos specialistais, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais. Darželiuose ir bendrojo ugdymo įstaigose mokosi apie 430 tūkst. Lietuvos vaikų, kurių dauguma šiose įstaigose ir maitinasi. Girdime daug kritiškų mokinių ir jų tėvų pastabų dėl maisto vertingumo bei kokybės. Nesveiko, beverčio maisto tikrai neturėtų būti mokyklų valgyklose, juolab ant darželinukų stalo", – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Neretai susiduriama su mitu, kad sveikas maistas negali būti skanus. Tai jau ne pirmus metus palaipsniui bando paneigti LTF ir kelių Kauno vaikų darželių bendruomenės.

Paragavo patys

Pastaruosius kelerius metus kelią vis sparčiau skinasi sveikos gyvensenos ir sveikatą tausojančios mitybos iniciatyvos. Diskutuojant ypač apie vaikų mitybos ypatumus, specialistams dažnai tenka paneigti, kad sveikatą tausojantis ir skanus maistas yra du skirtingi dalykai.

Kad šis teiginys tikrai mitas, galėjo įsitikinti Kauno vaikų lopšelio-darželio "Žvangutis" bendruomenė.

Naujojo meniu degustacijos metu šį darželį lankančių vaikų tėvai neblogai nutuokė, kas jų laukia, tačiau viena – apie maistą, pažangias jo gamybos technologijas ir būdus, receptus klausyti bei kalbėtis, visai kas kita – išbandyti pačiam.

Rengiant naujuosius valgiaraščius darželio bendruomenei buvo rengiami susitikimai su mitybos specialiste, maisto technologe, dietiste.

Tėvai, numatytą degustacijos dieną po darbų atskubėję į darželį, galėjo apžiūrėti ir paragauti įvairių patiekalų: salotų, apkepų, desertų, šviežių vaisių kokteilių. Pamatyti, kaip serviruojamas vaikų pietų stalas.

Ant stalų buvo išdėlioti indai su gardžiai atrodančiais morkų apkepu su varške, varškės (9 proc.) apkepu su sorų kruopomis, grikių blyneliais su morkomis, salierais, orkaitėje keptais kiaulienos kukuliais su burokėliais, orkaitėje keptais kalakutienos filė maltinukais su varške ir cukinija, orkaitėje garuose keptomis šakninėmis daržovės su saulėgrąžomis, bulvių koše su brokoliais. Prie patiekalų buvo siūloma graikiško jogurto, nesaldinto jogurto, jogurtinio padažo.

Kartą parėjusi iš darželio pasakojo, kad valgė šokoladinį apkepą. Pasirodo, kad taip buvo pavadintas patiekalas iš viso grūdo miltų.

Prašo ir namuose

Skanaudami patiekalus tėvai vienas su kitais dalijosi savo ir vaikų įspūdžiais apie naująjį valgiaraštį bei apskritai apie sveikesnę mitybą ir įpročius.

"Mano vaikas vandenį gerti pradėjo darželyje. Namuose iki tol vandens niekaip neįsiūlydavau", – pasakojo 5,5 metų sūnaus mama Leta Sačilkaitė, akcentavusi, kad įtvirtinant mitybos įpročius labai svarbus ir bendraamžių pavyzdys.

Ji teigė, kad po pastarųjų valgiaraščio pokyčių sūnus namie sakėsi, kad darželyje kitaip maitina. "Iš pradžių sakė, kad nežino, ką valgo. Bet auklėtoja iš anksto buvo perspėjusi, kad reikės laiko, kol pripras, nebūtinai viskas iš karto turi patikti. Taip ir buvo. Priprato ir dabar valgo be problemų. Grįžta pavalgęs", – sakė mama.

Kalbintos mamos pasakojo, kad iš prie naujojo valgiaraščio jau pripratusių vaikų sulaukiančios prašymų pagaminti tokių pat skanių patiekalų kaip darželyje. Pavyzdžiui, tokių pačių skanių kukulių.

Kita kaunietė taip pat džiaugėsi, kad valgiaraštyje padaugėjo daržovių, vaisių, neapdorotų produktų, kad viskas kaip ir anksčiau gaminama vietoje. "Kažkada buvo kalba, kad galbūt reikėtų maistą ruošti centralizuotai, iš karto pasakiau, kad tokiu atveju keisime darželį", – kalbėjo Asta Muznikovė.

"Įspūdžiai tikrai neblogi", – pritarė ir kaunietė Inga, kurios dukra lanko šį darželį. Moteris teigė, kad namuose tenka gerokai pavargti, norint dukrą įkalbėti rinktis sveikatai palankų maistą.

"Darželyje ji valgo noriai. Gal todėl, kad čia moka skaniai pateikti? Kartą parėjusi iš darželio pasakojo, kad valgė šokoladinį apkepą. Pasirodo, kad taip buvo pavadintas patiekalas iš viso grūdo miltų. Namuose ji tikrai nebūtų valgiusi, bet kai darželyje buvo taip skaniai pavadinta..." – kalbėjo Inga.

Teko investuoti į įrangą

Renginyje dalyvavusi "Žvangučio" darželio dietistė Sandra Čepinskienė tėvų buvo apiberta klausimais ir apie vaikų sveiką mitybą, ir apie konkrečių patiekalų gamybos specifiką.

"Stebėjome, kaip vaikai priima naująjį valgiaraštį. Nusprendėme kelis patiekalus koreguoti", – pasakojo S.Čepinskienė.

Paruošti naujuosius valgiaraščius darželio specialistams padėjo maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė, prieš tai dalyvavusi susitikimuose su darželio bendruomene, diskusijose apie sveiką mitybą, atsakiusi į tėvams rūpimus klausimus.

"Viskas vyko palaipsniui. Prie naujų skonių priprasti nelabai paprasta. Tėveliams irgi reikia laiko priprasti prie tokių pokyčių. Norint, kad vaikai lengviau adaptuotųsi, reikėtų koreguoti visos šeimos mitybos įpročius", – kalbėjo S.Čepinskienė.

Geri norai ir pažangus valgiaraštis – dar ne viskas. Būtina ir tam tikra virtuvės įranga. Dalis jos įsigyta už savivaldybės skirtas lėšas, dalis – panaudojant tėvų darželiui skirtų 2 proc. GPM.

Nesveiko, beverčio maisto tikrai neturėtų būti mokyklų valgyklose, juolab ant darželinukų stalo.

Skiriasi dešimtis kartų

"Labai sveika ir skanu. Patiko ir vaisių salotos, kokteiliai, krekeriukai, ir troškintos daržovės su burokėliais, perlinių kruopų košė, o kotletukai, maltinukai – tobuli", – dalijosi įspūdžiais degustacijoje dalyvavęs LTF pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Jis džiaugėsi, kad LTF iniciatyva ugdyti sveikesnės gyvensenos įgūdžius ir įpročius sulaukia vis daugiau palaikymo. Naujų meniu pristatymai jau surengti ir vaikų darželiuose "Etiudas", "Vėrinėlis".

Pasak LTF atstovų, tėvai, norintys, kad ir jų darželiuose atsinaujintų meniu, gali kreiptis į LTF. Šis kartu su vaikų darželių administracija, bendruomene ir specialistais padės teisingai patobulinti meniu.

"Nuo tokių dalykų prasideda visuomenės švietimas ir sąmonėjimas. Nuo pavyzdžio parodymo, pasirinkimo laisvės. Įsakymais, nurodymais iš viršaus niekas nieko neprivers būti protingesnio, sveikesnio. To siekti turi norėti pats žmogus", – kalbėjo LTF pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad visų vaikų darželių valgiaraščiai yra sudaryti pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus normatyvus, kiek vaikai turi gauti kilokalorijų, baltymų ir t.t.

"Bet baltymai gali būti augalinės arba gyvulinės kilmės. Kalorijas galime gauti iš baltų beverčių arba iš viso grūdo miltų. Svarbu, kad gautume ne mistines kalorijas, baltymus. Būtina valgyti sveikatą tausojančius patiekalus, pagamintus iš sveikatai palankių produktų", – sakė tėvų atstovas ir pridūrė, kad tai yra mitas, jog norint sveikai maitintis reikia labai daug lėšų – produktai gali būti tie patys, bet skirtingai iš jų pagaminus, vertė ir nauda organizmui gali labai smarkiai skirtis.

Pasak D.Trečiakausko, kol kas pažangių valgiaraščių ir maisto gamybos technologijų pritaikymas Kauno darželiuose nėra masinis reiškinys, tačiau anot jo, kauniečių vaikai maitinami daug geriau nei mažieji vilniečiai.

"LTF su Visuomenės sveikatos centru pastaruosius kelerius metus atliko maisto darželiuose kokybinius tyrimus. Maisto kokybė Kauno ir Vilniaus darželiuose skiriasi dešimtis kartų", – teigė D.Trečiakauskas. Anot jo, Kaunas laimėjęs pasirinkęs necentralizuotą maisto produktų tiekimą darželiams, nes Vilniuje pasirinktas centralizuotas maisto produktų tiekimo būdas, kaip teigė, dėl esamų spragų ir viešojo pirkimo konkursą laimėjusių tiekėjų požiūrio labai neigiamai paveikė galutinį rezultatą.

Rečiau ir trumpiau serga

D.Trečiakauskas užsiminė, kad šiame lopšelyje-darželyje, palyginti su kitais, rečiau ir trumpiau serga vaikai. Lopšelio-darželio  "Žvangutis" direktorė Rasa Šniaukienė tai patvirtino, tačiau nesiėmė tvirtinti, kad taip yra būtent dėl pažangesnių valgiaraščių.

Ji mano, kad prie to prisidėjo ir darželyje praktikuojama lauko pedagogika, kai daug laiko vaikai leidžia lauke. Užsiėmimų vaikams lauke randama net ir šalčiui gerokai paspaudus, jau nekalbant apie gerokai malonesnius orus.

Darželio teritorija apšviesta, įrengtos krepšinio, futbolo aikštelės. Lauke ir žaidžiama, ir sportuojama, vyksta kasdienės mankštos.

Šį lopšelį-darželį lanko 254 vaikai, jame dirba 25 pedagogai. Vaikų maitinimu rūpinasi keturi darbuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viskas ok, tik kam reikalingi TUOSE

Viskas ok, tik kam reikalingi TUOSE  portretas
Darzeliuise, kuriuose valgiarascio sudarymo paslauga perkama, etatiniai dietistai? Reikia patarimo, perki paslauga, o ne 12 atlyginimu su mokescisis per metus moki...

Išvada aiški

Išvada aiški portretas
Maistas tinkamas ir skanus. Kitaip nebus.

taudre

taudre portretas
Na, baikit cia fantazuoti: darzelyje vaikas per diena maitinamas uz 1,99 euro kur pietus yra 1 euras o kiti du maitinimai po 45-50 ct ka dar gali neideti i vaisius su jogurtu? jei ten dalis obuolio ir kriauses ar gal kokia uogyte. ....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių