Pažangiausios naujovės – absoliučiai visiems pacientams

  • Teksto dydis:

Respublikinės Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinika, kurioje dirba visų sričių specialistai, pacientams siūlo dar daugiau: paslaugas, grįstas naujausiomis technologijomis.

Diagnozavo pragulą

Gydytoja otorinolaringologė Aušrė Saladžinskienė netveria džiaugsmu: ji turi medicinos įrangą, kokios laukė 25 metus.

Tiek laiko Respublikinėje Kauno ligoninėje dirbanti medikė šiandien didžiuojasi, galėdama pacientus apžiūrėti ir ištirti moderniausiu otomikroskopu, endoskopu, netgi sieros kamščius slaugytoja gali pašalinti naudojantis naujausiomis technologijomis.

Šviesus, jaukus kabinetas, patogi kėdė pacientui ir daugybė aparatūros. Toks vaizdas pasitinka įėjus į ligoninės Konsultacijų poliklinikos Ausų, nosies ir gerklės ligų kabinetą, trumpai vadinamą LOR.

"Šiuolaikiškas, pacientų lengvai toleruojamas tyrimas endoskopu skirtas nosiai, nosiaryklei, ryklei, gerkloms apžiūrėti. Mums tai labai informatyvu, ir net pacientui tai, ką matome, galime parodyti monitoriaus ekrane ir pakomentuoti", – aiškina gydytoja A.Saladžinskienė.

Ji jau patyrė, kada gali pamatyti tai, ko nemato kolegos, neturėdami tokios aparatūros.

Štai neseniai buvo atėjęs vyras, kuris, pasveikęs po širdies operacijos, liko užkimęs.

"Įvedus naująjį endoskopą paaiškėjo, kad nuo intubacinio vamzdelio, kuris pacientui po operacijos dar ilgai buvo reikalingas, susiformavo granuliacija – kitaip tariant, pragula, ant balso stygų klostės", – užkimimo priežastį atrado gydytoja A.Saladžinskienė.

Nuo slogos iki refliukso

Norint pasikonsultuoti pas šią gydytoją ar bet kurį jos kolegą, tereikia šeimos gydytojo siuntimo ir užsiregistruoti Konsultacijų poliklinikos telefonu ar internetu.

Pas specialistus šeimos gydytojai savo pacientus siunčia, kai liga – sunkesnė nei sloga. "Ateina ir dėl slogos, nes, kai nepasveikstama per savaitę ir ji tampa lėtinė, gali būti, kad sloguojama dėl alergijos, nosies ir nosiaryklės anatominių pakitimų ar kitų sunkių patologijų", – perspėja gydytoja A.Saladžinskienė.

Šeimos gydytojai otorinolaringologams siunčia pacientus ir dėl ilgalaikio sauso dirginančio kosulio, svetimkūnio ar maisto kąsnio jausmo gerklėje, kai ligonis negali atsikosėti. Tokiu atveju gydytoja A.Saladžinskienė, ištyrusi pacientą dėl savo srities ligų ir jų neradusi, neretai pagrįstai įtaria refliuksą ir ligoniui pataria, kaip maitintis, kokioje padėtyje miegoti, kol jis bus pakonsultuotas gastroenterologo. Vadinasi, gydytoja A.Saladžinskienė – plataus profilio specialistė? Medikė tik nusijuokia ir patvirtina, kad galvos skausmu besiskundžiantiems pacientams neretai nustato sinusitą. Jis taip pat lengvai pamatomas naująja diagnostine aparatūra.

O kaip dėl paprasčiausių sieros kamščių? Gydytoja perspėja: šiukštu nevalyti ausų krapštukais. Sieros kamščiams plauti čia – taip pat naujausias aparatas: iškart teka pašildytas vanduo, speciali vonelė, siurbliukas. Nereikia jokių švirkštų. Kamščiai susidaro, jei liaukos gamina didesnį sieros kiekį.

Akys, vokai, antakiai

"Daugybė žmonių mano, kad užkritę akių vokai – tai estetinė problema, kurios sprendimas galimas tik plačiai atvėrus piniginę brangioms kosmetikos priemonėms bei procedūroms. Tačiau pirmiausia vertėtų kreiptis į akių ligų gydytoją. Jis įvertins, ar tai nėra ir funkcinė problema, kurios gydymas net gali būti kompensuojamas ligonių kasų", – pataria Respublikinės Kauno ligoninės gydytoja oftalmologė Viktorija Slavinskytė.

Žmonėms, kurių vokai užkritę, dažnai sunku skaityti, žiūrėti televizorių, greitai pavargsta akys. Odos perteklius gali būti toks didelis, kad odos klostės dengia vyzdžio kraštą, dėl to mažėja regėjimo laukas, kyla ir daugiau problemų. Jas profesionaliai sprendžia Respublikinės Kauno ligoninės gydytojai oftalmologai.

Kartais užkrenta ne tik vokai, bet ir antakiai. Ši problema dažniau vargina vyrus. Operacijos metu antakiai pakeliami, jei reikia, atliekama ir vokų plastinė operacija. Gydytoja V.Slavinskytė pabrėžia, kad operacijos metu galima pašalinti ne tik bėgant metams atsiradusius vokų pokyčius, geltonas dėmes, išaugėles vokų perteklinėje odoje, bet ir įgimtus defektus.

Konsultacijos dėl kataraktos ir kitų akių ligų, jų gydymas – įprasti, kasdieniai patyrusių Respublikinės Kauno ligoninės gydytojų oftalmologų darbo metodai, kuriuos jie profesionaliai taiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių