Pažaislio muzikos festivaliui – nušvitęs dangus

Nors pastarųjų dienų orai Pažaislio muzikos festivalio rengėjus baugino, vis dėlto į XXVII-osios klasikinės muzikos šventės pradedamąjį koncertą susirinko daugybė klausytojų.

„Visi ištikimieji mūsų festivalio gerbėjai tikrai čia, jų taip lengvai neišgąsdinsi“, - džiaugėsi festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta.

Klausytojus šildė muzika

Dar išvakarėse J.Krėpšta sakė, kad dėl orų telikę tik melstis ir tikėti, jog tikruosius festivalio gerbėjus vėsa ir lietus neturėtų išbaidyti. „Juk gyvename Lietuvoje, kažkiek jau pripratę prie savojo klimato“, - optimizmo neprarado vienas festivalio rengėjų.

Sekmadienio pavakarę dangus nusigiedrijo, klausytojams reikėjo tik šilčiau apsirengti, vienas kitas atvažiavo su termose garuojančia arbata, sielą tikėdamiesi sušildyti dieviškos muzikos garsais.

„Manau, kad Pažaislio muzikos festivalis laikytinas deimantu mūsų kultūros karūnoje, - susirinkusiuosius pasveikino Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas, - jis įkvepia vilties, džiaugsmo ir optimizmo, o pasidomėjus kiek erdvių jis apima, galima teigti, kad tai visos Lietuvos festivalis“.

Pašmaikštavęs, kad svečiams priklausė atvežti gerą orą ir, regis, tai pavykę, kultūros ministras žmonių paklausė, ar yra klausytojų, kurie į šią šventę atvyko jau septynioliktą kartą. Pakilus rankų miškui teliko tik jiems paploti.

„Už nušvitusį dangų dėkoju svečiams ir labiausiai – seserims kazimierietėms, - sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, - džiaugiuosi, kad festivalis vyksta jau septynioliktą kartą – tai ir kokybės ženklas, ir viena iš miesto vizitinių kortelių“.

Atgaiva širdžiai

Kasmet nuo 1996 metų organizuojamas Pažaislio muzikos festivalis yra vienas iškiliausių Lietuvos kultūros reiškinių. Festivalio tikslas – populiarinti klasikinę muziką, pagyvinti Lietuvos kultūrinį gyvenimą vasaros metu, pristatyti Lietuvos ir kitų pasaulio šalių profesionalius muzikinius kolektyvus, solistus, dirigentus, skatinti tarptautinį dialogą ir kultūrinį bendradarbiavimą.

Galima teigti, kad kauniečiai ir miesto svečiai be Pažaislio muzikos festivalio jau sunkiai įsivaizduoja vasarą mieste.

„Man tai atgaiva širdžiai ir sielai, - laukdama pradedamojo festivalio koncerto savo mintimis pasidalijo kaunietė Aldona, į koncertą su vaikaite Gabriele atvažiavusi iš Šilainių mikrorajono, - kiekvienais metais laukiu Pažaislio, atidžiai studijuoju programą ir visada randu koncertų, kurie mane nudžiugina. Štai jau trejus metus į pirmąjį festivalio koncertą atvažiuoju su anūke.“

Klasikinės muzikos festivalio renginiai prieinami visiems gyventojų sluoksniams, daugelyje bažnyčių vyksta nemokami koncertai (šiųmečiame festivalyje 13 nemokamų koncertų). Greta geriausių Lietuvos kolektyvų, solistų, koncertuoja atlikėjai iš viso pasaulio.

Dėmesys pradedamajam koncertui

Neatsitiktinai pradedamojo koncerto pirmasis kūrinys - italų genijaus Antonio Vivaldi vėlyvojo italų baroko muzikos šedevras „Gloria“.

„Pažaislio vienuolynas - baroko architektūros perlas savotiškai pakužda ir kūrinį, - šypsojosi J.Krėpšta. – Stengiamės, kad pirmasis koncertas būtų turtingas muzikine prasme, jame visada dalyvauja Kauno valstybinis choras, skaičiuojantis jau 43 metus, jo, ir žinoma, maestro Petro Bingelio buvimas lėmė Pažaislio muzikos festivalio atsiradimą“.

Pradedamajame koncerte taip pat skambėjo arijos ir ansambliai iš Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Jacques Offenbach, Paul Abraham operų ir operečių, grojo Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas P.Bingelis), dainavo Lietuvoje ir užsienyje jau išgarsėję solistai: Lilija Gubaidulina (sopranas), Jovita Vaškevičiūtė (mecosopranas), Vaidas Vyšniauskas (tenoras), Liudas Mikalauskas (bosas).

„Po koncerto jaučiamės kaip po mišių, - pakylėti kalbėjo Kačerginėje gyvenantys Danutė ir Vytautas, - būtinai važiuosime į Anupriškes pasiklausyti svajingos Johanno Strausso muzikos prie ežero ir, žinoma, kaip kasmet į šalia esančią Zapyškio bažnyčią“.

Festivalis – visą vasarą

XXVII Pažaislio muzikos festivalyje dalyvaus 3 simfoniniai orkestrai, 2 kameriniai orkestrai, 5 chorai, kuriems diriguos 8 dirigentai iš Lietuvos (Gintaras Rinkevičius, Martynas Staškus, Juozas Domarkas, Petras Bingelis, Modestas Pitrėnas), JAV, Vokietijos ir Rusijos.

Išgirsime 2 kvartetus, 5 ansamblius, dalyvaus apie 100 solistų (dainininkų, aktorių, šokėjų), o atlikėjų sulauksime iš 10 pasaulio šalių.

Koncertai vyks ne tik Kaune, Vilniuje, bet ir Tauragėje, Rietave, Anupriškėse, Birštone, Žiežmariuose, Zapyškyje, Margininkuose, Skaruliuose ir kituose miesteliuose. Kaip visada, festivalio renginiai įsikurs ne tik tradicinėse koncertų salėse, bet kitose erdvėse – bažnyčiose, dvaruose, pilyse, Pociūnų aerodrome, Jachtklube.

Pasak J.Krėpštos, kaip ir kasmet, Pažaislio muzikos festivalio klausytojų laukia staigmena – Paul McCartney oratorija „Ecce cor meum“. Melodinga keturių dalių oratorija orkestrui, berniukų ir suaugusiųjų chorams bei solistei Lietuvoje skambės pirmą kartą, jos premjera vyko JAV, neseniai ji buvo pristatyta Kelne, Vokietijoje.

„Išskirtinis bus ir baigiamasis festivalio koncertas - GALA sarsuela, - sakė J.Krėpšta, - Sarsuela – ispanų nacionalinis muzikinis draminis žanras, artimas operetei, kuriame choriniai, soliniai numeriai kaitaliojasi su šnekamaisiais dialogais ir šokiais“.

Ištraukas iš gražiausio šio žanro opusų klausytojams dovanos Andalūzijos lyrinio teatro tenorų trio.

Baigiamasis festivalio koncertas rugpjūčio 26 d., tačiau iki jo visą vasarą įvairiose erdvėse skambės išsilavinusį klausytoją džiuginanti muzika.


Šiame straipsnyje: Pažaislio muzikos festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

slapi ponai

slapi ponai portretas
Kiek ponu ir kokie...negrazus.

kaunietė

kaunietė portretas
nei Ofenbacho, nei Abrahamo kūrinai tądien neskambėjo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių