Paukščių gripas Kaune tebegąsdina

Prieš mėnesį Kaune žiemojusioms gulbėms nustatytas paukščių gripas. Po to mieste ši liga nustatyta vos keliems paukščiams, tačiau gripo plitimo rizika nesumažėjo.

Dabartinė situacija

Paskelbus apie galimą paukščių gripo protrūkį mieste, Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nuolat tikrina pakrantėse rastus kritusius paukščius. Pranešama, kad naujų paukščių gripo atvejų pasitaikė vos keli. Kauno VMVT viršininko pavaduotojas Linijus Valiuška informavo, kad per mėnesį mieste buvo dar trys atvejai, kai tarnyba tyrė nugaišusias gulbes. Kitų rūšių paukščiams gripo atvejų nenustatyta.

L.Valiuška pasakojo, kad viena negyva gulbė buvo rasta ties Aleksoto tiltu, kita – Nemuno saloje. Šių sparnuočių paukščių gripo tyrimas buvo neigiamas.

"Gali būti, kad gulbės krito nuo kitų ligų arba nuo senatvės, nes tai buvo ne jaunos gulbės. Jos galėjo mirti natūralia mirtimi, joms gripas nenustatytas. Teigiamas paukščių gripo atvejis buvo užfiksuotas kovo 11 d. Tąkart gripu serganti gulbė rasta Nemuno pakrantėje, ties Piliakalnio gatve", – sakė veterinarijos inspektorius.

Rizika išlieka

Kauno VMVT viršininko pavaduotojas L.Valiuška tikino, kad šiuo metu Šančiuose ir prie Kauno hidroelektrinės esančiose lesyklose yra gerokai mažiau gulbių, nei buvo vasario pabaigoje. Paukščiai jau išskrido į kitus vandens telkinius, todėl kartu galėjo pernešti ir paukščių gripą.

"Prieš mėnesį Nemune buvo didesnė gulbių koncentracija, o dabar jų gerokai sumažėję. Paukščiai ruošiasi perėjimo laikotarpiui, tad ieško ramios ir saugios vietos. Tai padidina riziką gripą pernešti per visą Lietuvą, – kalbėjo veterinarijos inspektorius. – Yra septynių dienų inkubacinis periodas. Jei gulbė per tą laiką neužsikrėtė, tikėtina, kad jos sveikos iš Kauno išskrido. Bet čia kaip loterija."

Specialistas tikino, kad patikrinti sveikus paukščius, ar jie serga gripu, yra praktiškai neįmanoma, nes yra sudėtinga sugauti, todėl tikrinamos tik jau kritusios gulbės. Taip padidėja rizika, kad gripas išplis ir ligos protrūkiai prasidės kituose Lietuvos miestuose.

Paukščiai ruošiasi perėjimo laikotarpiui, tad ieško ramios ir saugios vietos. Tai padidina riziką gripą pernešti per visą Lietuvą.

Pirmas kartas

Portalas kauno.diena.lt primena, kad vasario 27 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute šešioms Kaune prie Nemuno rastoms nugaišusioms gulbėms nebylėms patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8.

Tokio tipo virusas Lietuvos istorijoje nustatytas pirmą kartą. Apie pastebėtą leisgyvę gulbę Nemuno pakrantėje tuomet pranešė ten vaikščiojęs pilietis. Šioje vietovėje gausiai būriuojasi vandens paukščiai, gyventojai lesina gulbes. Veterinarijos specialistams atvykus į nurodytą vietą, šalia kritusios gulbės rastos dar penkios gulbių gaišenos.

Specialistai perspėja, jog grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Atlikus tyrimus, visiems šešiems į laboratoriją pristatytiems paukščiams patvirtintas paukščių gripas.

Mėnesio pradžioje siekiant užkirsti paukščių gripo plitimą Kaune, buvo sušaukta ir ekstremalių situacijų komisija. Ji ragino miestiečius vengti paukščių lesinimo vietų. Paukščių gripas nėra pavojingas žmonėms, tačiau žmonės gali prisidėti prie ligos plitimo mastų. Specialistai aiškino, kad gripo užkratas gali būti perneštas į kitas teritorijas, kai prie batų padų prilimpa paukščių išmatos. Todėl palesinus gulbes rekomenduojama pasikeisti ar išdezinfekuoti avalynę, kad taip gripas nebūtų pernešamas toliau.


Šiame straipsnyje: paukščių gripasgulbės

NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
Velnias juos griebtų tuos etatinius maitintojus. Žiemą ir vasarą

...

... portretas
... o tas etatines lesintojas teist reikia.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių