Patvinusi Neris patikrino kauniečių budrumą

Neries pakrantėje ties Kaunu įsikūrę gyventojai gali lengviau atsikvėpti – nors ugniagesių gelbėtojų prognozė dėl trečiadienio paryčiais prasidėsiančio ledonešio išsipildė, šį kartą Neris plukdo ledus į Nemuną, neapsemdama nė vienos pakaunės gyvenvietės.

Kaip jau rašyta, skambinti aliarmo varpais dėl artėjančio potvynio imta antradienį pastebėjus pavojingą ledų sangrūdą Neryje ties Jonavos rajono Batėgalos kaimu. Kasmet apsemiami šio rajono Dumsių seniūnijos sodai ir šiemet buvo užlieti. O artėjant nakčiai sinoptikai pranašavo lietų, ne šaltuką.

Pasak Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Garliavos komandos, kuruojančios Kauno rajoną, viršininko pavaduotojo Arnoldo Zoko, pernakt budėję kolegos pastebėjo, kad ledai pajudėjo trečiadienį, apie pusę aštuonių ryto. Tai lėmė vandens lygio pakilimą Neryje ties Kaunu vietomis iki vieno metro.

Laimė, prasidėjęs ledonešis nesutiko savo kelyje jokių kliūčių – nesusidarė ledų sangrūdos nei ties Radikiais, nei ties kitomis pavojingomis vietomis.

Vis dėlto vietiniai gyventojai uoliai vykdė visus ugniagesių gelbėtojų nurodymus, kaip sumažinti galimos nelaimės padarinius. Dauguma paliko nakčiai aukštesnėse vietose automobilius bei susikėlė aukščiau daiktus. Ne vienas ir nemiegojo pernakt, budėdamas kartu su ugniagesiais gelbėtojais.

Apie 9.30 val. A.Zokas konstatavo, kad Neries potvynio pavojus pakaunės gyvenvietėms jau praėjo.

„Šįkart upę sukaustęs ledas buvo nepakankamo storio“, – tokią pagrindinę priežastį, kodėl pavyko išvengti viską savo kelyje griaunančios stichijos siautėjimo, įvardijo Garliavos komandos viršininko pavaduotojas.

Tačiau po gero pusvalandžio paaiškėjo, kad ledonešis dar nusprendė parodyti savo charakterį Apie 10 val. dalis žemyn upe nešamų ledų sustojo tarp Kleboniškio ir Varnių tilto. Ir tai, A.Zoko duomenimis, pakėlė vandens lygį Neryje ties Saliais, kur taip pat įsikūrusios kelios sodininkų bendrijos, iki maždaug pusantro metro. Tačiau tuo vandens kilimas ir baigėsi.

A.Zoko patikinimu, ši ledų sangrūda pakaunės sodininkų bendrijų gyventojams grėsmės nebekelia. Nepavojinga ji ir Kaunui, turinčiam aukštus upės krantus, dėl to grėsmės nebūtų, jeigu vandens lygis Neryje dar pakiltų apie vieną metrą. Be to, ugniagesių gelbėtojų teigimu, vanduo po tarp tiltų sustojusiais ledais teka.  


Šiame straipsnyje: Nerispotvynisledonešis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas  portretas
Gi nuotraukoje matosi, sangruda prie tilto. Nors jau apie 18val kamstis buvo pramustas.

Lapiu gyvengtojas.

Lapiu gyvengtojas. portretas
Tik ka gryzome is Kauno.Teisingai Jurga raso.Ledai uz Radikiu susigrudo ir ne krust.

ohoho

ohoho portretas
Kazkoks ziauriai optimistinis straipsnis... Man is savo kiemo perspektyvos matant ziauriai pakilusi vandeni toks optimizmas atrodo, kaip kazkokia kvailyste. Nuvaziuokit prie upes pamatysit kaip ziauriai atrodo - tai nera buve nuo 2010 metu!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių