Paštuvos tikintieji turės naujus maldos namus

  • Teksto dydis:

Kauno rajono Paštuvos šv.Barboros parapijos klebonas Virgilijus Dudonis tikisi, kad šių metų vasarą bus galima švęsti naujos bažnyčios įkurtuves.

Kauno rajono Paštuvos šv.Barboros parapijos klebonas Virgilijus Dudonis tikisi, kad šių metų vasarą bus galima švęsti naujos bažnyčios įkurtuves.

Energingas klebonas

Medinę Šv.Barboros bažnyčią prieš trejus metus sudegino psichikos liga sergantis žmogus. Bubių, Kvesų, Paštuvos ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai ėmė rinkti lėšas naujiems maldos namams. Žmonės aukojo ne tik pinigus, bet ir daiktus.

Naujos bažnyčios statyba pajudėjo, kai į parapiją buvo paskirtas energingas klebonas V.Dudonis.

Dvasininkas vadovauja dar dviems parapijoms – Vilkijos ir Seredžiaus, todėl neturi kada ilsėtis. Prieš pusantrų metų pradėjęs globoti ir Paštuvą, V.Dudonis rado parapijiečių suaukotus 140 tūkst. litų. Per trumpą laiką jam pavyko surinkti dar beveik tiek.

Naujoji bažnyčia jau įgauna aiškius kontūrus: sumūrytos sienos, uždengtas stogas, išbetonuotos grindys. Klebonas tvirtino, kad netrukus prasidės pastato šiltinimo darbai, bus statomi langai, klojamos grindys.

Naujoji bažnyčia bus erdvesnė už senąją ir taip pat turės bokštą.

Mero pažadas

Lėšų statyboms užbaigti dar trūksta, tačiau V.Dudonis tiki, kad užsibrėžtą tikslą pavyks pasiekti dar šiemet. "Svarbu, kad to reikia žmonėms. Matau jų tvirtą tikėjimą ir užsidegimą turėti savo maldos namus", – džiaugėsi dvasininkas.

Tikinčiųjų entuziazmu įsitikino ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kartu su kitais savivaldybės darbuotojais apsilankęs Paštuvos parapijos namuose. Pamiškėje įsikūrusiame mediniame pastate renkasi bendruomenė, aukojamos mišios, šarvojami mirusieji, yra nedideli vargonėliai.

V.Makūno patikinimą, kad bažnyčiai statyti trūkstamą pinigų sumą skirs savivaldybė, tikinčiųjų bendruomenė sutiko plojimais.

Daug istorijos pėdsakų

Medinė Šv. Barboros bažnyčia buvo pastatyta 1923 m. Ji buvo liaudiškos architektūros, stačiakampė, vienabokštė.

2012 m. gegužę ją sunaikino psichiškai nesveikas žmogus, sudeginęs ir Kulautuvos maldos namus.

Per gaisrą Šv.Barboros bažnyčioje sudegė keturi kultūros vertybėmis paskelbti paveikslai. Vertingiausias jų – XIX a. pirmojoje pusėje nežinomo dailininko tapyta "Švč. Trejybė".

Išliko tik senoji Paštuvos varpinė, kurios varpo galią atvykusiems svečiams pademonstravo V.Dudonis.

Paštuvos kapinėse palaidota ir įžymių žmonių: Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, finansininkas Jonas Vailokaitis ir jo brolis Juozapas, garsus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinis veikėjas, filantropas Ignotas Karpis, pirmasis savo valdose panaikinęs baudžiavą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių