Paskelbtas konkursas Steigiamojo Seimo aikštei tvarkyti

Kauno savivaldybė paskelbė projekto konkursą Steigiamojo Seimo aikštės sutvarkymui ir 1863 metų sukilėlių vado Antano Mackevičiaus paminklui pastatyti.

Pasiūlymai miesto savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriui turi būti pateikti iki lapkričio 15-osios.

Pirmosios vietos laimėtojui bus skirta 15 tūkst. litų, antrosios – 10 tūkst., trečiosios – 5 tūkst. litų premijos.

Skelbdama naują konkursą, savivaldybė teigia siekianti sutvarkyti Steigiamojo Seimo aikštę, įamžinant joje kunigo, vieno iš 1863 metų sukilimo Lietuvoje vadų, atminimą.

Aikštės tarp Gimnazijos, Šv. Gertrūdos, J.Jablonskio gatvių ir Kauno Maironio universitetinės gimnazijos sklypo pavadinimą lėmė tai, jog šalia esančiame gimnazijos pastate 1920-1922 metais dirbo Steigiamasis Seimas.

Šioje Senamiesčio dalyje nuo XIX amžiaus iki 1976 metų buvo turgus, panaikintas dėl tuometinių N.Gogolio ir K.Požėlos gatvių rekonstrukcijos.

Turgaus vietoje pagal 1977 metais parengtą projektą buvo suformuota aikštė su dviem akcentais – fontanu ir paminkliniu biustu. Aikštė 1988-1990 metais vadinta F.Dzeržinskio vardu. 1990-aisiais nugriovus aikštės šiaurinėje dalyje stovėjusį revoliucionieriaus paminklinį biustą, erdvė joje liko tuščia.

„Aikštė, nepaisant veikiančio fontano, yra negyva, visuomenės mažai lankoma“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Anot savivaldybės, manoma, kad Steigiamojo Seimo aikštei daugiau idėjinės prasmės galėtų suteikti paminklas pirmajam tautinės valstybės sukūrimo mintį iškėlusiam A.Mackevičiui, kurią praktiškai pradėjo įgyvendinti Lietuvos Steigiamasis Seimas.

Vieta A.Mackevičiaus paminklui renkama nebe pirmą kartą. Pernai įvykusio A.Mackevičiaus paminklo Rotušės aikštėje ir jos prieigose idėjos parinkimo konkurso nugalėtojų projekto realizavimui pasirinktoje vietoje nepritarė Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis padalinys.


Šiame straipsnyje: aikštėtvarkymaspaminklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

qaw

qaw portretas
Galėtų bent jau savaitgaliais vėl būti turgelis.

ir dar

ir dar portretas
zmones sugriztu i sita aukste, jei aplink ja butu sutvarkyti pastatai. dabar baisu net akis pakelti, o tai juk vienos pagrindiniu kauno gatviu...

Gyventoja

Gyventoja portretas
O kodėl neatsimenama , kad Vadinamoj turgaus aikštėje buvo kazokų arklidės? Aikštė turi savo istoriją, tai kodėl gi neprisimint ir kitų jos gyvenimo akcentų?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių