Pasiligojęs artimasis – išbandymas dirbantiesiems

Pamirštas virdulys ant viryklės ir nuolatinis nerimas – slaugančiojo artimą, sergantį senatvinėmis ligomis, kasdienybė. Vieno tokio žmogaus palikti nebegalima, tačiau ieškant pagalbos atsiveria kliūčių ruožas.

Pribloškė eilės

Kauniečių tetai gruodį sueis 88-eri. Parkinsonas progresuoja, atsinaujino onkologinė liga. Dar yra kitų kasdienių sveikatos problemų – iškrypęs stuburas, net kelios išvaržos, sutrikęs širdies ritmas ir kiti negalavimai. Artimieji susivokė, kad vienišai Vilniuje gyvenančiai giminaitei nesaugu pačiai tvarkytis. Be to, pati moteris neslepia jaučianti, kad jėgų mažėja.

"Kauno dienai" pasipasakoję, tačiau viešintis nepanorę kauniečiai prisipažįsta nesitikėję, kad dėl senyvo amžiaus žmogaus, kuriam pagal sveikatos indikacijas priklauso ligonių kasų lėšomis apmokama vieta slaugos ligoninėje, susidurs su tokiomis didelėmis problemomis.

Kauno savivaldybės tinklalapyje galima nė neišėjus iš namų užregistruoti artimą į tris profesionalias paslaugas senyviems ligotiems valstybės piliečiams teikiančias slaugos įstaigas. 537 – tokią vietą eilėje į vieną iš trijų Ligonių kasų finansuojamų slaugos namų išvydo garbaus amžiaus tetos artimieji.

Nuo rugsėjo vidurio tikėjęsi tetai užtikrinti profesionalią priežiūrą artimieji suprato, kad nieko nebus. Žmonės neslėpė padarę taip, kaip tikėtina elgiasi daugelis – po kelių dienų ėmė ir užregistravo senolę į visus trejus slaugos namus.

Eilės numeris vilties neįžiebė. Kauno slaugos ligoninėje gautas 543 numeris, Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje – 422 ir 651 eilėje į Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę. "Taip žmogus gali ir nesulaukti savo eilės", – atsiduso teta besirūpinanti giminaitė.

Privatūs panašių paslaugų variantai įkandami ne kiekvienam. Apie 2 tūkst. eurų – tiek atsieitų mėnuo privačioje ligoninėje, profesionalių slaugytojų į namus įkainiai ne ką mažesni. Galėdamas susimokėti galbūt vietą rastum greičiau ir valstybinėje slaugos ligoninėje, tačiau tai kainuotų vidutiniškai 30 eurų dienai.

Giminaičiai apskaičiavo, kad jų atveju tai kainuotų apytikriai 1 tūkst. eurų mėnesiui. Ant kitos slaugos kainų svarstyklių pusės artimieji padėjo tetos pensiją ir valstybės numatomus pinigus už slaugą. Kauniečiai, suskaičiavę 88-erių tetos pajamas, šiaip taip išspaudžia 600 eurų.

Ligoninė – ne visiems

Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus duomenimis, Kauno slaugos ligoninėse yra 345 vietos, dar 246 Respublikinėje ligoninėje, pavaldžioje Sveikatos ministerijai. Pernai Kauno slaugos ligoninių paslaugomis pasinaudojo 1500 pacientų. Sveikatos apsaugos vyriausioji specialistė, atliekanti skyriaus vedėjos pareigas Renata Kudukytė-Gasperė sutiko – tokių eilių neturėtų būti.

R.Kudukytė-Gasperė sutinka, kad eilių į slaugos ligonines neturėtų būti. (Eitvydo Kinaičo nuotr.)

Vasaros metu Sveikatos apsaugos skyriaus specialistai atliko eilių analizę – per kiek laiko ligoninių specialistai susisiekia su žmogumi, kuriam jau atsiranda vieta. Esą ne taip ir baisiai atrodo – 2–3 mėn. Kauno miesto gyventojams yra sudaryta galimybė pasinaudoti aplinkinių rajonų slaugos ligoninių paslaugomis. Pasak vedėjos, ten gerokai paprasčiau patekti, tačiau suprantamas artimųjų noras, kad ligonis gulėtų tame pačiame mieste, kuriame jie gyvena ir dirba, kad pagal galimybes būtų paprasčiau aplankyti.

"Ką parodė praėjusių metų analizė? Iš visų pernai ligoninėse gulėjusių žmonių daugiau nei 400 galėjo būti slaugomi namuose. Tai nereiškia, kad tie 400 buvo sveiki. Medicininės jų sveikatos indikacijos atitinka ligoninės paciento kategoriją, tačiau jiems reikalingas medicinines paslaugas tikrai buvo galima suteikti ir jų namuose", – analize rėmėsi R.Kudukytė-Gasperė.

Pasak vedėjos, yra puikus tinklas, tik gal dar mažai žinomas – socialinė pagalba į namus. Šį darbą atliekantys žmonės ateina ir padeda pasirūpinti buitimi. Yra dienos socialinė globa, į kurią įeina ir slaugytojas ir visa specialistų komanda.

Net ir siūlydama alternatyvą slaugos ligoninei, vedėja sutinka, kad dėmesio, pagalbos, galimybių garbaus amžiaus, ligotus artimuosius prižiūrintiems darbingo amžiaus žmonėms ne tik mūsų mieste, bet ir visoje šalyje trūksta.

Kauno savivaldybė šioje srityje turi planų. Šiuo metu svarstoma įkurti 100–250 vietų slaugos ligoninės padalinį, plėsti medicininių paslaugų namuose tarnybą Kauno miesto poliklinikoje, integruotų sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų tinklą Kaune. Taip pat planuojama, kad prie neįgaliųjų ir senyvo amžiaus asmenų slaugos ir priežiūros namuose prisidėtų nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės nariai. Norima siekti kuo ilgiau užtikrinti sąlygas gyventi priimtinoje namų aplinkoje ir tik neišvengiamoje situacijoje hospitalizuoti garbaus amžiaus asmenį į slaugos ligoninę ar socialinės globos namus, kitaip senelių namus.

Problemos prielaida

Sveikatos priežiūros skyriaus vykdytos analizės atskleidė ir kitą šios nemalonios situacijos pusę. "Eilės susidaro, nes visi registruojasi į tris ligonines, tikėdamiesi patekti į vieną iš jų. Pikas prasideda rugsėjo mėnesį ir tęsiasi iki gruodžio, su išskaičiavimu, kad gruodį baigsis 120 dienų kompensuojamas periodas, o nuo naujų metų prasidės jau naujas 120 dienų kompensavimo periodas", – dėstė R.Kudukytė-Gasperė.

Registruodamiesi žmonės nurodo ir pageidaujamą gulėti ligoninėje laiką, tačiau analizė parodė, kad jei vieta atsiranda anksčiau, tarkime, birželį, o žmogus norėjo rugsėjį, dažniausiai atsisako. "Vadinasi, sveikatos būklė nėra tokia kritinė, kad reikėtų gultis į ligoninę, greičiausiai gulamasi dėl kitų priežasčių. Daugelis gyvena soduose ir paaiškina, kad jie dabar atostogauja, o rudenį norėtų grįžti tiesiai į ligoninę. Todėl rudenį ir susidaro spūsčių", – dėstė R.Kudukytė-Gasperė.

Sode gyvenančiam senoliui dažnai padeda šalia jau ne vienus metus gyvenantys kaimynai. Malonu karštą vasaros dieną slėptis po pačio kadaise pasodinta obelimi ir laukti vakaro vėsos. Rudenį, žiemą dažnas senolis užsidaro daugiabučio kambarėlyje ir visas jo gyvenimas lieka vaizdas į daugiabučio kiemą ir televizorius.

"Išlenda ir socialinės tokių žmonių bėdos. Juntamas piktnaudžiavimas šaltuoju metų periodu, kai prasideda didesni mokesčiai, sunkiau pasirūpinti savimi. Bet lyg ir negali vadinti to piktnaudžiavimu, jei žmogus turi gydytojo siuntimą į slaugos ligoninę. Problema ta, kad tie, kuriems būtina slaugos ligoninė, lieka bendroje eilėje su tais, kuriais būtų galima pasirūpinti namuose", – svarstė R.Kudukytė-Gasperė.

Senukų daugės

Įvairūs demografijos tyrimai atskleidžia liūdnas prognozes – darbingo amžiaus žmonių Lietuvoje mažės, o senolių daugės. Kas juos prižiūrės ir slaugys, kad jų senatvė būtų, kaip dabar madinga sakyti, ori?

Jei asmeniui nėra suteikta slauga, jam gali būti teikiama pagalba namuose – tvarkantis buityje, apsiperkant, rūpinantis asmens higiena, taip pat gali būti organizuojamos gydymo paslaugos.

Nors senėjimas yra natūralus procesas, tačiau teigiama, kad pasaulyje dar niekada nebuvo tiek daug senų žmonių, kiek jų yra dabar. Raginama ir primenama, kad valstybės turi būti pasiruošusios įveikti senos visuomenės sukeliamus iššūkius ir užtikrinti jai socialinę paramą bei sveikatos apsaugą.

Slaugos poreikis didėja dar ir dėl to, kad keičiasi žmonių gyvenimo būdas, nebegyvename tokioje patriarchalinėje šeimoje, kai kelios kartos vienas kitą globodavo po vienu stogu. Demografinė situacija keičiasi, visuomenė senėja, jaunimas emigruoja. Žodžiu, visos aplinkybės rodo, kad šiai paslaugai reikia daugiau dėmesio.

Valstybės lygmeniu pastebima, kad Sveikatos priežiūra ir Socialinės paslaugos iš dalies dubliuojasi. Šie Kauno savivaldybės skyriai siekia rasti būdą kuo glaudžiau bendradarbiauti, kad būtų užtikrinta kokybiškesnė paslauga senyvo amžiaus kauniečiams, kurių mieste yra apie 13 tūkst.

Statistikos departamento duomenimis, 100-ui 15–64 metų amžiaus gyventojų Kauno apskrityje tenka 31 išlaikomo amžiaus žmogus. Žinoma, šis skaičius apima ir mažuosius gyventojus, tačiau vertinant anksčiau minimus demografinius pokyčius,100-ui darbingo amžiaus žmonių pensinio žmonių skaičius tik didės.

"Matome šiuos sopulius. Šiuo metu kuriamas mechanizmas, kaip įvertinti realų poreikį slaugos ligoninėse. Dirbame kartu su socialinės rūpybos skyriumi, kad slaugytojas ateitų pas žmogų į namus ir galėtų įvertinti, kiek jam būtina pagalba ligoninėje. Numatome atvejo vadybininką. Tada kreipiamasi į šeimos gydytoją, sudaroma nedidelė komisija, nustatanti, kad žmogui būtina slaugos ligoninė", – būsimu sveikatos priežiūros modeliu dalijosi Sveikatos skyriaus vedėja.

Paslaugų tinklas

Kaip alternatyva slaugos ligoninei plečiamas savivaldybės socialinių paslaugų tinklas svarbus dėl kelių priežasčių. "Vežate numirti", – dažno senolio priekaištas artimiesiems aštriau nei peilis duria į širdį. Socialinio skyriaus organizuojama pagalba padėtų išvengti tokio senolio ir jo darbingo amžiaus artimųjų konflikto.

"Jei asmeniui nėra suteikta slauga, jam gali būti teikiama pagalba namuose – tvarkantis buityje, apsiperkant, rūpinantis asmens higiena, taip pat gali būti organizuojamos gydymo paslaugos. Šias paslaugas teikia socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai", – nuo paprasčiausio varianto pradėjo Socialinio skyriaus vedėjos pavaduotojas Jūratė Putnienė.

Vedėja tęsė, kad žmogui, kuriam nustatyta slauga, gali būti suteikta dienos socialinė globa. "Dabar mes teikiame integralios pagalbos paslaugą – socialinė pagalba ir slaugos pagalba asmens namuose. Šios pagalbos tikslas padėti suaugusiam šeimos nariui, prižiūrinčiam savo sergančius artimuosius, kad galėtų derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus", – dėstė J.Putnienė.

Būtent maitinimo paslauga, asmens higienos, sveikatos priežiūros organizavimas, kineziterapija ir psichologo paslaugos. "Šiuo atveju į namus atvyksta visa komanda: bendrosios praktikos slaugytojas, jo padėjėjas, socialinis darbuotojas ir padėjėjas, kineziterapeutas ir psichologas.

J.Putnienė tikina, kad Kaune nėra likimo valiai paliktų senolių. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Alternatyva ligoninei

Alternatyva slaugos ligoninei gali būti ir trumpalaikė globa. Ši paslauga teikiama globos įstaigoje, visą parą, 6 mėn. per metus. Ši paslauga skirta nuolatinės priežiūros ir slaugos reikalaujančiam asmeniui. Specialistai šią paslaugą dar vadina trumpalaikio atokvėpio paslauga šeimos nariams. Mokslas jau įvardija, kad neretai ligonį slaugančiam artimajam nuo kasdienės įtampos greičiau sutrinka sveikata.

Dalis savivaldybės teikiamų paslaugų mokamos, tačiau skirtingai. Mokėti už teikiamas paslaugas reikia nuo asmens gaunamų pajamų. Jei asmens pajamos yra mažiau nei dvi valstybės remiamos iki 254 eurų – ta paslauga yra nemokama, jei daugiau nei dvi remiamos, bet mažiau nei trys tenka mokėti 4 proc. nuo gaunamų pajamų, jei daugiau nei trys – 20 proc. nuo gaunamų pajamų.

Pagal šiuo metu Kauno savivaldybės vykdomą integralios pagalbos projektą, asmuo moka už socialines paslaugas, o slaugos paslaugos suteikiamos nemokamai. Kai asmeniui yra suteikiama trumpalaikė globa, mokama 80 proc. savo pajamų.

"Paprasčiausias ir tiesiausias kelias – su visais dokumentais kreiptis į seniūnijos socialinį darbuotoją. Jis išaiškins, kokios paslaugos priklauso, kurios mokamos ir kurios suteikiamos nemokamai", – patarė J.Putnienė.

Sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų skyrių atstovės pastebėjo, kad su problema susidūrusiems pirmą kartą šiandienos situacija slaugos ligoninėse šokiruoja. Atslūgus emocijoms lengviau randama išeitis.

Specialistės užtikrino, kad šiandien Kaune nė vienas ligotas senukas nėra paliktas likimo valiai. Net tais atvejais, kai senolis kategoriškai atsisako jam siūlomos pagalbos, skyriaus, seniūnijų atstovai palieka tik iki kito karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgita

Jurgita portretas
Skaitau ir plaukai šiaušiasi. Kodėl savo giminaičių neslaugo ir anapilin neišlygi artimieji? Visi žino, kaip blogai slaugos namuose, bet, nepaisan to, vis tiek ten senolius palieka. jei patiems nereikia, kodėl tikitės, kad svetimi slaugai turėtų rūpestį demonstruoti. Senukus išmeta iš Jų pačių namų, atimdami paskutinę privbilegiją - mirti namie, jei ne tarp artimų, tai bent tarp savo sienų. Bjauriuosi komentarų autoriais.

Livija

Livija portretas
Ir kitose šalyse reikia mokėti pinigėlius už gyvenimą slaugos ar senelių namuose. Kodėl Lt turi būti išimtis.

Alina

Alina portretas
Viskas,ką žadama daryti,atrodo gerai,bet tai tik ateitis,o dabartinė realybė baisi .Mano vieniša kaimynė tolimų giminaičių buvo paguldyta į vieną Kauno slaugos ligoninę.Ten mokėti jai nereikėjo,taip kad ji sutaupė 4 mėn. pensiją.Po to giminaičiai pradėjo rūpintis,kad ji patektų į senelių globos namus.Reikėjo krūvos dokumentų ,ir paaškėjo,kadangi ji turi savo butą,t,y,nekilnojamo turto,prie savo pensijos reiks primokėti dar apie tri šimtus eurų.Badė į privačius namus,ten reikėjo 1500 eurų.Tada giminės išvežė ją į kaimą, kur ji vėliau ir mirė.Štai kokia realybė>
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių