Parodos gatvės grindinio naudą vagys gaudo

Jeigu ne laimingas atsitiktinumas ir kauniečių budrumas, sekmadienio vakarą dalis esą akylai saugomų Parodos gatvės senojo grindinio akmenų būtų išvežta sukiužusiu karučiu ir panaudota nežinia kieno reikmėms.

Vykdė kažkieno užsakymą?

„Apie pusę septynių vakaro važiavom namo ir žiūrim: du mėlynanosiai tempia metalinį karutį, prikrautą grindinio akmenų. Tuoj pat sustojom, pasakiau, kad akmenis vežtų atgal. Išgirdau, ką jie apie mane galvoja”, – pasakojo paveldo ekspertė, nenorėjusi viešinti savo pavardės.

Pamatę, kad moteris aiškinasi su dviem vyrais, stovinčiais šalia prikrauto karučio, į pagalbą atskubėjo ir daugiau žmonių. Vienas jų buvo Gediminas Banaitis, apsidžiaugęs, kad turėjo pasiėmęs fotoaparatą ir galėjo šį įvykį kuo greičiau užfiksuoti.

Pagrasinus iškviesti policiją, nusikaltimo vietoje užklupti vyrai tik pasijuokė.  Tačiau netrukus jie dėjo į kojas. „Policija labai greitai atvažiavo, tiesiog žaibiškai, ir juos sulaikė”, – sakė paveldo ekspertė.

Jos žiniomis, įtariami vagišiai aiškino, kad grindinio akmenis vežėsi ne sau, o vykdė užsakymą.

„Tuo karučiu padarius tris-keturis reisus, kiemas jau ir išklotas. Tačiau problema – ne šie mėlynanosiai, o tai, kaip saugomas grindinys. Rašau Kauno miesto merui Andriui Kupčinskui ir Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėjui Svaigedui Stoškui raštą, kad būtų atkreiptas dėmesys į rangovo atsakomybę”, – piktinosi kaunietė.

Atsakomybės nenori prisiimti

Pasak KPD Kauno teritorinio padalinio vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Liutauro Tarbūno, senasis Parodos gatvės grindinys yra kultūros paveldo dalis, todėl departamentas Kauno miesto savivaldybę ir darbų atliekančią bendrovę „Fegda“ raštu įpareigojo aptiktus akmenis saugoti.

Tačiau po sekmadienio įvykio kaltės nenori prisiimti nė viena institucija ir bendrovė. Jų atstovai įsitikinę, kad akmenis turėtų saugoti kažkas kitas, tik ne jie patys.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis teigė, kad investorizuojami tik tie akmenys, kurie yra vežami saugoti į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą. Ten jau yra trečdalis visų Parodos gatvės ir didžioji dalis rekonstruojamo A.Juozapavičiaus prospekto akmenų.

A.Pakalniškis dėl beveik pavykusio bandymo nukniaukti akmenis kaltas nesijautė. Situaciją, kai buvo kėsinamasi pavogti senąjį grindinį, tačiau tam sutrukdė neabejinga gyventoja, jis pakomentavo taip: „Labai sveikintinas dalykas!”.

Vėliau jis ėmė tvirtinti, kad prievolė saugoti akmenis yra perduota rangovui.

„Mes nusamdėme saugos tarnybą, kuri prižiūri tuos dalykus”, – atsakomybės neprisiėmė ir „Fegdos” Kauno filialo direktorius Oskaras Bardziliauskas. Pasak jo, saugos tarnyba Parodos gatvėje budi visą parą.

Tačiau „Fegdos” samdyta saugos tarnyba „Baltic legion” taip pat kratėsi atsakomybės dėl senojo grindinio.

„Mes saugome techniką, kad, pavyzdžiui, nepavogtų jos per naktį, ir viską, kas priklauso „Fegdai”. O tie akmenys yra Kauno savivaldybės. „Fegdos” direktorius mums pretenzijų neturėjo, bet supratau, kad norėtų, jog saugotume ir tai, kas priklauso savivaldybei. Jeigu prašys įrengti antrą postą, tada saugosime ir akmenis”, – sakė  saugos tarnybos atstovas Dmitrijus.

Jis priminė, kad kai buvo sutarta dėl apsaugos, senasis grindinys dar nebuvo rastas.

Grasina baudomis

„Tai signalas, jog grindinys saugomas netinkamai. Šiandien pasikviečiau savivaldybės atstovą A.Pakalniškį, rangovo projektų vadovą Vytautą Kubilių. Jis tikino, kad jau nusamdyta apsauga ir grindinio akmenims“, – teigė Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.

Vėliau jis žadėjo nuvykti į Parodos gatvę ir pats įsitikinti, kaip laikomasi reikalavimų. „Jeigu akmenys ir toliau nebus saugomi, savivaldybės administracijos direktoriui ir „Fegdos“ vadovui galime skirti iki 3 tūkstančių litų baudas. Ir aš tikrai tą padarysiu“, – grūmojo paveldosaugininkas.

Pasak Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovo spaudai Kęstučio Kasciukevičiaus, dėl šio įvykio ikiteisminis tyrimas nepradėtas, surinkta medžiaga bus perduota Centro policijos komisariato pareigūnams.

Policija yra užfiksavusi kelis bandymus vogti ir A.Juozapavičiaus prospekto grindinio akmenis.


Šiame straipsnyje: Parodos kalnasgrindinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
bl nuostabu liko dar zmoniu lietuvoj kam ne dzin kas viksta aplinkuj .

ziauru

ziauru portretas
Iskart i kalejima arba pirstus nukapot

stebiuosi

stebiuosi portretas
Pagarba neabejingai pilietei.Pasirodo Kaune dar yra sąžiningų.O savivaldybės tarnautojams viskas "dzin"
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių