Paroda „Ką pasėsi... 2017“ bus rekordinė

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Aleksandro Stulginskio universitete vyks didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi... 2017“, šiemet išaugusi iki rekordinio dydžio.

Šiemet jau 22 kartą rengiama paroda nuo ankstesniųjų išsiskirs itin didele žemės ūkio technikos ekspozicija, kuriai skiriamas plotas padidėjo trečdaliu – iki 41 tūkst. kv.m, skelbia organizatoriai.

Pasak A. Stulginskio universiteto rektoriaus prof. Antano Maziliausko, pasaulyje auga ne tik maisto produktų paklausa, bet ir poreikis mažinti gamybos kaštus bei tausoti išteklius.

„Žemės ūkis Lietuvoje jau šiandien yra ta šaka, kurioje įdiegta bene daugiausiai išmaniųjų technologijų“, – padidėjusį dėmesį technikai ir technologijoms aiškina rektorius.

Šiuolaikinė technika stebina savo galimybėmis. Tarkime, modernus kombainas gali turėti tokią lanksčią pjaunamąją, kuri kopijuoja dirvos paviršių, o 36 m pločio purkštuvas išlaiko stabilų purškimo aukštį, važiuodamas kalvota vietove. Tokią techniką, dirbančią netgi kitos valstybės teritorijoje, specialistas gali valdyti tiesiai iš savo biuro.

Pasak vienos didžiausių Lietuvoje žemės ūkio technika prekiaujančių bendrovių „Biržų žemtiekimas“ direktoriaus Sauliaus Silicko, vis svarbesnės tampa tiksliojo ūkininkavimo sistemos.

„Diegiant technologijas, labiau atsižvelgiama nebe į technikos našumo parametrus, o į procesų tikslumą“, – sako „Biržų žemtiekimo“ vadovas.

Bendrovė parodoje pristato naujausią vidutinės galios traktorių „Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV”, kuriame integruota energijos išteklius taupanti tiksliojo ūkininkavimo sistema.

Taip pat parodos metu bus pristatyta A. Stulginskio universiteto ir jo mecenatų – šalies agroverslo lyderių – iniciatyva #Kurti verslą. Pasak universiteto rektoriaus, šia iniciatyva siekiama pasakyti, jog nėra stabilesnės verslo nišos kaip agrosektorius, kuris mūsų šalyje sukuria daugiau nei dešimtadalį šalies BVP ir į žemės ūkį pritraukia daugiau jaunų ir veiklių žmonių.

„Žemės ūkio ir maisto produktai uždirba beveik penktadalį viso Lietuvos eksporto, o kas 10 šalies dirbantysis – agrosektoriaus atstovas. Prognozuojama, kad iki 2050 m. maisto produktų poreikis pasaulyje išaugs daugiau nei du kartus. Atitinkamai didės ir reikalavimai maisto kokybei bei saugai. Todėl ekonomistai neabejoja, kad agroverslas bus vienu perspektyviausių sektorių investicijoms. Tai kels naujus iššūkius ir naujas galimybes kurti verslą“, – sako prof. A. Maziliauskas.

Prie iniciatyvos prisijungusios įmonės „Biržų žemtiekimas“ vadovas džiaugiasi, kad šiuo projektu bus atkreiptas visuomenės dėmesys į vieną svarbiausių Lietuvos ūkio šakų.

„Palaikome šį siekį ir tikimės, kad prie mūsų prisijungs ir daugiau agroverslo sektoriaus atstovų“, – sako S. Silickas.

Paroda „Ką pasėsi… 2017“ vyks kovo 30 – balandžio 1 dienomis A. Stulginskio universiteto prieigose (Kauno r.). Kasmet parodoje apsilanko apie 100 tūkst. lankytojų.

Šiais metais parodoje „Ką pasėsi... 2017“ dalyvaus daugiau kaip 300 įmonių ir organizacijų bei apie 200 smulkiųjų augintojų, gamintojų ir amatininkų. Renginyje dalyvaus 23 įmonės iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Švedijos, Ukrainos ir Vokietijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių