Paroda atskleidžia Kauno pilies gynybos užkulisius

Vytauto Didžiojo karo muziejuje antradienį atidaryta paroda „Kauno pilies gynyba 1362 m.", skirta kunigaikščio Vaidoto vadovaujamos didvyriškos Kauno pilies gynybos 650-osioms metinėms.

Parodoje eksponuojami autentiški radiniai, aptikti archeologams kasinėjant Kauno pilies teritoriją. Tai – XIV a. vidurio strėlių antgaliai, ietigaliai, kovos kirviai, balno kilpos, autentiška keramika. Piešiniuose-rekonstrukcijose vaizduojama pilies gynėjų ginkluotė ir Vokiečių bei Livonijos ordinų naujausia karinė technika, naudota pilies apgulos metu.

Parodos organizatoriai pabrėžia Kauno pilies svarbą vakarų europiečių invazijos į Lietuvą metu. XIV a. antroje pusėje dviejų upių santakoje pradėta statyti pilis buvo pirmoji mūrinė pilis Lietuvoje. Užimdamas pilį, Teutonų ordinas tikėjosi ją panaudoti kaip fortpostą veržiantis į krašto gilumą. Todėl buvo suorganizuota didelė kampaniją, prie kurios prisijungė ir kviestiniai riteriai iš Anglijos, Italijos ir Vokietijos.

Pasak parodos koordinatoriaus Arvydo Pociūno, negalima nuvertinti tuometinio pilies vaidmens. Nors negausi pilies įgula, kuriai vadovavo LDK kunigaikščio Kęstučio sūnus Vaidotas, po beveik tris savaites trukusios apsiausties buvo sumušta, pilis savo gynybinę funkciją atliko iki galo. Ordino kariams ir riteriams nepavyko įgyvendinti savo sumanymo, nes jų veržimąsi sustabdė LDK kunigaikščio Kęstučio pajėgos.

„Kauno, kaip apginančio Lietuvą ir mūsų tautos esmę, reikšmė niekada nepasikeitė. Prieš 650 metų Lietuvos laisvę gynė Kauno pilies įgula, o sovietmečiu šis miestas buvo lietuvybės centru. Tai labai svarbi miesto misija", – teigė į parodos atidarymą atvykusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Siekiant įamžinti svarbius istorinius įvykius, 2008 m. gegužės 23 d. buvo atidengta memorialinė lenta, skirta 1362 m. Kauno pilies gynėjams bei įgulos vado kunigaikščio Vaidoto biustas. Tą pačią dieną į apyvartą išleista 50 Lt vertės sidabrinė moneta iš serijos „Lietuvos istorijos ir architektūros paminklai". Monetos averse pavaizduotas stilizuotas viduramžių Vytis, o reverse – Kauno pilis.

Vytauto Didžiojo karo muziejuje atidaryta paroda veiks iki liepos 7 d.


Šiame straipsnyje: Kauno pilisistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

boba

boba portretas
Ka ta bobse ten veikia?Nejaugi apie kara nusimano?Juokas "jama" ir verkt norisi...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių