Paradoksas: tarnystės kariuomenėje neverta keisti tėvyste

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauniečiai Viktorija ir Rimantas Ignatavičiai vis dar negali atsigauti po vizito "Sodroje". Tėvystės atostogas planavę sutuoktiniai liks be jiems priklausančios pašalpos todėl, kad beveik dešimt metų kariuomenėje tarnavęs Rimantas prieš tris mėnesius išėjo į atsargą.

Nieko nepriklauso

Artėjant pirmajam vaiko gimtadieniui Viktorija nusprendė užpildyti "Sodros" prašymą dėl motinystės išmokų mokėjimo nutraukimo. Sutuoktiniai nutarė, kad antrus metus 40 proc. pašalpos išmoką gaus Rimantas, o Viktorija liks nemokamose motinystės atostogose.

Anot jos, taip buvo nuspręsta, nes vyro atlyginimas buvo didesnis. Rimantas beveik dešimt metų išdirbo kariškiu, o prieš tris mėnesius, išėjęs į atsargą, ėmėsi naujo darbo.

"Nuvykę į "Sodros" skyrių Kaune iš darbuotojos sužinojome, kad vyras neturi reikiamo stažo. Mes paaiškinome, kad jis dirba nuo 2005 m. liepos mėnesio, tad stažo tikrai turi pakakti. "Sodros" darbuotoja pasakė, kad sistemoje mato, jog vyras dirba tik tris mėnesius. Tada mes patikslinome, kad iki tol jis dirbo kariuomenėje ir prieš tris mėnesius išėjo į civilį darbą. Į tai sulaukėme aiškaus atsakymo: "Už jus nebuvo mokami mokesčiai "Sodrai", mes jums nieko nemokėsime, jei norite, kreipkitės į kariuomenę ir prašykite, kad jie jums mokėtų", – pasakojo Viktorija.

Moka ministerija

Netekę žado sutuoktiniai nenorėjo taip greitai pasiduoti. Kaunietis kreipėsi į kariuomenę ir paprašė pažymos, kuri patvirtintų jo išėjimo į atsargą datą ir išrašo apie paskutinių metų atlyginimą, kur užfiksuoti ir jo sumokėti mokesčiai "Sodrai". Šie dokumentai nepadėjo: per kitą vizitą "Sodroje" sutuoktiniai dar kartą buvo patikinti, kad išmokos jiems nepriklauso.

"Susiskambinus su "Sodros" karinių ir joms prilygintų struktūrų skyriumi bei Lietuvos kariuomenės Finansų apskaitos departamentu ir išdėsčius šią situaciją, visi pažadėjo pasidomėti, nes tai nestandartinis atvejis. Sulaukėme atsakymų, kad mums nieko nepriklauso, nes už vyrą, kol jis dirbo kariuomenėje, nebuvo mokamas ligos ir motinystės socialinis draudimas ir reikia džiaugtis, kad "Sodra" apskritai įskaito vyro darbo stažą", – dėstė Viktorija. Iš valstybinių institucijų moteris suprato: kadangi Rimantas įsidarbino iš karto išėjęs į atsargą, stažas jam yra įskaitomas, tačiau kariuomenėje uždirbtos pajamos – ne.

Sutuoktiniams buvo paaiškinta, kad viskas būtų kitaip, jei vyras vis dar dirbtų kariuomenėje. Tuomet išmoka, priklausanti už antruosius vaiko metus, būtų mokama pačios Krašto apsaugos ministerijos.

"Visi tik stebėjosi: kaip jūs iš viso sugalvojote išeiti iš kariuomenės, ko čia blaškytis? Bet juk ne visi miršta kariuomenėje. Gavo vyras geresnį pasiūlymą ir galvodamas apie ateitį jį pasirinko", – piktinosi Viktorija.

Siūlė teikti pataisas

Anot Viktorijos, iš visų institucijų buvo sulaukta tik užuojautos: "Siūlė inicijuoti įstatymo pataisas, gal tada kažkam gera padarysime. Smagu daryti gera, bet ir patiems norėtųsi nelikti kvailio vietoje."

Šiuo metu antro vaiko besilaukianti moteris planavo, kad už vyro išmoką galima bus pasisamdyti auklę. Jei būtų skaičiuojamos visų metų Rimanto pajamos, išmokos dydis siektų apie 350 eurų. Dabar "Sodra" suskaičiuos tik civiliame darbe gautą trijų mėnesių atlyginimą ir padalys jį iš metų laiko. Jos dydis sieks iki 90 eurų.

"Kalbėjomės su vyro kolegomis, kurie tarnauja kariuomenėje – niekas nežinojo, kad už juos "Sodrai" nėra mokama dalies socialinio draudimo mokesčio. Tikrai dirbdamas valstybės tarnyboje nepagalvoji, kad gali būti kažkokių "kabliukų". Galvojome, kad taip nutinka tiktai privačiame sektoriuje", – negalėjo atsistebėti kaunietė.
Jaučiasi apgauti

Antras vaikas Ignatavičių šeimoje buvo planuotas, tad žinios iš "Sodros" buvo tarsi antausis. "Iš pradžių grįžusi gerai išsiverkiau: matyt, sukilo ir hormonai, ir emocijos. O vyras pasijautė tarsi apgautas, lyg turėtų dar atsiprašyti už tai, kad tarnavo kariuomenėje", – pasakojo moteris.

Anot jos, Rimantas stebėjosi, kad taip galima pasielgti su žmonėmis. Ypač dabar, kai visais kanalais kalbama apie kariuomenę,  propaguojamos idėjos, žadamos visos socialinės garantijos.

"O jeigu moteris karininkė laukiasi? Tarkime, ji paliko tarnybą dėl sveikatos problemų arba pasibaigė jos sutartis su kariuomene. Vadinasi, ir ji už vaikutį nieko negaus", – įstatymu piktinosi Viktorija.

Išsiuntė laišką

Pasak jos, niekas apie tokias pinkles negirdėjo, nes tai retas atvejis. Pirmiausia, tik vienetai karininkų išeina į atsargą. O kad su išėjimu sutaptų ir tėvystės atostogos, mažai kam pasitaiko.

Vis dėlto, sutuoktiniai žada nepasiduoti. Rimantas paruošė oficialų laišką, kurį išsiuntė Krašto apsaugos ministerijai. Kadangi pagal įstatymus į tokį laišką privaloma atsakyti,Viktorija viliasi, kad jie sulauks kokio nors sprendimo.

"Apmaudu, kad kariuomenė, nemokėdama minėto mokesčio tarsi taupo, nes ne visi kariškiai per metus suserga ar susilaukia vaikų, o išėjusieji iš kariuomenės lieka apskritai be nieko, jei nesugeba įsidarbinti per tris mėnesius", – nusivylimo neslėpė  Viktorija.

Taiko išimtį

Situaciją "Kauno dienai" sutikusi pakomentuoti Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Socialinės saugos ir sveikatos priežiūros politikos skyriaus vedėja Aušra Kazlauskienė patvirtino: kariai nėra draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu, už juos nėra mokamos šio draudimo įmokos, todėl neįgyja ir šio draudimo stažo. Vis dėlto, įstatymas numato išimtį, kuri ir buvo pritaikyta R.Ignatavičiui.

"Išimties esmė yra tokia, kad iš kariškių nereikalaujama šio stažo tuo atveju, jei po išėjimo iš karo tarnybos per tris mėnesius jie įsidarbino. Kitaip tariant, tapo asmenimis, draudžiamaisiais ligos ir motinystės socialiniu draudimu", – teigė specialistė.

Pasak jos, išimtis galioja ir vidaus tarnybos sistemos pareigūnams, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Kalėjimų departamento bei jam pavaldžių įstaigų ir įmonių pareigūnams. Vadinasi, išvardyti pareigūnai taip pat nėra draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu. Pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymą jie yra draudžiami tik pensijų socialiniu draudimu ir nedarbo socialiniu draudimu.

Taigi, jei pareigūnas, palikęs tarnybą, suskubs įsidarbinti per tris mėnesius, jis gaus minimalią motinystės ar tėvystės pašalpą – 143,67 euro per mėnesį. Nuo šios sumos dar bus atskaičiuotas mokestis "Sodrai" ir Gyventojų pajamų mokestis, tad suma liks dar mažesnė.

Šauktiniai pamiršti

Ar tokia išimtis taikoma dabar aktyviai reklamuojamos privalomos karo tarnybos šauktiniams? A.Kazlauskienė patvirtino: deja. Pagal įstatymą, esą šauktiniai nėra įrašyti į sąrašą kartu su pareigūnais, profesinės karo tarnybos kariais ir statutiniais valstybės tarnautojais, kuriems priklauso tokia išimtis.

Tad šauktiniai ne tik nebus draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu, bet ir praėjus tarnybos laikui ir įsidarbinus, "Sodra" tų devynių mėnesių nelaikys stažu.
"Tai tikrai yra problema. Artimiausiu metu žadame pasiūlyti savo pataisas", – patikino KAM atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Už šeimą

Už šeimą portretas
Kovokit už teisybę. Juk ne pas garažinius kokius dirbo, ar partizanu kokiu pamiškėj. Žmogus dirbo 10 metų LIETUVOS RESPUBLIKOS KARIUOMENĖJE. ... kuri pasirodo sukčiauja ir nemoka valstybei mokesčių. tikrai...paradoksas.

valdininku

valdininku portretas
kaip ministerijose pilna,kaip gatvese sunu,bet dirbti jie visiskai nenori,galvoti nenori- reikia tik gero atlyginimo,O kas bus su zmogumi,kai jam iskils reikalas- valstybei nerupi.Kam tokia valdzia reikalinga,jei ji dirbti nenori.Siai seimai patarciau kreiptis i Europos zmogaus teisiu komiteta su issamiu pareiskimu.Tegul pasaulis suzino,ka musu valdzia daro su savo zmonemis- jiems nei musu nei musu vaiku nereikia.

partija

partija portretas
svarbu tevynei tarnaut, o kazkokios tai lengvatos! ponams vaiku nereikia,kaip ir visu kitu zmoniu...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių