Paradoksas: medikams neapsimoka dirbti greičiau

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Visiems aišku, kad eilės pas gydytojus sutrumpėtų, jei jų dirbtų daugiau. Šį metodą pritaikius Šilainių poliklinikoje paaiškėjo, kad medikams tai neapsimoka, nes daugiau dirbdami jie uždirba mažiau. Ligoniai tampa įkaitais.

Terminai nustatyti

Ilgomis eilėmis pas gydytojus dar pavasarį susirūpino šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot jos, nenormalu, kai susirgęs žmogus turi laukti ir kentėti, kol jam kažkada bus suteikta medicinos pagalba.

Nuspręsta, kad skubi pagalba ligoniams privalo būti suteikta per parą, šeimos gydytojo konsultacijos galima laukti ne ilgiau kaip savaitę, gydytojo specialisto konsultacijos – ilgiausiai mėnesį. Ne ilgiau turėtume laukti ir brangių tyrimų, kurie apmokami valstybės lėšomis. Planinė pagalba ligoninėje turi būti suteikta ne vėliau kaip per 60 dienų. Šalies vadovė pasiūlė, kad, terminus pažeidus, tiksliau, paslaugą suteikus vėliau nei per nurodytą laiką, ligonių kasos už ją nebeapmokėtų.

"Per vėlai suteikta paslauga – nekokybiška paslauga", – apibendrino Prezidentės patarėjas teisės klausimais Šarūnas Narbutas.

Bet ar gydytojai skatinami dirbti daugiau ir operatyviau? Tuo pasidomėjome Kauno Šilainių poliklinikoje.

"Rinkos dėsniai sako: eilė susidaro, jei žmogus pats sutinka laukti, kad patektų pas jo išsirinktą specialistą ar į pageidaujamą gydymo įstaigą", – problemą pristatė buvęs ilgametis Šilainių poliklinikos vadovas mokslų daktaras Vidmantas Obelienius.

Rezultatai – paradoksalūs

"Vykdant Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymą trumpinti eiles, į darbą papildomai buvo priimta dešimt gydytojų specialistų: trys kardiologai, du ortopedai traumatologai, gastroenterologas, endokrinologas, reumatologas, du chirurgai. Atitinkamai buvo įdarbinta ir slaugytojų, kitų darbuotojų. Įrengti papildomi kabinetai ginekologams, gastroenterologams, kardiologams, echoskopuotojams. Įsigyti du nauji echoskopai, antra gastroskopijų sistema, kardiografų, kolposkopų", – vardijo V.Obelienius.

Kai buvo sudarytos papildomos sąlygos priimti kuo daugiau ligonių, jų eilės sutrumpėjo. Tai logiška: daugiau darbininkų – spartesnis darbas. Tačiau Šilainių poliklinikoje išryškėjo paradoksas.

"Priėmus į darbą daugiau gydytojų, eilės nė kiek nesutrumpėjo. Atvirkščiai, netgi pailgėjo", – atskleidė Šilainių poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Janina Didžiulienė.

Pasirodo, į Šilainių polikliniką, pasklidus žiniai apie puikius specialistus ir modernią įrangą, plūstelėjo kitų gydymo įstaigų pacientai. Žinome, kad šeimos gydytojo siuntimas pas bet kurį specialistą konsultuotis suteikia teisę jį rinktis kad ir visoje Lietuvoje, netgi ES šalyse. Vis daugiau kauniečių renkasi Šilainių polikliniką.

Skaičiai įrodo

Tačiau kas iš to poliklinikai? Ji turėtų uždirbti daugiau, ir medikų atlyginimai turėtų didėti.

Deja, klastą, kad dirbant daugiau, uždirbama mažiau, įrodo skaičiai. Štai 2015 m. poliklinikoje buvo suteikta 189120 ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų – konsultacijų ir diagnostinių procedūrų, už 2520,7 tūkst. eurų, o per pirmą 2016–ųjų pusmetį – 100787 paslaugos už 1257,92 tūkst. eurų, bet apmokėjimui priimta paslaugų tik už 1100,93 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintas

gintas portretas
Nu taip su eilėm tai ne kas

Nesamone

Nesamone portretas
Dabar ligoniui 15 min. Gal užtektu ir 5 min.

Iš vaiduoklių gyvenimo

Iš vaiduoklių gyvenimo portretas
Balsas iš anapus. Direktorius jau kitas. Dar tebeatidirbinėjam ar į priekį sumokėta?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių