Panemunės šile pelėdų laukia nauji namai

Kauno Panemunės šile akcijos „Darom“ komanda, padedama jaunųjų alpinistų ir ornitologų, antradienį pakabino naujus inkilus naminėms pelėdoms, kurios nuo šiol čia galės rasti savo namus.

„Pagelbėti pelėdoms reikia todėl, kad Kaune siautėjusi vėtra išlaužė daugybę medžių, kuriuose perėjo pelėdos. Prieš porą metų šiame šile perėjo bent trys jų poros, o šiuo metu nėra nė vienos. Keldami inkilus tikimės, kad tai bus nauja perėjimo vieta ir pelėdų populiacija miške vėl atsigaus. Šiuo metu šalia miško peri tik vienas mažasis apuokas“, – apie kilnų tikslą pasakojo Juozas Miškinis, Lietuvos ornitologų draugijos narys.

Panemunės šile akcijos organizatoriai pakabino tris naujus inkilus. Vietą inkilams padėjo parinkti ornitologai, bet ar apsigyventi juose, nuspręs pačios pelėdos.

Inkilai specialiai yra gaminami pagal pelėdų dydį, kad tiktų tik joms. Vidinis inkilo aukštis yra apie pusę metro, atstumas iki landos – apie 30 centimetrų, o landos skersmuo – 12 centimetrų, kad pelėdos laisvai patektų į vidų. Pats inkilas sveria apie 20 kilogramų.

Akcijos „Darom“ Kauno apskrities koordinatorius Nemunas Tumavičius priminė, kad pernai laikinojoje sostinėje buvo pakabinta 50 inkilų, kuriuos pagamino miesto moksleiviai, todėl ši akcija yra tęstinė. Be to, kovo mėnesį kartu su visomis Kauno mokyklomis Panemunės šile ir Botanikos sode „Darom“ surengs dar vieną akciją „Paukščiai grįžta į namus II“.

„Pernai inkilus kėlėme tik paprastiems paukščiams, o šiemet kilo idėja iškelti inkilus, skirtus pelėdoms. Anksčiau Panemunės šile gyveno nemažai pelėdų, o dabar jos pradėjo nykti, nes seni medžiai yra kertami su drevėmis, kuriose paukščiai gali gyventi“, – sakė N.Tumavičius.

Organizatoriai patikino, kad jeigu pelėdos grįš į šilą ir dauginsis, inkilų bus pakabinta ir daugiau.


Šiame straipsnyje: pelėdosinkilai

NAUJAUSI KOMENTARAI

misa kaluginas

misa kaluginas portretas
tikrai,kad demesio verta akcija.melaciai kas bent kuom prisidejo.P.S.galetu,ir valdzia prisideti.

Arnas

Arnas portretas
Ar tik nereiktų joms inkilų kabinti ant grandinių ar lynų, kad kiaunės neokupuotų. 23 d, vasariu vešiu į Labanoro mišką keletą inkilų pelėdoms ir bandysiu pakabinti be prėjimo keturkojams
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių