Pakaunės piliakalniai pagražės už 20 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Dešimt iš 24 Kauno rajone esančių piliakalnių bus patrauklesni – jiems tvarkyti savivaldybė skyrė 20 tūkstančių eurų. Daug pastangų tvarkant paveldą įdeda ir bendruomenės.

Dėkojo talkininkams

„Kauno rajonas turtingas istorijos paveldo objektais, todėl privalome juos labiau atverti visuomenei", – sakė meras Valerijus Makūnas. Kiti stimulai aktyviau dirbti šia linkme: 2017-ieji paskelbti Piliakalnių metais, artėja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis.

Visa virtinė piliakalnių driekiasi abiejuose Nemuno šlaituose, keletas jų dunkso ir prie Neries. Šiemet archeologai atliko tyrimus ir patvirtino Paštuvos (Batniavos sen.) piliakalnio autentiškumą. Dabar oficialus piliakalnių skaičius Kauno rajono teritorijoje – 24.

Apžiūrėjęs keletą sutvarkytų piliakalnių, rajono vadovas dėkojo vietos bendruomenių atstovams, seniūnijų darbuotojams, kurie, negailėdami laiko ir pastangų, šalino menkaverčius krūmus, montavo laiptus, apžvalgos aikšteles, statė informacinius stendus.

Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Černiauskienė pasakojo, kad projektui buvo parinkti dažniausiai turistų lankomi, šalia kelių esantys piliakalniai: Piepalių, Lantainių, Lepšiškių, Pyplių, Vainatrakio, Samylų, Jaučakių, Ringovės, Altoniškių, Jadagonių.

Piepalių piliakalnio tvarkymo darbams bendruomenę sutelkė Babtų seniūnas Jonas Praškevičius. Ringovės ir Jaučakių piliakalnius gražino Vilkijos apylinkių seniūno Arūno Bačiūno pakviesti žmonės.

Domeikavos seniūnijoje, netoli Neries, esančiu Lentainių piliakalniu rūpinasi seniūnija ir Radikių kaimo bendruomenė pirmininkas Juozas Ravinis bei seniūnaitis Gintautas Damijonaitis.

Domisi net prancūzai

Zapyškio seniūnijoje greta vienas kito pūpso Jadagonių ir Altoniškių piliakalniai. Čia apsilankęs V. Makūnas sutiko Zapyškio bendruomenės pirmininkę Viliją Tarnavičiūtę, seniūno pavaduotoją Marytę Levendrauskienę ir aktyvų bendruomenės narį Reimantą Bendoraitį, kuris su sūnumi statė informacinį stendą. Vyras pasakojo, kad šiais piliakalniais domisi turistai iš Prancūzijos, Vokietijos, kitų šalių.

Jadagonių piliakalnis patenka į Raguvos turistinį maršrutą. Altoniškių piliakalnį išraizgiusi beveik kilometro ilgio pėsčiųjų trasa, nuo jo viršūnės atsidengia įspūdingas Nemuno slėnio vaizdas.

V. Makūnas pabrėžė, kad šis projektas – tik didelio darbo pradžia. Ateityje reikėtų skirti daugiau dėmesio ir kitiems piliakalniams. Planuojama parengti vienodus informacinius stendus, išleisti specialų žemėlapį, surengti fotografijų parodą.

„Piliakalniai yra svarbūs kraštovaizdžio elementai, menantys seniausią mūsų valstybės istorijos laikotarpį. Šį turtą stengiamės panaudoti ne tik turizmui, bet ir patriotiniam auklėjimui", – kalbėjo meras.

Piliakalniai yra svarbūs kraštovaizdžio elementai, menantys seniausią mūsų valstybės istorijos laikotarpį. Šį turtą stengiamės panaudoti ne tik turizmui, bet ir patriotiniam auklėjimui.

Ant Pyplių, Piepalių, Ringovės, Lantainių, Altoniškių, Jadagonių ir kitų piliakalnių minima Baltų vienybės diena, švenčiamos Joninės, Pasaulinė Žemės diena, istorijos mokytojai veda pamokas.

Tvarkys ir Pyplių piliakalnį

VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos" yra parengusi Pyplių piliakalnio (Ringaudų sen.) sutvarkymo projektą, tačiau jis dar laukia ES finansinės paramos.

Nuo piliakalnio jau dabar atsiveria kvapą gniaužiantys Nemuno slėnio vaizdai su miškais ir tolumoje boluojančiais Raudondvario bažnyčios bokštais.

Šalia šiaurinio piliakalnio šlaito vingiuoja Kačerginės dviračių takas, tačiau dauguma dviratininkų nesiryžta kopti į kalną, nes šioje pusėje nėra laiptų, be to, kelią pastoja griovys ir krūmokšniai.

Pietinėje piliakalnio pusėje bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, prieš tai toje vietoje atlikus archeologinius tyrimus. Laiko suniokoti senieji laiptai bus pakeisti naujais.

Aukščiausioje piliakalnio vietoje planuojama įrengti apžvalgos aikštelę su lauko baldais. Šiaurinėje dalyje taip pat atsiras laiptai. Kalno papėdėje bus įrengta poilsio aikštelė ir stovai dviračiams. Per griovį bus nutiestas lieptelis. Numatytos vietos informaciniams stendams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jiesia

jiesia portretas
Dėl Jiesios piliakalnio reikškite pretenzijas Matijošaičiui

erikas

erikas portretas
Gražu, pagarba Kauno rajonui!

Piliakalnio gatveje

Piliakalnio gatveje portretas
Jiesios piliakalni sutvarkykit kuris 3 km nuo miesto centro, o tai geda zmonem parodyt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių