Pakaunės gyventojus puola zuikiai

Kauno pakraščių gyventojai jau praneša apie apgraužtus jaunų obelaičių kamienus. Vadinasi, sodininkus jau aplankė pirmieji ilgaausiai – pilkieji kiškiai, kuriuos įprasta vadinti zuikiais. Jų pamažu daugėja, nes gerokai sumažėjo pasiutlige sirgusių lapių. Jos nugaišo paragavusios miškuose išbarstomų jaukų su vakcina nuo pasiutligės, o sveikų lapių liko ne kažin kiek. Bet ne tik lapės retina zuikių populiaciją.

Vieni didžiausių zuikių priešai yra suopiai ir mūsų mylimi gandrai. Mat kiškiai jauniklius veda gegužės–birželio mėnesiais, kai gandrai, kurių gretos gausėja, maitina savo jauniklius. Be to, nemaža zuikių žūva per šienapjūtę. Šiuos gyvūnus iš dirbamų laukų veja čia dūzgianti žemės ūkio technika. Tad zuikių populiacija didėja lėtai ir nesukelia didelės grėsmės jauniems sodams, tačiau prastai aptvertuose soduose vis vien reikia saugoti jaunus medelius. Ypač tai svarbu sausį, vasarį, kai kiškiai pradeda poruotis ir dar intensyviau graužti jaunų obelų žievę, kurioje yra fermentų, skatinančių šių gyvūnėlių vislumą.

Verta jau dabar aprišti jaunų medelių kamienus šiaudais, storu popieriumi, kartonu, eglišakėmis, mediniais skydeliais, plastikiniais tinkleliais ir kt.

Kauno pakraštyje gyvenanti Laima Ž. jau daug metų naudoja kitą efektyvią priemonę, kurią galima pasigaminti namuose. Reikia bet kurioje veterinarijos vaistinėje nusipirkti šunims ar katėms skirtų žuvų taukų 100 g ir veterinarijoje naudojamo tepalo "Herbaceras" (100 g buteliukas). Tą buteliuką reikia pakaitinti metaliniame inde su vandeniu iki 60 laipsnių, kol suskystės, supilti į pusės litro stiklainį ir kelias minutes intensyviai maišyti su žuvų taukais. Štai tokiu būdu pavyksta pasigaminti išganingą tepalą – zuikbaidį. Tuomet telieka teptuką pamerkti į paruoštą masę ir juo pabaksnoti kamieną atskirais taškais kas 10–15 cm. Taip reikėtų apdoroti ir storesnių apatinių vaismedžio šakų apačią.

Atlikę šį darbą galite būti ramūs – zuikiai tikrai neapgrauš medelio. Šio mišinio efektyvumą įvertino ir pats "Herbacero" gamintojas Rolandas Kvietinskas, kurio sode jau apsilankę zuikiai liko nieko nepešę – zuikbaidys puikiai atliko savo darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išvada

išvada portretas
Neblaivus zuikis dar ne tiek gali prikrėsti šposų.

told

told portretas
Vienas pažįstamas 20 metų buvo medžiotoju, bet padėjo šautuvą pasakęs: "Yra ir geresnių būdų įrodyti savo vyriškumą, negu šaudžius beginklius gyvūnus..."

Vaje vaje

Vaje vaje portretas
Zeks ,pakaunės gyventojai! Kad jus užpuolę zuikiai neužbadytų ausimis,arba neapgraužtų kojų!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių