Pakaunės gyventojus išgąsdino „Ekonovus“ sąskaitos

Kauno rajono gyventojai nustėro pamatę atsiųstas "Ekonovus" sąskaitas. Atliekų išvežimu besirūpinanti bendrovė ragina gyventojus sumokėti pinigus į priekį, nors šiukšlės dar nėra išvežtos.

Laukė netikėtumas

Įprastai Kauno rajono gyventojai atliekų tvarkymo bendrovės "Ekonovus" sąskaitas už išvežtas šiukšles gaudavo kas kelis mėnesius. Mokestį už šiukšlių išvežimą reikėdavo sumokėti kas ketvirtį, tačiau dabar bendrovė prašo sumokėti iš karto už visus metus, nors paslauga dar nėra suteikta.

Į "Kauno dieną" kreipėsi suglumę Kauno rajono gyventojai. Užliedžių seniūnijos gyventojai stebėjosi, kad už atliekų išvežimo paslaugas atėjo tris kartus didesnė sąskaita. Įprastai už ketvirtį reikėdavo sumokėti šiek tiek daugiau nei 18 eurų, o dabar sąskaitoje nurodyta, kad jau įskaičiuotas ir likęs šių metų pusmetis.

"Nustėrau pamatęs, kad už šiukšlių išvežimą turiu mokėti apie 70 eurų. Peržiūrėjau sąskaitą, joje buvo nurodytas dar likęs įsiskolinimas, mokestis už antrą ketvirtį. Tada pastebėjau, kad įskaičiuoti ir trečias bei ketvirtas ketvirtis. Kodėl turėtume mokėti už likusį pusmetį, jei jie mums dar nesuteikė paslaugos?  Kokią teisę turi reikalauti sumokėti už tai, ko mes dar negavome?" – stebėjosi vietos gyventojas.

Jis baiminosi, kad sumokėjęs sąskaitą į priekį, vėliau gali būti apgautas, nes neliks nei sumokėtų pinigų, nei bus suteikta atliekų išvežimo paslauga.

Kodėl turėtume mokėti už likusį pusmetį, jei jie mums dar nesuteikė paslaugos?

Gyventojai gali rinktis

Tiek Kauno rajono savivaldybės atstovai, tiek pačios bendrovės "Ekonovus" vadovai ramino gyventojus, kad nėra prievolės už atliekų tvarkymo paslaugą mokėti iš anksto. Anot jų, tai yra siūlymas, tad gyventojai gali rinktis, ar mokėti kartą metuose, ar pagal senąjį mokėjimų grafiką pervedant pinigus kas ketvirtį.

"Tai yra siūlymas, tikrai – ne reikalavimas. Žmonės gali mokėti ketvirčiais arba iš karto visą sumą už metus. Sąskaitose nurodyti keturi brūkšniniai kodai, tad žmonės patys pasirenka, kaip mokėti. Tikrai nėra prievolė mokėti į priekį", – teigė  bedrovės "Ekonovus" Kauno regiono padalinio vedėjas Darius Šlapikas.

Pasiūliusi gyventojams už komunalines atliekų tvarkymo paslaugas mokėti kartą metuose, bendrovė tikisi sutaupyti – mažiau išleisti korespondencijai siųsti. Anot D.Šlapiko, nuo šiol klientams bus siunčiama viena sąskaita, tad norintys ir toliau už šiukšlių išvežimą mokėti kas ketvirtį, turėtų nepamesti dabar gautosios, nes joje yra nurodyti reikiami mokėjimų kodai.

Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vyr. specialistė Jurgita Rakauskaitė "Kauno dienai" patvirtino, kad yra žinoma apie naują "Ekonovus" sąskaitų siuntimo tvarką. Ji taip pat antrino sakydama, kad gyventojai gali rinktis, už kurį laikotarpį mokėti. Anot jos, nevertėtų baimintis dėl to, jog sumokėjus pinigus, nebus suteikta paslauga.

"Nesvarbu, kaip žmonės mokės už paslaugą, tikrai atliekos bus sutvarkytos, nes "Ekonovus" su gyventojais yra sudariusi sutartį", – garantavo J.Rakauskaitė.

Įtartini sutapimai

"Kauno diena" rašė, kad Kauno rajono savivaldybės administracija nuo 2007 m. Mišrių komunalinių atliekų surinkimo paslaugų konkursą nesėkmingai vykdo jau ketvirtą kartą. Tokia situacija kelia abejonių, ar konkursų sąlygos paruošiamos tinkamai.

Dienraštis neseniai skelbė, kad komunalinių atliekų tvarkymo konkursai galbūt buvo pritaikyti bendrovei "Ekonovus". Kilo įtarimų, kad sąlygos pakoreguotos tam, jog konkursą laimėtų būtent ši įmonė.

Ankstesniuose konkursuose būdavo reikalaujama, kad paslaugos teikėjas neturėtų nuobaudų už aplinkosaugos teisės aktų pažeidimus. Šių metų sausį skelbto konkurso sąlygose šio reikalavimo nebeliko. Keistas sutapimas: redakcijos žiniomis, bendrovei "Ekonovus" pernai rugpjūtį skirta administracinė bauda už aplinkosaugos pažeidimus. Tad bendrovė net nebūtų galėjusi dalyvauti Kauno rajono paskelbtame konkurse, jeigu toks anksčiau egzistavęs reikalavimas nebūtų buvęs panaikintas.

Kauno rajono vicemeras Antanas Nesteckis tąkart patvirtino, kad konkurso sąlygas rengė rajono savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius, kuriam tuomet vadovavo Darius Šlapikas. Paklausus, ar tas pats D.Šlapikas dabar vadovauja bendrovės "Ekonovus" Kauno regiono padaliniui, politikas sutriko, bet faktą patvirtino.

Anot pašnekovo, D.Šlapikas iš darbo Kauno rajono savivaldybės administracijoje išėjo savo noru. A.Nesteckis neįžvelgė problemos, kad tas pats žmogus dalyvavo rengiant konkurso, kuriame dalyvavo bendrovė "Ekonovus", sąlygas, o paskui tapo ir šios bendrovės padalinio vadovu.

"Manau, kad sąlygos visiems buvo vienodos. Juo labiau kad ne jis vienas rengė tas sąlygas. Ir niekas nežinojo, kad jis ruošiasi išeiti iš darbo. O ginčų dėl neatitikimų jau buvo ir akstesniame konkurse. Pagal visus teismų išaiškinimus tos naujo konkurso sąlygos buvo pataisytos ir paskelbtas tas naujas konkursas, o dabar vėl pagal tas sąlygas skundžia konkursą, nors nieko naujo ten nebuvo įrašyta", – neseniai tikino vicemeras.


Teismas sustabdė konkursą

Šių metų pradžioje Kauno rajono savivaldybės paskelbtame atliekų surinkimo konkurse geriausią pasiūlymą pateikė bendrovė "Kauno švara". Tačiau ši įmonė iš konkurso buvo pašalinta, o nugalėtoja paskelbta ilgus metus šią paslaugą rajone teikianti bendrovė "Ekonovus", nors jos pasiūlymo kaina buvo 10 proc. arba 330 tūkst. eurų didesnė. Bendrovė "Kauno švara" dėl tokio sprendimo pateikė pretenziją Kauno rajono savivaldybei ir kreipėsi į teismą.

Kauno apygardos teismas daug įtarimų sukėlusiam rajono savivaldybės konkursui pritaikė laikinąsias apsaugos priemones.

"Buvome šokiruoti, kai mūsų pasiūlymas buvo atmestas ir pasirinktas tiekėjas, kurio kaina žymiai didesnė, – teigė "Kauno švaros" vadovas Saulius Lazauskas. – Kauno rajono savivaldybė atmetė geriausią pasiūlymą dėl dirbtinai sukurtos priežasties, neva nepagrindėme vienos iš didžiagabaričių atliekų neįprastai mažos kainos. Tačiau svarbiausia, kad tokių atliekų pas Kauno rajono savivaldybės gyventojus nebus ir būti negali."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagirtina kai savivaldybė centralizuotai

Pagirtina kai savivaldybė centralizuotai portretas
Perka Kauno rajono gyventojams paslaugą,tačiau šlykštu yra tai kad ne kurie nori iš to pasipelnyti, kas prieina prie tokio konkurso organizavimo. Juk ne veltui konkurso pirmininkas tampa firmos Ekonovus vadovu Kauno rajonui kai tuo tarpu pats buvo ir konkurso organizatoriumi. Kitaip tokio reikalo kaip korupcija po mero pono Makūno skvernu nepavadinsi. Juo labiau kad iš konkurso pašalintas rimtas konkurentas Kauno Švara, kuri sutiko ta darbą padaryti 330 tūkstančių Eurų pigiau,reiškia visi mes mokėtume 10 procentų mažesnius šiukšlių išvežimo mokesčius.Nors nelabai tikiu, kad galimai korumpuota Kauno teisėsauga šitą reikalą išspręstų piliečių naudai.Turėjau reikalų teismuose dėl žemės todėl žinau ką rašau,kol aukščiausias teismas neišsprendė šito gordijaus mazgo aš visas bylas Kaune pralaimėjau.

Kauno rajono gyventojas

Kauno rajono gyventojas portretas
Kauno rajono savivaldybe tikras kirmėlynas,jie ten kiaurai vienas su kitu persipynę,seni ūsuoti bebrai daro savo biznį ant visų Kauno rajono gyventojų kailio. Juk 330 tūkstančių eurų būtų gerokai mažesnės sąskaitos,o tai labai svarbu pensininkams ,mokytojams ir kitiems skurdžiai gyvenantiems žmonėms. Priminsiu, kad Ekonovus pradėjo veikla rinkdama po 4 litus per mėnesį o dabar sąskaitos išaugo 4 kartus.Aš pats mielai naudočiausi Kauno Švaros paslaugomis,vietoje to kad mane apgaudinėtų kažkokia tai įtartina valdžios proteguojama a le bendrovė.

Mantas

Mantas  portretas
Kada algas pradės mokėti už pusę metų į priekį juk atidirbsime nu :))))
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių