Pagaliau baigus amžiaus statybas – ne ligoninė, o namai

  • Teksto dydis:

22-ejus metus trukusi Krikščioniškųjų gimdymo namų priestato statyba pabaigta. Beliko paskutiniai dokumentiniai formalumai, ir čia netrukus nuaidės gyvenimą sveikinančių naujagimių klyksmas.

Praėjusią savaitę dar buvo galima pasižvalgyti po gimdyklas, kur pirmąkart pasaulį išvys pas mus ateinantieji, bei kambarius – ne palatas, nes šis žodis čia visai netinka, – kur jie praleis pirmąsias gyvenimo dienas. Visa tai pamačius norėtųsi būsimoms mamoms palinkėti, kad jos palauktų tas dvi savaites, kai jau bus galima gimdyti naujosiose gimdyklose, bet tik juokais. Žinoma, ateinantieji į šį pasaulį nelaukia...

Antra vertus, per 90 metų, kiek veikia Krikščioniškieji gimdymo namai, juose, skaičiuojama, gimė apie 100 tūkst. naujagimių, ir sąlygos nebuvo tokios modernios, bet čia pasitiktieji apie tai kalba su ypatinga gaidele balse.

"Aš čia gimiau, o prieš devyniolika dienų čia gimė mano dukra Saulė", – penktadienį, kai Krikščioniškųjų gimdymo namų naujosiose patalpose buvo surengta tarsi atvirų durų diena, ištarė muzikantas, dainininkas ir kompozitorius Linas Adomaitis.

"Čia gimė visi penki mūsų vaikai", – prisistatė su būreliu "žirniukų", kaip gražiai mažuosius pavadino gimdymo namų vadovas gydytojas Virginijus Rudzinskas, apžiūrėti naujų patalpų atėję Mantautė ir Mantas Morkvėnai.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

"Čia gimė visi trys mano vaikai, todėl negalėjau neatvažiuoti į šias iškilmes", – prisipažino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Visuomet šalia – medicinos personalas, perėmęs kone šimtametes gimdymo namų tradicijas ir prisitaikantis prie naujovių.

"Aš čia gimiau", – sentimentų seniausiems gimdymo namams Kaune negailėjo Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius Linas Vitkus, ir tik Kauno meras Visvaldas Matijošaitis negalėjo tuo pasididžiuoti, bet gyrė ligoninės, kuriai priklauso ši įstaiga, vadovą už tai, kad įveikė amžiaus statybos vardą gavusį objektą.

Išties, prieš 22 metus pradėtos statybos merdėjo iki 2013-ųjų, kai ligoninei pradėjo vadovauti L.Vitkus. Šiandien ne tik sėkmingai baigta vilkinta, strigusi ir kitaip ignoruota statyba, bet ir moderniai įrengtos patalpos, sumontuota naujausių technologijų medicinos įranga, specialiai pagaminti funkcionalūs patogūs baldai.

"Įvykdėme nūdienos reikalavimus. Šeimos džiaugsis, o moterys to nusipelniusios", – pasidžiaugė L.Vitkus.

Erdvios, jaukios, meniškai apipavidalintois gimdyklos. Vienoje jų – mobilioji sistema gimdyvės sąrėmių skausmui malšinti. Moteris viena, su artimojo ar mediko pagalba gali naudotis padėtį palaikančia kėde, kamuoliais, laikikliais ir atrasti sau patogiausią padėtį.

"Pas mus daug kas adaptuota poroms, nes reta gimdyvė ateina viena, dažniausiai – vyras kartu", – rodydamas, kaip veikia ši sistema, pabrėžė Krikščioniškųjų gimdymo namų vadovas gydytojas akušeris ginekologas V.Rudzinskas.

Dėmesys šeimai, jos poreikių tenkinimas, užtikrinant saugumą – pagrindinis šių gimdymo namų kolektyvo darbo principas. Moteris gali gimdyti jai patogiausioje pozoje, net ir vandenyje. Vienoje gimdyklų – moderni vonia, kur užprogramuota vandens temperatūra, reikalinga naujagimiui. Greta esančioje patalpoje, tarp gimdyklų, – naujagimio gaivinimo aparatūra, jei jos prireiktų.

Dvi tris valandas praleidus gimdykloje, kur gimdymo stalas transformuojasi į patogią lovą, šeima perkeliama į namų miegamąjį primenančias patalpas. Čia yra viskas, ko reikia naujagimiui ir jo tėveliams. Visuomet šalia – medicinos personalas, perėmęs kone šimtametes gimdymo namų tradicijas ir prisitaikantis prie naujovių. Viena tokių – gimdyvės padėjėjos, teikiančios psichologinę, emocinę, informacinę pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo.

"Mes dirbame kaip viena komanda, jei šeima pageidauja tokios padėjėjos pagalbos. Gimdyvei jos nebūna per daug", – gydytojas V.Rudzinskas patvirtino, kad čia niekuomet nesiūlomas nei nuskausminimas, nei juolab cezario pjūvio operacija.

To gimdyvei prašant medikams pavyksta įtikinti, kad jai ir kūdikiui sveikiausia gimdyti natūraliai. Pačios pasirinkusios tokį metodą medikų padedamos nesunkiai ištveria skausmą, nes, sako gydytojas V.Rudzinskas, paprasčiausiai būna kantresnės. Natūralumas yra pamatinė sąlyga naujagimio sveikatai. Apie tai būsimosios mamos sužino, besilankydamos Krikščioniškųjų gimdymo namų Moters konsultacijoje. Beje, joms naujosiose patalpose įrengtas puikus baseinas, kuriame bus galima mankštintis, sau bei vaisiui nepakenkiant, nes nėščiąsias prižiūrės medikai.

"Mes atviri, pasirengę tenkinti besilaukiančiųjų medicininius poreikius. Susitarti, kad gydytojas, su kuriuo moteris konsultavosi nėštumo metu, priimtų ir gimdymą – galima", – pasiteiravus apie dabar madingus užsakymus atsako gimdymo namų vadovas V.Rudzinskas.

Ir priduria, kad pagal nustatytą įkainį tokia paslauga kainuoja 244 eurus. Tačiau jos poreikis, anot gydytojo, nėra didelis, nes jaunos šeimos yra mokesčių mokėtojos ir pasitiki visais Krikščioniškųjų gimdymo namų medikais. Pastarieji ne visuomet gali atliepti į tokį prašymą, nes daug dirba, o nedarbo metu turi pailsėti.

Respublikinės Kauno ligoninės Krikščioniškųjų gimdymo namų rekonstrukcijai iš įvairių investicinių fondų buvo skirta 7 mln. eurų. Nemažai prisidėjo Šveicarijos vyriausybė pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą.

"Tai nėra ligoninė. Tai yra namai", – Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius L.Vitkus pabrėžė, kad  neskaičiuoja, kada išleista suma atsipirks, nes žmogaus gyvybė yra neįkainojama.

Gimdymo namų vadovas gydytojas V.Rudzinskas džiaugiasi, kai čia gimdžiusios moterys ir gimdyme dalyvavę jų artimieji sako nesitikėję, kad gimdymas gali būti toks gražus.

"Mums svarbiausia – saugumas, o kai šeimai dar ir gražu – kas gali būti gražiau?" – apibendrina gydytojas, pirmasis prisiliečiantis prie stebuklo – naujos gyvybės.

Per metus Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gimsta nuo 800 iki 900 naujagimių. Į senąsias, 90 metų Miško gatvėje veikusias gimdymo namų patalpas persikels ligoninės Ginekologijos skyrius iš Trakų gatvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių